Followers

Thursday 18 August 2011

FRAMBOZEN CANARY 2 akhirrrnyaaaa..

Assalamualaikummm freennn..dh 5 hari i x updated ape2 kt blog kan..mmg rindu sgt..arini i buat frambozen canary lg..akhirnyaaa jadi jugakkk..kepada sahabat2 yg telah buat frambozen sebelum nih ikut resepi yg lepas..u all lupekan la resepi tu..ikut resepi ni..insyaallah ok..alhamdulillah..tips membakar i dpt dr blog MASAM MANIS..tq sis sudi share tips..jom kite tgk mcmane..


tadaaaa..mmg rapuhh..


ok la kan frennn..


biskut yg glemerr..

Bhn2 doh..
500 gm butter
110 gm gula castor
700 gm tepung gandum - ayakkn

Cara2nya..
1. Pukul butter n gula shingga sebati.
2. Masukkn tepung sdkt2, uli shingga menjadi doh.
3. Sediakn loyang berukuran 16x12x1 inci, sapu sdkt butter, lapikkn kertas minyak, biar kertas minyak lebih dr loyang n sapu sdkt lg butter.
4. Canaikan doh dlm loyang n bagi sama rata ketinggiannya.
5. Bakar dlm oven yg telah dpnskan dgn suhu 160C selama 40 mnt.
6. Keluarkan n sejukkn sebentar.

Bhn2 jem..
200 gm rasberry frozen*
1/2 cwn air* - *satukan n kisar halus
5 sdb gula castor

Cara2nya..
1. Panaskn sume bhn2 jem dlm kuali dgn api yg kecil.
2. Masak shingga kering, angkat n sejukkn.

Bhn2 meringue..
60 gm putih telur
150 gm gula castor
2 sdb tepung jagung

Cara2nya..
1. Pukul putih telur hingga berbuih.
2. Masukkn gula sdkt2 n trus pukul.
3. Masuk pula tepung jagung n pukul lg shingga adunan bertanduk.

Bhn2 hiasan..
200 gm hirisan badam - bakar 5 mnt

Cara2 frambozen canary..
1. Sapu jem dgn rata ats doh yg sudah siap dbakar.
2. Kemudian sapu sederhana nipis adunan meringue ats jem td n taburkan hirisan badam.
3. Bakar semula adunan dlm oven yg telah dpnskan dgn suhu 100C selama 1 1/2 jam, pastikan meringue btol2 kering, bile dsentuh tdk melekat djari.
4. Sejukkan frambozen dlm oven selama 1 1/2 jam lg.
5. Keluarkan n potong dgn pisau mgikut kesukaan anda, hati2 biskut ini rapuh.


seeddaapppp..

10 comments:

  1. ekin..insyaallah sedap sis..cuba laa..

    ReplyDelete
  2. wahhh yangg,klu bisnes takleh ikut resepi ni yang,sehari nnti dptnya sebotol jer..hu3..anyway,gud job and gud effort for sharing the recipe,keep up dear!

    ReplyDelete
  3. mummy amelynn..x jd masalah kalu ikut resepi nih sis..bhn2 byk xpe kite extrakan harga, yg penting berbaloi n customer puas ati..jgn sebab nk jimat cost biskut jadi biasa2 aje..btw tqvm ya sis..

    ReplyDelete
  4. Assalam sis..sy dh cuba resipi ni tp sgt kecewa bab nk potong.hancur berderai hati ni tgk biskut pun hancus huhu..tp taste dia mmg marvelous hehehe..bleh tak sis share mcm mana nk potong kasik kemas mxm yg sis punyer tu..huhu..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis moniq..mmg biskut nih rapuh..kena potong hati2..i cuma potong ketika panas dgn pisau yg tajam..kalu sis nk lebih senang sis bule gunakan loyang shortbread yg ade cutter skali tu ya..

      Delete
  5. salam kak...nk tnye. satu adunan dpt brapa biji ek? 1st time gile mkn kuih raya x bcoklat. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      huhu maaf ya rasanya mcm x ingat dh dpt brape..

      Delete
  6. ye ke...xpe. raya thn dpn saya cuba wat (insya Allah). btw, terima kasih sbb reply even saya pkai anon. :)

    ReplyDelete