Followers

Sunday, 22 January 2012

BUTTERFLY ALMOND COOKIES

As-salam buat kali ketiga hari nih..alhamdulillahhh..
Harini rasa macam banyak sangat masa terluang, daripada xde buat ape2, i pun buat laa cookies yang memang dah lama berada dalam list..butterfly cookies..eerrmm amacam ok x?? macam ok macam k.o hehhe..cookies nih dulu i pernah buat masa raya tahun lepas, cube tengok SINI , tapi kali nih i gunakan resepi yang sama untuk jadikan cookies butterfly nih, bagi i cookies nih memang ranggup dan sedap, kalu makan kosong macam tu aje pun sedap tauu..


butterfly cookies..


rama rama nak terbang nihhh..


jom tengok resepi..

Bahan2 biskut..
140 gm butter
40 gm shortening
100 gm gula castor
40 gm serbuk almond
200 gm tepung red rose*
150 gm tepung arrow root@tepung sagu* - *satukan dan ayak

Bahan2 royal icing..(pukul semua bahan2 sehingga kental bahagikan dan tambah pewarna)
20 gm putih telur
100 gm gula aising*
2 sdb tepung jagung* - *satukan dan ayak
Pewarna pink dan biru 

Cara2nya..
1. Pukul butter, shortening dan gula castor sehingga berkrim.
2. Masukkan serbuk almond dan terus pukul lagi.
3. Kemudian tambahkan sedikit2 adunan tepung dan uli sehingga menjadi doh.
4. Canaikan doh atas plastik setebal 1 cm dan terapkan dengan acuan butterfly, buat sehingga selesai.
5. Susun biskut yang di terap dalam loyang.
6. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 170c selama 20 minit.
7. Keluakan biskut, paipkan biskut dengan royal icing warna pink kemudian ratakan dengan spatula.
8. Buat garisan di tengah2 dan di sekeliling butterfly, kemudian buat dot2 di dalam bulatan butterfly atau bole la hias biskut mengikut citarasa masing2.
9. Keringkan biskut kemudian masukkan dalam bekas kedap udara.



doh yang telah siap di uli..


canai dan terap..


susun dan bakar..


ratakan royal aising dengan spatula..alamak hitamnya tangan..


lukis garisan putih tu yaa..


pastu u all buat la dot2 cenggini atau nak deco macamane pun xpe yaa..


i guna acuan yang tengah2..


adik pun nak bantu mama tapi adik guna acuan mickey mouse..

8 comments:

  1. Replies
    1. hahahah kasarrr n hitamm tangan i hahha..

      Delete
  2. royal icing 2 tahan berapa lama??? maksud saya bila dah deko atas cokies, x yah msk da n terus simpan.. bole ke bertahan 3-4 bulan??? cam kuih raya...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis ummi abee..royal aising tu mmg bule tahan lame sis..mcm sekut raya jugak..sapu royal aising ats sekut keringkan dulu baru simpan dlm bekas kedap udara yaa..

      Delete
  3. Salam sis tepung red rose tepung aper?Ada Nama laen ka..da cr x jumpa..hu..hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..tepung red rose tu biasanya tepung utk buat biskut..ade jual kt kedai bahan bakery..nti sis cuba cari ya..kalu xde jugak bule guna tepung gandum ya..

      Delete
  4. assalam sis..sy nk tanya icing tu makan masa berapa lama utk kering cz sy da penah buat biskut letak ising tp icing lmbt kering..jenuh mnggu dia kering :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      royal aising nih cepat kering sis..masa i buat nih tu pun hampir keras huhuhu..tu yg nmpk mcm mengerutu sikit tu..

      Delete