Fuuuhhhh..hari ini hari penat seduniaaa..nih nak citer la nih hehehe..jam 6 pagi dah bangun, hantar anak2 pergi sekolah, i terus balik rumah, berperang dengan tempahan, tempahannya tidaklah banyak tapi penatnya macam beribu2 tempahan hahahha..balik rumah i terus buat kek tempahan "door gift" dan hantaran, sampaiii leerr sekarang baru siap sepenuhnya, sambil2 tu i rilek2 la kejap sambil updated apa2 yang patut kan heheh..design mengikut pilihan "customer" yang inginkan bunga "gumpaste", rama2 i buat dari fondant dan 2 biji bunga kecil..juga i buat dari fondant..
resepi asal dari chef alex goh..
kali ini fondant i gunakan yang "ready made" aja ya puan2..
Bahan2..
250 gm butter
320 gm gula castor
1/4 sdk coffee emulco
4 biji telur
320 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder*
1 sdk baking soda*
50 gm serbuk koko* - *satukan dan ayak
240 gm susu segar
Cara2nya..
1. Pukul butter, gula dan coffee emulco sehingga berkrim dan gebu.
2. Masukkan telur sedikit2 dan pukul sebati.
3. Tambahkan adunan yang diayak bergilir2 dengan susu segar, kaupbalikkan adunan sehingga rata atau gunakan mixer dengan kelajuan paling rendah selama 7 saat.
4. Sudukan adunan dalam "papercup" yang sesuai.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan dan hias ikut kreativiti masing2.
Bahan2 buttercream..
200 gm krimwell
100 gm shortening
50 gm butter
120 gm susu pekat
Cara2nya..
1. Pukul krimwell, shortening dan butter sehingga sebati.
2. Tambahkan susu pekat dan pukul dengan kelajuan tinggi selama 8 minit.
'door gift' sebanyak 500 bungkus..
cantik la akak beli kat mana plastik doorgift
ReplyDeleteplastik doorgift beli kat cowboy sis..tq..
DeleteKalau yg fondant tu adik letak harga berapa rm? Cantik. teringin nk cuba cupcakes guna fondant...
ReplyDeletefondant tu rm3.50 1 pcs sis tanpa gumpaste flower..cuba la ya..
Delete