Followers

Sunday, 15 January 2012

WALNUT CARROT CAKE

Assalamualaikumm sahabattt..
Dah lewat malam dah kan, i baru nk updated entry..sebenarnya kan dah berkali2 i buat kek nih tapi memanjanggg x berkesempatan, yang nih pun kalu i x updated malam nih, confirm i x updated jugak sebab esok pagi2 i dah nak pegi tengok JUICY CAFE kat kl..so i paksakan diri updated malam nih gakk..walaupun mata dah macam nak melekattt ajaaa..mata pun dah ngantok dah..jom laa kita tengok resepinya..resepi nih sumber dari PUAN ZURAINI ALIAS..terima kasihh siss atas resepinya yaa..


ehem ehem sedap ke kek nihh??


kek sebelum di hiass..


proses membakar dalam remekin..


nih i buat lebih untuk makan2 sendiri..


cute gakk hehhehe..


cute kannn hehhehe..

Bahan2 kek..
5 biji telur A
1 1/2 cawan gula castor
1 1/2 cawan minyak jagung
3/4 cawan walnut - bakar sebentar dan cincang halus
2 1/4 cawan tepung superfine*
2 sdk baking powder*
1 1/2 sdk baking soda* - *satukan dan ayak
400 gm lobak merah - sagat kasar

Cara2nya..
1. Pukul telur dan gula sehingga gebu dan kembang.
2. Tuang minyak jagung, walnut dan bahan2 yang di ayak, gaul adunan sehingga rata.
3. Akhir sekali masukkan lobak merah sagat dan gaul sebati.
4. Sapu loyang saiz 8 inci dengan sedikit butter, lapik dengan kertas minyak, sapu sedikit butter lagi.
5. Tuang adunan dalam loyang, bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180c selama 1 jam.
6. Sejukkan kek atas redai dan hias mengikut kreativiti masing2 menggunakan cream cheese frosting.

Bahan2 frosting - satukan dan pukul sehingga gebu
250 gm cream cheese
120 gm butter
120 gm gula aising - ayakkan


10 comments:

  1. salam kek,kek yg dalam remekin tue mmg cute sgt,nak tanya utk deco carrot tue just pakai icing biasa je ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis Nonierahman..deco carrot tu i guna creamcheese tu jugak sis, u kalerkan aje orange n green yaa..

      Delete
  2. Salam senang pakai ramekins..cantik dan mudah..good idea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis paty..btol sis, kalu nk mudah lg x perlu keluarkan dr remekin tu, trus sudukan aja n makan..kan..

      Delete
  3. Salam kak...nak tya mcmna sya nk sukat dlm cawan tu??? sbb sya x brapa fhm if 5 biji telur bahan2 lain tu sya nk sukat dlm cawan apa????

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..akak guna sukatan cawan metrik..

      Delete
  4. salam. u x koen tu sedap ke x kek ni...i nk tahu tau.... sb nak buat untuk hari guru nanti.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..kena cuba br tau sis..selera kita x sama..nti kalu i kata sedap, u buat, tetiba u kata x sedap..mcmane?? cuma i bule kata kek nih antara yg laris..tq..

      Delete
  5. Salam...
    Kak yg luar tu tabur gan bijan ker?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm sis ieda..
      yg luar tu croquant sis, dia ringan mcm popcorn..

      Delete