Assalamualaikummm..kejappp jer lg nk berbuka kan frenn..u all masak ape, i masak simple2 aje arini..tu haa masak sardin aje hehhehe..td dok borak2 dgn kwn xtau nk masak ape so dia bilang masak la masak lemak cili api sardin..seumur hidup i x pernah masak menu nih tau..slalunya masak kari sardin aje..so xpe i cube sbb nk rase..nmpk mcm sedap tp xtau laa kan, nk rase x bule tunggu la berbuka ntiiii..jom tgk mcmane i buat..
Bhn2..
1 tin besar sardin
1 cwn air
2 bj kentang - buang kulit - potong empat
2 helai daun limau purut
1 keping asam gelugor
1 kuntum bunga kantan
1 bj tomato - belah empat
1 mangkuk daun kesom
Bhn2 kisar..
15 bj cili api
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 btg serai
1 genggam daun kesom
2 kotak santan
Cara2nya..
1. Tuang bhn2 kisar dlm periuk, tmbhkan air n biarkan mendidih.
2. Masukkn kentang, daun limau purut, asam gelugor, bunga kantan, garam n gula secukupnya, biarkan kentang separuh empuk.
3. Tuang sardin dlm tin bsama kuahnya skali, tomato n daun kesom, gaul rata, tmbh air jika terlalu pekat, biar sampai ikan masak, siap dhidangkan.
salam kak...saya pun tak pernah masak lemak sardin ni.rupanya boleh jugak...nanti nak try...salam ramadhan buat akak sekeluarga..:)
ReplyDeletequinnie..wslm sis..a'aa akak pn br pestime buat, sedap gak pastu kan akak mkn dgn sambal belacan uuiihh sedappp..n salam ramadhan buat quinnie sekeluarga jugak yaa..
ReplyDelete