Tempahan kali ini dari Cik Intan buat adik ZARA, NINA & AMNI, selamat ulangtahun ya adik2, semoga suka dengan kek yang aunty bikin, terima kasih juga pada intan sudi tempah kek dengan akak, harap maaf andai ada terkurang ya..terima kasih sekali lagi..jom tengok..i letakkan sekali lagi resepi nih dalam sukatan gram ya..
Bahan2..
200 gm butter
330 gm gula castor
5 biji putih telur
2 sdk esen vanilla
400 gm tepung gandum*
4 sdk baking powder* - *satukan dan ayak
290 gm susu segar
1 sdk pewarna ungu
1 sdk pewarna biru
1 sdk pewarna hijau
1 sdk pewarna kuning
1 sdk pewarna oren
1 sdk pewarna merah
Cara2nya..
Bahan2..
200 gm butter
330 gm gula castor
5 biji putih telur
2 sdk esen vanilla
400 gm tepung gandum*
4 sdk baking powder* - *satukan dan ayak
290 gm susu segar
1 sdk pewarna ungu
1 sdk pewarna biru
1 sdk pewarna hijau
1 sdk pewarna kuning
1 sdk pewarna oren
1 sdk pewarna merah
Cara2nya..
1. Dalam mixer, pukul butter dan gula sehingga kembang.
2. Tuang telur putih dan esen vanilla, pukul lagi sehingga adunan sebati.
3. Masukkan tepung sedikit2 bergilir2 dengan susu segar, kaupbalik dengan menggunakan spatula, jika nampak berketul2 gunakan mixer dengan kelajuan perlahan selama beberapa saat.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian, tuang setiap pewarna pada setiap bahagian dan tuang dalam 6 loyang bersaiz 8 inci yang telah digris dan lapik kertas minyak dan gris sekali lagi.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terdahulu dengan suhu 170C selama 15 minit atau sehingga masak. Sejukkan atas redai.
6. Letakkan kek berwarna ungu diatas papan kek, masukkan buttercream (resepi dibawah) ke dalam 'piping bag' dan bernozel kelopak daun ros yang besar, 'pipe'kan keliling kek, kemudian sapu rata dengan spatula besi.
7. Tindihkan kek lapisan kedua berwarna biru dan 'pipe'kan buttercream seperti langkah2 pertama tadi, diikuti dengan lapisan kek warna hijau, kuning, oren dan merah.
8. 'Pipe'kan keseluruhan kek dengan buttercream kemudian ratakan dengan menggunakan spatula besi dan untuk melicinkan boleh juga direndam spatula besi dalam air panas, lapkan dan lepa perlahan pada buttercream.
9. Hias mengikut kreativiti masing2.
Bahan2 buttercream..
350 gm krimwell
100 gm shortening
50 gm butter
250 gm susu pekat
1 sdb perasa strawberry tanpa pewarna
Cara2nya..
1. Dalam mixer, pukul sebati krimwell, shortening dan butter sehingga sebati.
2. Tuang susu pekat dan perasa, pukul dengan kelajuan paling tinggi selama 10 minit.
3. Tambahkan pewarna kepada beberapa bahagian yang dikehendaki.
colourful!
ReplyDeletetq sis..
Deletecantiknya
ReplyDeletetq share resepi, sy nk c/p ye tqqqq
terima kasih sis mama..
Deletesilakan yaa..
As salam...
ReplyDeletecantikkk, mohon copy resepi ya..tq
wslm wbt sis wan..
Deletemakasih n silakan copy ya..sama2..
As salam sis..nak tnya telur tue telur grade A ke??klu saya guna grade b kena bape biji...
ReplyDeletewslm wbt sis..
Deletebetul semua resepi i gunakan telur gred A, kalu gunakan telur B bule timbang sehingga telur jd 55+- gm utk sebiji ya..
maaf sis, kalu telurnya putih saja timbang antara 30-35gm sebiji putih telur..insyaallah ya..
DeleteSalam, sis. Nk ty... kek ni manis sangat ke? Kalau nak kurangkan gula kastor tu nk kurangkan byk mane? Tkut pulak dy tak manis klu tkurang gula.
ReplyDeletewslm wbt sis..
DeleteUtk kek ini i dah kurangkan sukatan gulanya..kalu sis nk kurangkn lg bule buang dlm 30gm yaa..