FOLLOWERS

Wednesday, 8 June 2011

CRISPY ALMOND SLICE


Assalamualaikumm..mata dh ngantokkkkkkk!!!!..mcm ade gammm pulak kt kelopak mata ni huhuhu..tp sempat gak nk update blog..arini buah bende alah ni haa..byk sgt telur putih x terbuat2..pastu tghr td g kedai jual bahan kek, dok ler borak2 dgn shirley (toke kedai kek tu lerr), tnyer dia ape nk buat dgn telur putih yg berlambak kt umah tuu..so dia bg lerr resepi ni haa..tp i dh tuka la cket bhn2nya..shirley pn suh buat, katanya dulu dia pernah buat tp x jd..so dia suh i buattt pulak..saspen gak kalu x jd..nasib baikk jd uuuu..dulu i slalu mkn bende alah ni kt 'famous amos'..alaaa yg ni pn ala ala 'pemes amos' jugak laaa kan hahhaha..jom kite tgkk resepinya..


Bhn2..
3 bj putih telur
50 gm butter - dcairkn - sejukkn
120 gm gula aising*
40 gm tepung superfine* - satukn n ayak
150 gm kepingan badam

Cara2nya..
1. Pnskn oven pd suhu 170C, lapikkn loyang berukuran 16 x 12 x 1 inci dgn kertas 'non-stick' n spraykn dgn cooking oil, letak tepi.
2. Satukn telur, butter, gula aising n tepung, pukul shingga sbati.
3. Masukkn kepingan badam n gaul dgn spatula.
4. Tuang dlm loyang, ratakn supaya rata pd sume loyang dgn sapuan yg nipis, pastikn kepingan badam tdk bertindih antara satu sama lain.
5. Bakar adunan selama 25 mnt ato shinnga bwrna keperang2an gelap.
6. Biarkn sejuk sbntr n potong dgn mgunakn pisau pizza ato bole dpatah2kn begitu sahaja. Siap.

Note : Jika masih kurang ranggup, bakar lg dlm 10 mnt.


8 comments:

  1. tepung superfine tu tepung yg macam mana ye ? :D terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis bule beli di kedai jual bahan bakery ya sis..tepung kek..

      Delete
    2. Terima kasih sebab sudi jawab soalan saya... Terima kasih

      Delete
  2. dah buat akak..memang sedap..tp cma letakkan kuaci labu skit...sori yer kak, derhaka skit..tq sbb kongsi resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok tu sis..x bule benti mknnya kan..tp cepat lemau la kan kalu letak kt luar..

      Delete
  3. salam sis...
    sy da buat ptg td...
    alhamdulillah, menjadi...siap dpt pujian lg... :)
    abah sy yg jarang mkn benda2 cmnih pon mkn bertambah...
    btol ckp sis, xbule bhnti mkn...nsib baik buat banyak...hehehe
    tq 4 de resepi ya sis....

    ReplyDelete