Followers

Wednesday, 4 December 2013

BERRIES WHOLEMEAL BREAD PUDDING

Assalamualaikum dan selamat pagi sahabat-sahabat.
Bulan 12 nih boleh dikatakan hari-hari hujan kan. Bila dah hujan badan pun menjadi lesu (i laa..nak rehat jer kejenya kiki), dah la lesu kemudian asyik lapar aja..betul tak? tak kira masa laparnya huhu..mana tak gebu..

Bila dah hujan sedap makan pelbagai makanan yang manis, jadinya semalam i buat satu menu yang sudah lama i tak hidangkan, dengan tambahan beri-beri segar, rasanya sungguh sedap di tambah pula dengan sos coklat putih, lagilah bertambah sedap.












Bahan-bahan..
15 keping roti gandum - potong dadu
100 gm blueberri
100 gm raspberri
100 gm cranberri
800 gm susu cair IDEAL
4 biji telur A
130 gm gula perang
50 gm mentega - cairkan
1 sdk SPEKUK - boleh diganti dengan serbuk kulit kayu manis @ nutmeg
2 sdk esen vanila

Cara-caranya..


1. Tabur rata roti bersama blueberri, raspberri dan cranberri dalam bekas tahan panggang bersaiz 12x10 inci ataupun loyang yang sesuai yang telah dioles mentega atau 'spray cooking'.

2. Dalam bekas besar yang lain, satukan susu cair bersama telur, gula perang, mentega cair, spekuk dan esen vanila, pukul rata dan sebati.


3. Tapis dan terus tuang kedalam bekas berisi roti dan rehatkan selama 20 minit.

4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 30-40 minit.
5. Biarkan sejuk dari panas kemudian sejukkan dalam peti sejuk semalaman untuk mendapatkan hasil potongan yang cantik.
6. Hidangkan bersama sos yang tersedia. Resepi dibawah.

Bahan-bahan sos..
400 gm uht whipping cream
30 gm gula perang
1 sdk esen vanila
1 sdk SPEKUK
130 gm coklat compound putih - hiris halus
30 gm mentega
1 sdk tepung jagung

Cara-caranya..
1. Panaskan uht whipping cream dalam pan kecil sehingga berbuih ditepi-tepi periuk.
2. Masukkan gula perang, esen vanila, spekuk dan gaul rata.
3. Masukkan coklat compound putih dan mentega, gaul sehingga kesemuanya larut.
4. Tambahkan tepung jagung dan gaul rata, renehkan sehingga sos sedikit pekat.


Sunday, 1 December 2013

RASPBERRY BROWNIES OREO

Assalamualaikum dan salam hujung minggu untuk semua.
Hari ini pastinya semua ahli keluarga berada dirumah kan, dan bagi kita yang bergelar mama, ibu, mummy, umi pasti menyediakan juadah buat keluarga tersayang, i juga tidak ketinggalan.

Brownies ini sememangnya menjadi kegemaran Awin, apa jua brownies. Jadi dengan kepulangan Awin, malam tadi i menyedia satu lagi brownies baru untuk Awin dan yang pasti i kongsikan bersama.

Tak banyak yang i boleh celotehkan disini karena masa tidak mengizinkan..Jom kita lihat ya..










Bahan-bahan..
310 gm coklat compoound - potong kecil
230 gm mentega
2 sdk nescafe 3 in 1
230 gm gula kastor
80 gm gula perang
5 biji telur A
160 gm tepung gandum*
10 gm serbuk koko* - *satukan dan ayak
100 gm oreo 'crushed'
150 gm raspberi segar

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk besar masukkan coklat dan cairkan dengan kaedah 'double boiler'.


2. Masukkan mentega dan gaul sehingga cair.

3. Masukkan serbuk nescafe dan gaul lagi.
4. Padamkan api, masukkan gula kastor dan gula perang, gaul sehingga kedua-dua gula larut. Biar sejuk sebentar dalam 10 minit.
5. Masukkan 3 biji telur dan gaul sehingga sebati, diikuti dengan baki 2 telur lagi dan gaul lagi sehingga sebati. Jangan masuk telur sekaligus.


6. Masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit yang telah diayak dan kaupbalikkan sehingga adunan rata.

7. Masukkan oreo 'crushed' dan gaul rata diikuti dengan sebahagian dari raspberi segar.


8. Tuang adunan dalam loyang bersaiz 10 x 7 inci yang telah dilapik dengan kertas minyak dan oles sedikit mentega atau 'spray cooking'. Boleh juga gunakan loyang bersaiz yang bersesuai. Ratakan adunan.


9. Susun sebahagian raspberi segar diatas adunan.

10. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit. Jangan terlebih bakar. Jangan risau jika bahagian tengah brownies masih bergoyang. Biarkan brownies didalam oven semalaman atau boleh disejukkan dalam peti sejuk.
11. Potong mengikut citarasa anda.

Saturday, 30 November 2013

RAINBOW CAKE - TEMPAHAN

Assalamualaikum..
Tempahan untuk minggu ini. Alhamdulillah rizki dariNya. Amin amin amin.
Terima kasih juga kepada Cik Ju yang sudi tempah dari Kuala Lumpur.










Rainbow cake..
8 inci @ 2kg..
RM120 berserta dengan kotak.


Red Velvet Chocolate Pretzel
8 inci @ 36 pcs..
RM90.00


Marble Cake..
8 inci @ RM40.00


Pretzel Mini Cakes..
100 pcs @ RM70.00


Mini Pretzel..
1 box @ 30 pcs @ RM10.00

Monday, 25 November 2013

RASPBERRY WONDERLICIOUS CAKE

Assalamualaikum..
Wahhh!! Jangan marah yaa, ini adalah percubaan untuk pertama kalinya. I memang giler sangat dengan raspberry nih, kalau jumpa wajib beli tapi faham-faham jerla di kawasan rumah i nih memang takde jual, kalau mahu i kena pergi bandar..ehhh! i bukan dok kat hulu laaa hahaha..tapi hulu jer takde kat sini tauu hahha..kannn..u tunggu la AEON hari Rabu nih bukak..5 minit dah sampai tau kihkihkih..

Sebenarnya pada suatu ketika dahulu i ternampak satu kawan FB tayang kek nih. I kan peminat raspberry..nampak macam shedap ajee..macam nak telan ajeww tapiii takkan i nak mintak resepi kat dia pulak kannn..haizzzzz orang tak suka tauu!! kemudian i pun pergilah jenjalan kat gugel..membawa hati yang laraa..sobb sobb sobb..jalan-jalan kat rumah minah-minah salleh nihh..nak dijadikan cerita ada pulakkkkk uuuuuu.. 

Pilih punya pilih antara banyak-banyak resepi i cuba yang ini datangnya dari SINI tapi itu hanya pilihan i saja sebabnya keknya berwarna putih hehehe..dannnn..untuk frostingnya pula, i selidik punya selidik, i merangkap tangkap muat dan merangkumi idea yang biasa-biasa aja, maka terjadilah resepi seperti dibawah..sangat mabeles..cer cuba cer cuba..kalu tak nak sudahhh..

Dannnn..
Nama kek diatas dihasilkan oleh Awin..makaseh mbak awin..








memang den tak sampai hati nak potong kek nih..






Bahan-bahan..
250 gm mentega - suhu bilik
300 gm gula kastor
1 sdk liquid whitener
400 gm tepung kek*
1 sdb serbuk penaik* - *satukan dan ayak
250 gm susu segar*
1 1/2 sdk esen vanila* - *satukan dan gaul rata
170 gm @ 5 biji putih telur

Cara-caranya..

1. Dalam mangkuk pengadun, pukul mentega sehingga bertukar warna menjadi krim.
2. Tambahkan gula kastor dan 'liquid whitener' dan pukul lagi sehingga gebu, lebih kurang dalam 5 minit.

3. Tambahkan adunan tepung bergilir-gilir dengan susu segar diikuti adunan tepung menjadi giliran terakhir, gaul sebati dan rata.
4. Dalam bekas lain yang bersih tanpa setitis air, masukkan putih telur dan pukul dengan kelajuan tinggi sehingga kental.
5. Masukkan adunan putih telur kedalam adunan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga rata.
6. Sediakan 3 biji loyang bersaiz 8 inci yang telah dioles dengan mentega dan dilapik kertas minyak dan kemudian lagi dioles dengan sedikit mentega lagi.
7. Tuang 1 loyang sebanyak kurang lebih 430 gram adunan.
8. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 30 minit.
9. Keluarkan dan sejukkan kek diatas redai.
10. Letakkan sekeping kek diatas papan kek dan sapukan jem raspberry secukupnya. RESEPI RASPBERRY JAM DISINI atau boleh juga guna raspberry jam yang telah siap, ikut selera masing-masing, diikuti dengan kek lapisan kedua dan ulang sekali lagi, lapisan raspberry jem hanya 2 lapisan sahaja.
11. Sapu nipis krim cheese (resepi dibawah) pada keseluruhan kek, kemudian biarkan sejuk didalam peti sejuk selama setengah jam.
12. Keluarkan kek dari peti sejuk dan sapukan krim cheese sekali lagi keseluruhan badan kek, taburkan raspberry segar dan hiaslah mengikut kreativiti masing-masing.

Bahan-bahan krim cheese..
150 gm cream cheese - suhu bilik
100 gm mentega - suhu bilik
1 sdk jus lemon
130 gm coklat kompound putih - potong kecil dan cairkan secara double boiler dan sejukkan sebentar
150 gm 'fresh cream' - pukul sehingga kental
150 gm raspberry segar - hiasan

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk pengadun, satukan cream cheese, mentega dan jus lemon, pukul sehingga berkrim dan sebati, kaupbalikkan sedikit dan pukul lagi.
2. Tuang coklat putih dan pukul lagi sehingga sebati.
3. Tambahkan 'fresh cream' yang telah dipukul sehingga kental sedikit demi sedikit dan teruskan pukul sehingga keseluruhan adunan benar-benar sebati.


BLUEBERRY WHITE CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum..
Semalam i telah mencuba 2 jenis kek terbaru dan pertama kalinya i mencuba dan ini salah satu antaranya. Semuanya gara-gara ingin yang baru dan ingin menghabiskan stok buah dalam simpanan.

Untuk resepi kek, i dapatkan dari WILTON dan untuk menghabiskan putih telur yang ada, i telah menukar telur penuh dengan hanya menggunakan putih telur sahaja dan hasil tidak mengecewakan, syukur.

Untuk 'frosting' pula i hasilkan dari gabungan pelbagai sudut dan idea yang ada..i perah-perah idea..tu yang tetiba keluar hihihi..alaa idea biasa aja..tidak la 'keren' sangat pun kan..












Bahan-bahan..
300 gm susu segar
120 gm coklat putih - potong kecil
1 sdk esen vanila
180 gm mentega
230 gm gula kastor
120 gm putih telur
300 gm tepung gandum*
2 sdk serbuk penaik*
1/2 sdk garam* - *satukan dan ayak

Cara-caranya..
1. Dalam periuk kecil, panaskan susu segar sehingga berbuih ditepi-tepi periuk. Tuang dalam mangkuk berisi coklat dan gaul sebati. Tuang bersama dengan esen vanila. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk pengadun, pukul mentega bersama gula sehingga berkrim dan gebu.
3. Tambahkan telur sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga sebati dan rata.
4. Tambahkan adunan tepung bergilir-gilir dengan adunan coklat tadi, gaul sebati.
5. Tuang adunan dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapik kertas minyak dan di oleskan dengan sedikit mentega.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 40-50 minit atau sehingga masak mengikut oven masing-masing.
7. Keluarkan dan sejukkan atas redai sebentar baru dikikis ditepi-tepi loyang dankeluarkan kek dari loyang. Sejukkan sepenuhnya.
8. Potong kek kepada 3 bahagian, sapukan adunan cheese pada lapisan pertama. (resepi dibawah)
9. Letakkan kek lapisan kedua dan sapu adunan cheese dilapisan kedua diikuti dengan kek lapisan ketiga dan sapu nipis adunan cheese pada keseluruhan kek, sejukkan dalam peti sejuk dalam 30 minit.
10. Sapu sepenuhnya keseluruhan kek dengan adunan cheese, lepa ikut kreativiti kalian.
11. Sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam dan potong untuk dihidangkan.

Bahan-bahan frosting..
150 gm blueberry segar - kisar hancur*
100 gm gula kastor* - *satukan dan panaskan atas api sehingga sedikit pekat - sejukkan
250 gm cream cheese
50 gm mentega
1 sdk pewarna ungu
1 sdk perasa blueberry
250 gm fresh cream - pukul sehingga kental

Cara-caranya..
1. Pukul cream cheese dan mentega sehingga rata.
2. Tambahkan puri blueberry bersama pewarna dan perasa dan pukul sehingga sebati warnanya.
3. Tambahkan fresh cream sedikit demi sedikit dan pukul sehingga rata dan sebati keseluruhannya.
4. Siap digunakan.



Sunday, 24 November 2013

RASPBERRY JAM

Assalamualaikum..
Raspberry jem nih i buat malam tadi. Kebetulan Shirley taukeh kedai bahan kek dia jual murah-murah raspberry frozen nih dan kebetulan juga i memang bercadang nak buat sejenis kek yang berasaskan raspberry. Alhamdulillah semuanya ada didepan mata cuma masa saja yang terbatas.

Raspberry jem nih ikut selera suami i katanya sedap. Cukuplah masam dia..manis diaa..lagi-lagi makan dengan roti..fuuhhh puas hatiku hehehe..ok la tak mahu celoteh panjang-panjang, jom kita tengok..




Bahan-bahan..
300 gm raspberry segar/frozen - hancurkan
10 gm air putih
250 gm gula kastor
1 sdk jus lemon

Cara-caranya..
1. Masukkan raspberry dalam periuk kecil bersama air dan gula kastor.
2. Panaskan atas api sederhana sehingga mendidih.
3. Tuang jus lemon, gaul rata dan renehkan dengan api kecil sehingga sedikit pekat. Kepekatan mengikut kehendak masing-masing.
4. Tutup api, biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk. Boleh dimakan bersama pelbagai hidangan atau dibuat didalam lapisan kek.



Wednesday, 20 November 2013

RED CURRANT MUFFIN

Assalamualaikum..
Jam dah menunjukkan hampir ke waktu cinderella, haizzz i tak tukar baju lagi nih, kang x pasal-pasal pakai baju buruk pulak kan..kihkihkih..

Sebelum menjadi lebih buruk jom kita lihat resepi muffin yang buahnya malatop malatop bila dibakar..buah nih i beli minggu lepas, dari sehari ke sehari tak tahu nak bikin apa, akhirnya terjadilah kejadian meletup di dalam oven iaitu red currant muffin..






Bahan-bahan..
1 biji telur A
120 gm susu segar
130 gm yogurt biasa
50 gm minyak zaitun
220 gm tepung gandum*
2 sdk serbuk penaik*
1/4 sdk garam halus* - *satukan dan ayak
130 gm gula kastor
200 gm red currant - gaulkan dengan sedikit tepung - tapiskan

Cara-caranya..


1. Dalam mangkuk sederhana besar, satukan telur, susu segar, yogurt dan minyak zaitun, pukul sehingga sebati.

2. Masukkan bahan-bahan kering yang telah di ayak sedikit demi sedikit kedalam adunan basah dan gaul rata, jangan terlebih pukul, cukup sekadar rata dan sebati.


3. Tambahkan red currant dan gaul perlahan. 
(simpan sedikit red currant untuk hiasan diatas muffin seperti gambar dibawah)




4. Sediakan loyang muffin, letak papercup dan sudukan adunan sehingga penuh papercup. 


5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 30 minit.


6. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai.




i kasik 4 daripada 5 bintangg..