Followers

Saturday, 20 August 2011

CRUNCHY ALMOND

Assalamualaikummm freennn..arini ade lg biskut raya i buat heheheh..al maklum la x cbuk arini kan, so i x bule nk dok diamm adee jer bende yg nk dbuatnya..biskut nih i buat guna 2 acuan, 1 acuan butterfly n 1 lg acuan mickey mousse..biar anak yg kecil tu mau makan biskut, akhirnya berjaya pun i, anak kecik i mmg makan tp dia x suka coklat, siap pesan 'mama jgn letak coklat faham'..ambooiii pandai anakku bagi arahan..resepi nih pulak dr PUAN HANITA HASSAN..tima kasih kak ta bagi resepi nih..muuaahhhh..


nasib baik x hangus hehhehe..


kalu u all buat jangan sampai jadik macam ni tau..


ni anak gadis i yg lukis, ade sedih..ade marah..ada yg hepi..mcm2 adaaa..


kenyit mata ckettt hehehhe..

Bhn2..
280 gm butter
70 gm shortening
230 gm gula castor
80 gm serbuk almond
400 gm tepung red rose*
170 gm tepung arrow root @ sagu* - *satukan n ayak
1 biji kuning telur - hiasan
Badam cincang secukupnya - hiasan

Cara2nya..
1. Pukul butter, shortening n gula hingga berkrim.
2. Masukkn serbuk almond sdkt2 n trus pukul lg.
3. Masuk pula adunan tepung sdkt2 juga n pukul shingga menjadi doh, ulikan doh biar sebati.
4. Canaikan doh n terap mengikut acuan yg dgemari, susun atas loyang pembakar, buat shingga abis.
5. Sapukan telur kuning n tabur badam cincang d atasnya.
6. Bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 170C selama 15 mnt ato shingga keperangan.
7. Sejukkn atas redai n simpan dlm bekas kedap udara.


sebelum dbakar..


sebelum dbakar


haaiiiiiiiii..

No comments:

Post a Comment