siap sebiji blueberry cheesecake..
ni namanya dh x sabar2 nk potong hehehhe..
sedaaapppp uuu..
biskut n butter satukan n buat cenggini yaa..kalu xde mende alah tu guna blkg sudu pun bule..
pukul cream cheese, gula, garam, esen vanilla n jus lemon mcm nih..
pastu bakar..
dh siap bakar..
cheesecake yg telah dkeluarkan dr springfoam..
dh siap sepenuhnya..bule potong n makann..
Bhn2..
200 gm biskut digestive - kisar halus
50 gm butter - cairkan
500 gm cream cheese - suhu bilik
3/4 cwn gula castor
1/4 sdk garam
1 sdk esen vanilla
1 sdk jus lemon
4 biji telur
250 gm coklat putih - cairkan secara 'double boiler'
1 cwn blueberry segar - gaul dgn 1 sdk tepung
1 cwn blueberry filing biji - utk hiasan
Cara2nya..
1. Satukan biskut yg dkisar bsama butter yg telah dcairkan, gaul sebati n tuang dlm loyang springfoam saiz 8 inci bulat, tekan2kan adunan biskut bagi sama tinggi, sejukkn dlm peti sejuk.
2. Panaskan oven dgn suhu 230C.
3. Pukul cream cheese shingga rata, tambahkan gula, garam, esen vanilla n jus lemon shingga sebati.
4. Masukkn telur sdkt2, pukul lg bg rata.
5. Tuangkan coklat putih yg telah dcairkan n pukul sehingga sume bhn2 sebati.
6. Masukkn blueberry segar yg dgaul bsama sdkt tepung td, kaupbalikkn adunan biar rata.
7. Keluarkan loyang biskut td n tuang adunan cheese atas biskut n ratakan adunan.
8. Bakar dlm oven yg telah dpanaskan td selama 15 mnt, jgn lebih yaa.
9. Kurangkan suhu kepada 100C n bakar lg selama 1 jam 30 mnt.
10. Bila siap dbakar, adunan kek akan kelihatan bergoyang dtgh2 bile kita goncang2kn loyang, jgn panik, kikis dgn pisau dbahagian tepi2 kek.
11. Sejukkn cheesecake dlm oven yg terbuka selama 1 jam.
12. Keluarkan dr oven n sejukkn dlm peti sejuk semalaman.
13. Letak blueberry filling atas cheesecake n ratakan. Siap dhdgkan.
sila la jamu sahabat2ku..