Followers

Monday, 4 June 2012

TEMPAHAN

AS-SALAM sahabat2ku..
Hampir 2 minggu takde updated apa2, semua kerana sibuk dengan kerja..dengan anak2 cuti sekolah lagi dan macam2 laa sibuknya..nih baru ada rasa lega sikit, tu pun sedang menunggu "customer" datang ambil "rainbow cake" nya..sambil2 tu i updated la apa2 yang patut, 27hb lepas dah mula sibuk sampai sekarang, ALHAMDULILLAH atas rizki dariNya..syukur sangat2..






tempahan dari pasir gudang..




yang nih pulak tempahan dari jiran jauh..


sapu adunan cream cheese yang berwarna pada setiap lapisan kek..kemudian sapu adunan cream cheese warna putih pada keseluruhan kek..


dengan menggunakan nozel anyaman tikar, 
buat garisan bertindah2 mcm nih, 
kemudian rendamkan spatula besi dalam air panas, 
lap2kan baru sapukan perlahan2..
pastikan spatula sentiasa bersih kalu membuat sapuan kedua dan seterusnya..


kemudian hias la ikut kreativiti masing2 yaa..



14 comments:

  1. Waw..cantik2 semua kek tu sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makasih sis rahell..kalu u buat lg cantik sis..

      Delete
  2. Salam sis...cantik giler..berkenan ngan kek 2 tingkat 2...bleh kongsi tips x camner nak letak lapisan ke-2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis damia..makasih juga ya..
      aritu mmg nk snap step by step tp x berkesempatan..xde sapa nk snap huhu..
      dlm kek yg bwh tu i ada pacakkan chopstik besar sebanyak 8 btg..ikut ketinggian kek yg bawah..kemudian kek yg atas ada papan yg sama saiz dgn kek, buat lobang di tgh2 papan, bile dah tindihkan kek, ambil chopstik besar cucuk dari atas terus ke bawah kek..
      insyaallah kalu i ade buat lg i share ya..

      Delete
  3. Salam ziarah, waaaa....canteknya kek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makasih sis gee, salam kenal yaa..

      Delete
  4. Salam sis..cantik rainbow cake tu...boleh tanya, kek 2tingkat tu nak masuk dlm kotak apa ye kalau nak bagi orang?sbb kan dah siap deco cantik mcmtu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis mamadania..
      sellaunya kek2 yg bertingkat terutama fondant, i satukan 2 kotak jd 1..kemudian penutupnya jd mcm bentuk atap rumah..kena ejas sana sini la sis..tp kalu kek yg berkrim mcm nih i x buat sbb takut kotak tu terkena pd kek..kalu kek berkrim i cuma guna kotak bwh sahaja, penutupnya i guntingkan..

      Delete
  5. Salam sis memang cantik deko Akak mintak share resipi er..nozel guna,nombor berapa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      nozel yg mana ya? kalu utk rainbow tu i gunakan nozel anyaman tikar..nozel i ada yg xde nombor..

      Delete
  6. kalau nak tempah birthday untuk 24hb ni sempat x

    ReplyDelete