Assalamualaikumm sumee..arini buat lg biskut..biskut paling senang n x byk bhn2..u all lg laaa bule buatt tauu..biskut makmur ke biskut arabb??? eerrmmm xtau laa..xpe la mane2 pn okey ajeee janjii masuk molot n makann hehhe..jom kite tgk ape bhn2nyaa..
Bhn2nya..
300 gm tepung gandum - dbakar sebentar - biar sejuk - ayakkn
50 gm gula castor
125 gm minyak sapi - dcairkn - sejukkn
Kacang tanah - intinya - goreng - kisar kasar
Gula aising secukupnya
Cara2nya..
1. Campurkn tepung gandum n gula, gaul rata.
2. Tuangkn minyak sapi, gaul n uli sebati.
3. Ambil sbyk 10 gm, bulat2kn, leperkn n isikn sdkt kacang tanah, bulat2kn semula n susun ats loyang pembakar, buat sampai abis.
4. Bakar dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 180C selama 15-20 mnt. Sejukkn dahulu.
5. Golek2kan biskut ats gula aising n letakkn ats papercup, buat shinnga abis, siap dhdgkn.
Salam tuan, x manis ke bisku tu, sbb dua kali letak gula. Dulu masa bljr ada gak buat, tapi dlm tepung xde gula, hnya guna utk golekkan aje, tlg jwb ye, nk buat biskut ni. Dh 10 thn lebih x buat biskut ni. X tau la jadi ke x.
ReplyDeletelina..wslmm sis..ade manis cket..bole kurangkan sukatan gula yaa..tp bg yg gemar manis tasenya dh sedang2 elok..i br buat mlm td..tq..
ReplyDeleteNi biskut makmur la sebab ade kacang
ReplyDeletekalo biskut Arab xde kacang kan kan=)))).
Nak buat gak la=))))
orchid..oooyekee hehhehe..i pun xtau makmur n arab hehehe..
ReplyDeletebiasa biskut makmur xde letak gula dlm tepung just salut je n inti kcg tanah,. tp skrg ada yg letak bdm, n gajus sbg inti. kalo biskut arab, tepungnya ada letak gula tp tiada inti. maaf ye skdr berkongsi
ReplyDeleteooo begitu ya sis afiza..sampai sekarg i x pasti mana arab mana makmur hehe..
DeleteTerima kasih bagi tahu bezanya.
Delete