Dah lama i x kongsi gambar red velvet nih, selalunya buat tapi x share pun, arini teringin pulak nak updated yang baru..resepi sama macam resepi kek red velvet di SINI tapi yang ini i tukarkan kepada bahasa melayu, jadi semua bole faham kan..jom kita tengok..
lame x makan sedappp jugakkk..
arini i buat x merah sangat, pewarna dah abiss huhuu..
nih order dari jiran i kat kl..
Bahan2 kek..
1/2 cawan butter - suhu bilik
1 cawan gula castor
2 biji telur
1/4 cawan serbuk koko*
1 sdb serbuk nescafe* - *ayakkan
4 sdb pewarna merah
1 cawan sourcream@buttermilk
1 sdk esen vanilla
2 1/4 cawan tepung cake
1 sdk baking soda
1 sdb cuka
Bahan2 frosting..
450 gm cream cheese
1 cawan butter
1 sdk esen vanilla
1 1/2 cawan gula aising - ayakkan
Cara2 frosting..
1. Dalam mixer, pukul cream cheese bersama butter sehingga sebati.
2. Tambahkan esen vanilla dan gula aising, terus pukul sehingga sebati.
Cara2nya..
1. Dalam mixer, pukul butter dan gula sehingga berkrim.
2. Tambahkan telur dan terus pukul lagi sehingga sebati.
3. Dalam mangkuk kecil, satukan serbuk koko, serbuk nescafe dan pewarna merah, gaul sehingga jadi pes.
4. Masukkan dalam adunan butter dan pukul sebati.
5. Tuang sourcream dan esen vanilla, pukul lagi.
6. Tambahkan tepung sedikit2 dan kaupbalikkan sehingga betol2 rata.
7. Dalam piring kecil, letak baking soda dan cuka, kacau rata sehingga hilang buihnya terus tuang ke dalama adunan kek, gaul lagi biar sebati.
8. Masukkan adunan dalam piping bag, pipekan dalam papercup yang sesuai sehingga 3/4 penuh, buat sehingga habis.
9. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180C selama 30 minit.
10. Sejukkan di atas redai sebelum di hiaskan bersama cream cheese frosting.
11. Ambil 1 cup kek, hancur2kan dan taburkan atas cream cheese frosting tadi. Siap di hidangkan atau untuk jualan.
nih namanya x cukup pewarna ya puan2 hehehhe..
jom rase cket..