Bhn2..
1 ½ cwn butter
1 ½ cwn gula halus
5 bj telur A
1 sdk esen vnla
½ cwn susu cair
2 ½ cwn tepung gandum*
1 sdk baking pwdr* - *satukn n ayak
Cara2nya..
1. Pukul butter n gula smpai kembang.
2. Masukn telur satu persatu n pukul lg smpai kembang.
3. Masukkn esen vnla, susu cair n gaul hingga sebati n masukkn tepung sdkt2 n kaup balikkn adunan shingga sbati.
4. Griskn loyang 8 inci n bakar lebih kurang 50 mnt dgn suhu 170 Degree ato mengikut oven masing2.
5. Sejukkn kek, sapukn buttercream pd keseluruhan kek n sejukkn dlm peti ais selama 1 jam.
6. Siapkan ganache, biarkn sejuk sbntr, bahagikn pd 2 bahagian n perlahan2 tuangkn satu bahagian ganache ats kek, sejukkn dlm peti ais dlm 1 jam lg.
7. Tuangkn baki satu bahagian ganache pd kek, masukkn adunan ganache dlm piping bag n pipekn dtepi2 kek n buat shingga rata, kemudian dgn mgunakn spatula sapu dgn cepat bahagian tepi n ats kek biar nmpk licin n rata.
8. Bole la dhias mgikut kreativiti msg2.
Bhn2 buttercream..
80 gm gula aising*
10 gm air putih* - *satukn n gaul sbati
165 gm krimwell
Cara2nya..
1. Dgn kelajuan tinggi pukul sume bhn2 shingga sbati n putih.
Bhn2 ganache..
200 gm dark coklat - potong kecil
200 ml anchor whipping cream
1 sdb butter
Cara2..
Cara2..
1. Pnskn whipping cream dgn cara 'double boiler', x perlu smpi mdidih.
2. Masukkn coklat yg dpotong kecil, gaul sbati.
3. Masuk pula butter n kacau biar rata. Angkat n sejukkn sbntr.
boleh tak.. yg cara2 buat choc ganache tu... perincikan berapa byk nak letak bahan2 nya..
ReplyDeleteterima kasih
najla..cara2 ganache tu sume dh jelas kt ats tu..bile u dh siapkan ganache tu..u bahagikn dua..pastu u amek la cket aje msk dlm piping bag utk rata2kn tepi kek itu aje..xde sukatan..u agak2 la..mane yg x rata u ratakn..
ReplyDelete