i bg kt kak zie sebijik tp td i suh kak zie potong sbb nk snap gambar hehehehe..maaf ya kak zie..
ni bukan i mkn tau hehehehe..i posaa..
laaaa lobang2 tu napee uuu?? hehehhe..
posa2 nih tgk kek dpotong terliur jerr hehehe..sabarrrrr..
Bhn2 A..
2 sdb gula castor
Cara2nya..
1. Tabur n ratakan gula dlm loyang 8 inci.
2. Masak atas api yg kecil shingga gula cair n mjd perang, angkat n ketepikan. Biarkan btol2 sejuk.
Bhn2 B..
1/2 tin susu cair
50 gm gula castor
1/2 sdk esen vanilla
3 kuning telur
1 sdb tepung kastad
Cara2nya..
1. Satukan sume bhn2 B, gaul dgn perlahan2, JANGAN sampai berbuih.
2. Tapiskan adunan n tuang dlm loyang gula yg telah sejukkn td, ketepikan.
Bhn2 C..
140 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder* - *satukan n ayak
50 gm gula castor
3 kuning telur
135 air biasa
50 ml minyak masak
2 sdb gula castor
Cara2nya..
1. Tabur n ratakan gula dlm loyang 8 inci.
2. Masak atas api yg kecil shingga gula cair n mjd perang, angkat n ketepikan. Biarkan btol2 sejuk.
Bhn2 B..
1/2 tin susu cair
50 gm gula castor
1/2 sdk esen vanilla
3 kuning telur
1 sdb tepung kastad
Cara2nya..
1. Satukan sume bhn2 B, gaul dgn perlahan2, JANGAN sampai berbuih.
2. Tapiskan adunan n tuang dlm loyang gula yg telah sejukkn td, ketepikan.
Bhn2 C..
140 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder* - *satukan n ayak
50 gm gula castor
3 kuning telur
135 air biasa
50 ml minyak masak
Bhn2 D..
6 putih telur
1 sdk cream og tartar
50 gm gula castor
Bhn2 lain..
1 sdk pewarna hijau
1 sdk pewarna kuning
1 sdk perasa lemon
6 putih telur
1 sdk cream og tartar
50 gm gula castor
Bhn2 lain..
1 sdk pewarna hijau
1 sdk pewarna kuning
1 sdk perasa lemon
Cara2 membuat kek karamel..
1. Satukan semua bhn2 C kecuali minyak, pukul shingga gebu.
2. Tuangkan minyak n pukul lg shingga kembang, letak tepi sbntr.
3. Pukul putih telur n cream of tartar dlm bekas besar shingga berbuih.
4. Masukkn gula n pukul lg shingga bertanduk.
5. Satukan bhn2 C dan bhn2 D, gaul dgn menggunakan spatula.
6. Bahagikan kepada 2 bahagian n tuangkan pewarna n perasa pd setiap bahagian, sebagai contoh warna pink sama dgn perasa strawberry, warna hijau sama dgn perasa pandan, ikut selera msg2.
7. Ambil warna hijau 1 senduk n tuang d tengah2 loyang, kemudian ambil warna kuning 1 senduk tuang pula d tengah2 iaitu d atas warna hijau, buat bergilir2 warna n buat shingga abis.
8. Bakar secara "waterbath" (air panas) dlm oven yg telah dpanaskn dgn suhu 170C selama 1 jam.
9. Setelah kek masak, biarkan oven terbuka sedikit n biarkan kek dlm oven selama 10 mnt.
10. Keluarkan kek dr oven, kikis dgn perlahan dtepi2 kek n terbalikkn kek d atas papan kek.
11. Sejukkn dlm peti ais, siap utk dmakan
slm sis...nk tnya yg waterbath tu mcm mana?kurang faham..bekas kite nnt biar terendam dlm air atau tak?
ReplyDeletetasha..ya btol2 tu sis..loyang kek tu bakar dlm loyang yg berisi air yaa..tp jgn penuh sgt nti terumbang ambing pulak loyang kek tu..gudluck yaa..
ReplyDelete