nampak cam sedapp..sedapp kerrrr..
sblm masak td hubby dh ketuk2 pakai lesung batu..amekk koo ketam..
terliuk lentuk jari2 ketam nih..
Bhn2..
4 ekor ketam nipah - potong - ketuk2kan - cuci bersih - rebus
2 sdb butter
1 bj bwg merah besar*
3 ulas bwg putih*
2 inci halia* - *dtumbuk
15 bj cili kering - hiris kecil - rendam air panas - toskan
2 tangkai daun kari
3 sdb lada hitam - dtumbuk kasar
5 sdb sos lada hitam
1 sdb sos worcestershire
1 sdb sos worcestershire
1 sdb sos pekat
1 sdb sos cair
1 cwn air panas
Garam, gula n perasa secukupnya
1 bj bwg merah besar - hiris bulat
Cara2nya..
1. Panaskan butter shingga cair, tumis bhn2 tumbuk shingga naik bau.
2. Masukkn cili kering, daun kari n goreng garing.
3. Masukkn lada hitam, sos lada hitam, sos pekat, sos cair n air panas, gaul biar rata n mdidih.
4. Perasakan dgn garam, gula n masukkn bwg hiris, gaul lg bg rata.
5. Masukkn ketam, gaul biar sume bhn2 sebati, siap dhidangkan utk berbuka.
tengok la isi ketamnya..errmmm sedappp..
ketam nipah yg masih hidup..
ni la sos worcestershire yg i gunakan..lea & perrins..
slm jumaat puan. bestnya tngok msk style ni puan berpalut kuah dia rasa mcm nk jilat2 sudah haha..ai blum prnah mkn ketam nipah ni slalu ktm munga jer. msti cdp kan ktm ni isi dongga2 (besar & kejap). i ske picture prbandingan jari montok u ngan isi ketam tu hehehe len episode leh x show of plak jari awin asyik2 tayang jari berinai u jer, berinai ari2 bkn nak jemput pun kita hahaha..!!!
ReplyDeletesalam jumaat sis..
ReplyDeletehahahhahaha pecah peyut ii uuu..
mmg sedapp puan..bukan nk naik lift tekan sendri..tp mmg sedapp..tu tgn berinai tu jgn ckp jarinya montok..tgk kepiting tu pun montok2 kan..eeee tetiba jd lapiaq la pulakk..iissshhh3 puann nihh..hehehhe..