Followers

Saturday, 6 August 2011

SNOW ALMOND 2


Assalamulaikum sumee..br lepas siapkan snow almond..dulu buat bulat2kan..kali nih i buat guna acuan pulak, nampak macam ok la cket kan..bukan la ok macam mane tp nampak macam serata laa..xla ada besar ade kecik..resepi nih pulak i amek dr blog citarasawan, tm ksh byk2 kak wan share resepi..jom tgk..

Bhn2 A..
260 gm butter
150 gm gula castor
1 sdk esen vanilla
50 gm serbuk badam

Bhn2 B..
300 gm tepung red rose*
50 gm tepung kastard*
50 gm susu tepung*
40 gm tepung jagung* - *satukan n ayak

Bhn2 C..
500 gm coklat masakan - potong kecil - cairkan secara 'water boiler'
300 gm breadcrumb

Cara2nya..
1. Pukul butter n gula shingga berkrim.
2. Masukkn esen vanilla n serbuk badam, pukul lg biar rata.
3. Masuk bhn2 B sdkt2, gaul shingga mjd doh n bahagikan kpd 3 bahagian.
4. Lapik plastik atas meja, letakkn  1 bahagian doh ats plastik, taburkan sdkt tepung jagung n tutup doh dgn plastik, gelekkan doh dgn penggelek, pilih acuan yg sesuai n terapkan, letak atas loyang yg telah dgris, buat shingga abis.
5. Bakar dgn suhu 160C selama 30 mnt. Angkat n biarkan sejuk.
6. Celupkan biskut dlm coklat yg telah dcairkan td kemudian golek2kn dlm breadcrumb, buat shingga semua biskut abis. Bole dhdgkan ketika hari raya.

No comments:

Post a Comment