Followers

Friday, 30 September 2011

BAKED BLUEBERRY CHEESECAKE


Assalamualaikumm sahabat2ku sumee..arini mmod mem'baking' dh dtg awal pagi, yg nih i buat utk makan sendiri..errmm baunya mmg wangii..puas i skodeng2 resepi akhirnya i jumpe yg i rase mmg sesuwai kt cni http://forthebodyandsoul.blogspot.com/2008/10/white-chocolate-blueberry-cheesecake.html blogger omputeh..resepi kt bwh nih i ade ejas2 n tmbh2kan mane yg i rase perlu, so kalu u all nk ikut resepi asal pun bule..ikut resepi yg kt bawah nih pun bule yaa..tepuk dada tanya selera..kebetulan buah blueberry ade 4 paket lg, mmg sesuai la buat ciskek blueberry..kan kan kan..jom tgk bawah..


siap sebiji blueberry cheesecake..


ni namanya dh x sabar2 nk potong hehehhe..


sedaaapppp uuu..


biskut n butter satukan n buat cenggini yaa..kalu xde mende alah tu guna blkg sudu pun bule..


pukul cream cheese, gula, garam, esen vanilla n jus lemon mcm nih..


pastu bakar..


dh siap bakar..


cheesecake yg telah dkeluarkan dr springfoam..


dh siap sepenuhnya..bule potong n makann..

Bhn2..
200 gm biskut digestive - kisar halus
50 gm butter - cairkan
500 gm cream cheese - suhu bilik
3/4 cwn gula castor
1/4 sdk garam
1 sdk esen vanilla
1 sdk jus lemon
4 biji telur
250 gm coklat putih - cairkan secara 'double boiler'
1 cwn blueberry segar - gaul dgn 1 sdk tepung
1 cwn blueberry filing biji - utk hiasan

Cara2nya..
1. Satukan biskut yg dkisar bsama butter yg telah dcairkan, gaul sebati n tuang dlm loyang springfoam saiz 8 inci bulat, tekan2kan adunan biskut bagi sama tinggi, sejukkn dlm peti sejuk.
2. Panaskan oven dgn suhu 230C.
3. Pukul cream cheese shingga rata, tambahkan gula, garam, esen vanilla n jus lemon shingga sebati.
4. Masukkn telur sdkt2, pukul lg bg rata.
5. Tuangkan coklat putih yg telah dcairkan n pukul sehingga sume bhn2 sebati.
6. Masukkn blueberry segar yg dgaul bsama sdkt tepung td, kaupbalikkn adunan biar rata.
7. Keluarkan loyang biskut td n tuang adunan cheese atas biskut n ratakan adunan.
8. Bakar dlm oven yg telah dpanaskan td selama 15 mnt, jgn lebih yaa.
9. Kurangkan suhu kepada 100C n bakar lg selama 1 jam 30 mnt.
10. Bila siap dbakar, adunan kek akan kelihatan bergoyang dtgh2 bile kita goncang2kn loyang, jgn panik, kikis dgn pisau dbahagian tepi2 kek.
11. Sejukkn cheesecake dlm oven yg terbuka selama 1 jam.
12. Keluarkan dr oven n sejukkn dlm peti sejuk semalaman.
13. Letak blueberry filling atas cheesecake n ratakan. Siap dhdgkan.


sila la jamu sahabat2ku..

CHOCOLATE MOIST CUPCAKE 2

Assalamualaikumm n salam pagi jumaat utk sumee sahabat2ku..dh 2 hari xde updated ape2kan, ni cupcakes smlm, order dr Zira..tm kasih zira sudi orderr..nih resepi baru i amek kt umah 'teratak impian' tima kasis sis sudi share resepi, mmg sedap, gebuu, resepi asal kukus tp i dh tukar ke versi bakar..jom tgk resepi dbwh..


Bhn2..
1 cwn butter - cairkan
1 cwn susu cair
1/2 cwn susu pekat manis
1 cwn serbuk koko
1 cwn gula pasir
3 biji telur - pukul sdkt
1 1/4 cwn tepung gandum*
1 sdk baking powder*
1 sdk baking soda* - *satukan n ayak

Cara2nya..
1. Satukan butter, susu cair, susu pekat, serbuk koko n gula pasir dlm periuk, masak hingga sume bhn2 larut, angkat n sejukkn sebentar.
2. Tuang telur n gaul sebati.
3. Masukkn sdkt2 adunan tepung yg di ayak n kaup balikkn dlm adunan coklat biar rata.
4. Tuang adunan dlm papercup sbyk separuh, buat shingga abis.
5. Bakar dlm oven yg telah dpnskan dgn suhu 170C selama 30 mnt ato shingga masak.
6. Bole la deco mgikut kreativiti msg2.


siappp..


Tuesday, 27 September 2011

BLENDED ORANGE CUPCAKES

Assalamualaikumm sahabatku skali lgg..cupcakes nih i buat mlm td gak..alhamdulillah sumenya siap mgikut perancangan..aminn..cupcakes nih dh buat dulu dh..kalu nk resepi klik cni ya frenn.. http://juicycafe.blogspot.com/2011/05/blended-orange-cake.html ..decoration i buat bunga dtgh2 aje tp ade 2 tone colour, tgk la gambar kt bwhh tuu hehehe..nampak mcm x ok kan frenn..errmm jom tgk gambar..


kembang kuncup munge2 nih..


tgk mcm ok tp tgk mcm k.o haha..


kena perbaiki lg laa..


alhamdulillah sume dh siap mgikut perancangan..



MARBLE CHOCOLATE CHEESECAKE


Assalamualaikumm sahabatkuu semuaa n selamat pagi2 subuh..waahhh i awal2 dh updated arinikan..bukan ape mlm td x sempat nk upload mata dhh kuyuuu dhhh..nih la kek yg buat i tensen2 kelmarin..xtau nk buat kek ape, tanyer sahabat2ku n dlm masa yg same i jengjalan kt blog2 sahabat lain so i terjumpe resepi nih..eeee mcm sedapp, resepi asal kt cni ya fren..http://yatiememories.blogspot.com/2010/11/marble-chocolate-cheese-cake.html tqvvmm sis sudi share resepi..xde la i asik2 buat coklat moist..asik2 butter oreo..tp kan i gugel2 kan kalu fondant kebanyakannya mmg dorg buat kek coklat moist n kek buah, ok la..kek nih utk kawan en. suami jugak, dia buat jamuan hari raya dekat2 umah i nih, so ini la hasilnya, design yg mmg sgt2 simple..ok gak kann frenn..so jom kite tgk gambar2 di bawah..


kali nih i buat warna kuning, putih n hitam..bunga hitam kt bawah..


nama kek nih marble coklat ciskek tp i x marble kan pun..


u all dh canaikan fondant, pastu deco la ikut kreativiti msg2 yaa..


dah siap jom tgk resepi kt bwh..

Bhn2 kek..
250 gm butter
1 1/2 cwn gula castor
5 biji telur
1/2 cwn serbuk koko*
1 1/2 cwn tepung gandum*
2 sdk baking powder* - *satukan n ayak
1 sdk coklat emulco
1/4 cwn susu cair

Bhn2 cheese..
250 gm cream cheese
3 sdb gula castor
1 sdk esen vanilla
1 biji telur

Cara2nya..
1. pukul butter n gula shinga kembang n putih.
2. Masukkn telur sdkt2 bersama coklat emulco n trus pukul lg.
3. Plahankn mixer, masukkn adunan tepung yg d ayak td bgilir2 dgn susu cair shingga rata n ketepikn sbntr.
4. Dlm bekas lain yg bersih n kering, pukul cream cheese, gula castor n esen vanilla shingga sbati.
5. Masukkn telur n pukul rata.
6. Lenserkan loyang berukuran 8 inci dgn butter, lapik kertas minyak n lenserkan sdkt lg butter.
7. Ambil sesenduk adunan coklat, tuang di tengah2 loyang, kemudian ambil pula 1 senduk yg lebih kecil dr senduk adunan coklat td kemudian tuang di tengah2 loyang iaitu di atas adunan coklat td.
8. Buat sampai abis n pastikan adunan coklat di atas skali.
9. Bakar dlm oven yg telah dpnskan dgn suhu 170C selama 45 mnt ato shingga masak.
10. Kemuadian bole la mhias kek tersebut mgikut kreativiti msg2.


u all pun bule buat tau..cuba laa..


Monday, 26 September 2011

FRESH FRUIT CAKE


Assalamualaikumm n salam sejahteraaa sumee..adooiii arini kan mata dh nk kuyuuu br nk updated..yerla br siap buat mcm2, tu pun cupcake x siap lg nk deco nya..xpe2 sabarr, malam masih mudaa..yg kek nih pulak utk kawan en. suami..esok dia ada buat jamuan hari raya kt IOI GOLF RESORT KULAI..alaa nih geng2 golfer en. suami la..dia mintak buatkan kek buah..so ini la hasilnya ya tuan2 n puan2..jom cuci2 mata kt bwh jom..


ok x frennn?? harap2 kwn en suami suke la kan..


kek span yg siap dbakar..


potong kek kepada dua bahagian, kemudian sapukan freshcream..mcm ni aek..ceewwaahhh..


taburkan buah2an yg di potong dadu..sukahati u all nk buah ape yaa..i letak buah strawberry n kiwi..


lepas dh tabur buah td, letakkn kek yg sekeping lg tuh..pastu u all sapu la freshcream pada seluruh badan kek tuh..alaaa x licin pun xpee..nanti dh tutup dgn biskut dgn buah dhh x nampak yg comot camat tu kan..


pastu u all deco laa ikut style masing2 yaa..nk ikut cenggini pun bolee dunkkk..


dahhhh siappp..jom tgk resepi kt bawah..

Bhn2 utk sponge cake..
200 gm tepung optima
2 bj telur gred A
50 gm butter - cairkn n sejukkn
50 ml susu segar
1 sdk esen vnla

Cara2nya..
1. Pnskn oven pd suhu 180C, lenser tin berukuran 8 inci dgn butter, alas dgn kertas mnyk.
2. Satukn sume bhn2 kecuali butter. Pukul dgn kelajuan plahan shingga sume bhn2 sbati. Putar pd kelajuan tinggi hngga adunan kembang n naik skali ganda.
3. Matikn mixer, tuang butter n gaul rata dgn spatula.
4. Tuang dlm tin td n bakar slama 30 mnt ato hingga masak.
5. Keluarkn dr oven, trus telangkupkn, biarkn dlm 10 mnt br dkeluarkn tinnya n sejukkn ats jaringan.

Bhn2 hiasan..
10 bj strawberry - belah 2
Bebarapa biji rasberry
Beberapa biji blueberry
Beberapa hiris peach
Biskut coklat panjang
500 ml whippng cream - pukul sampai bertanduk - angkat x jatuh

Bhn2 filling dcincang halus sume n gaul rata..
5 bj kiwi
5 bj strawberry

Cara2 mhias..
1. Potong 2 bahagian kek sponge td.
2. Letakkn potongan bwh kek pd papan kek, buang habuk2 kek.
3. Sapukn whipping cream yg telah dpukul pd kek potongan bwh shingga rata.
4. Taburkn bhn2 filling yg tlh dgaul td pd seluruh tmpat.
5. Tindihkn pula kek potongan ats.
6. Sapu seluruh bahagian kek dgn whipping cream, biar rata.
7. Susun pula bhn2 hiasan mgikut kreativiti msg2 ato spt gmbr di atas.
8. Sejukkn dalam peti sejuk 3 jam, kemudian bule potong utk dmakan.
9. Kek yg mgunakan freshcream ato whipping cream mesti la sentiasa di dalam peti sejuk utk menggelakkn krim cepat cair.


sekian terima kasih..


Sunday, 25 September 2011

JUICY FRUIT TART


Assalamualaikum n slmt pg skali lagi frenn..br siapkan tat buah nih, mmg dh lame x buat tat buah nih..dsebabkan buah mmg byk dlm peti sejuk so bole la buat tat nih kan..tp kulit i x buat ya..hehehhe..mmg i x suke bab nk buat kulit tu, bab nak tekan2 dlm acuannnn..eeee mak x kuasa tau, kulit mcm biasa i beli kt puan IEDA HIJAU..tima kasih ieda cyggg sanggup buatkan utk akak bile akak memerlukannn muuaahhh..so sahabat2ku jom kite tgk..


dah siapppp..


kulit tat tu i sapukan sdkt dgn coklat supaya kulit tat tu x lembab..br pipekan kastad..tangan yg mcm jantan tu sila abaikan ya..laa peti ais tu sape yg bukak tu..


lepas dh pipe kastad tu susun la buah2 yg dgemari ya..dh siap..pastu bule la makann..

Bhn2 kastard..
200 ml susu segar
1/2 sdk esen vanilla
1 bj telur
3 sdb gula castor
3 sdb tepung castard

Hiasan..
Strawberry
Kiwi

Cara2nya..
1. Pnskn susu n esen vnla dlm periuk dgn api sdrhana.
2. Dlm bekas lain, pukul telur bsama gula shingga kembang n masukkn tepung kastard n pukul sbati.
3. Tuang separuh susu panas td ke dlm adunan kastard n gaul sebati, kemudian tuang semula ke dlm periuk lebihan susu panas td n gaul adunan kastard n masak lg shingga kastard mjd kental n pekat.
4. Angkat, sejukkn sbntr, masukkn kastard dlm piping bag bsama nozel bintang yg besar, pipekn ke dlm pastry tat n hiaskn bsama buah2. Siap dhdgkn.


boleee makannnn..



2D ANGRY BIRD CHOCOLATE CAKE WITH FONDANT


Assalamualaikummmm n selamat pagi ahad kepada semua sahabat2ku, apa breakfast kita pagi nih ya?? i pun x buat lg, ni sambil nk updated nih haaa sambil fikir2 nk buat ape..kang aku beli aje kang baru padan muka hahahha..anak2 n en. suami memang pantang kalu i beli makanan kt luar, ok jom kite sambung citer pasal kek nih, 1st time buat kek 2D ni, main hentam jerr..byk yg perlu dperbaiki..kek nih i buat khas utk jiran i, arini kak NORZILA OMAR buat besday anaknya MIQAEIL yg ke 7 tahun, HEPI BESDAY MIQAEIL..harap2 miqaeil suke dgn kek nih yaa..dlmnya kek coklat biasa aje, resepi asal i amek kt cni.. http://www.tiffinbiru.com/2010/06/death-by-chocolate-cake.html tm kasih byk2 ya cik mat sudi share resepi dgn kami semuaa..fondantnya pulak i beli yg dh siap aje sis..senangg..jom tgk bwh lg..


haaa nih nk marah nih..


huruf tu nama MIQAIEL..


hepi besday miqaiel..


juling2 matanya..

Bhn2..
3 biji telur
1 3/4 cwn gula castor
1 sdk esen vanilla
1 cwn susu cair
Secubit garam
1 cwn butter - dcairkan
2 cwn tepung gandum*
1 cwn serbuk koko*
1 sdk baking powder*
1 sdk soda bikarbonat* - *satukan n ayak
1 cwn air panas

Cara2nya..
1. Pukul telur n gula shingga kembang.
2. Masukkn esen vanilla, susu cair, garam n butter yg telah dcairkan n terus pukul sehingga sume bhn sebati.
3. Masukkn adunan tepung yg di ayak sdkt2, kaup balikkn sahaja n gaul rata.
4. Tuang air panas n gaul bagi sume rata.
5. Tuang adunan dlm loyang 8 ato 9 inci yg telah dlapik dgn kertas minyak n sudah dgris dgn sdkt butter.
6. Bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 170 selama 50 mnt ato shingga masak.
7. Sejukkn atas redai n hias la mengikut kreativiti masing2.


ini la fondant yg biasa i gunakan..


Thursday, 22 September 2011

CHILLED RASBERRY CHEESECAKE


memang sedappp fren..x rugi cuba..


Assalamualaikumm sumeee..alahaiiiii mmg sedap cheesecake nih sis..bukan nk puji tp serius mmg sedap, tu yg x abis keras i dh x sabar2 nk potong, bagi penggemar2 cheese di luar sana, u all bule la cube, dgn rasa masam2 pada rasberrynya, manis pada coklatnya, aduhaiii.., jarang jugak i nk puji kek yg i buat sendiri, kalu kureng rasenya i akan bgtau, kalu 'bole tahan' tu macam perumpamaan x la sedap sangat, tp yg nih kalu ikut tekak n selera i mmg sedap, kalu u all cube mmg x rugi laa, kt cni pulak mmg xde rasberry ni kalu ade pun yg frozen aje, itupun kejap ade kejap xde, nih pun my sis yg bagi, tp mana la tau u all ade terjumpe rasberry nih bule la cube buat ciskek nih kan..ok jom kite tgk..


walaupun rupamu hodoh tp rasamu sedappp hehhe..


wajah biskut digestive..


hancurkan sampai mcm nih yaa pastu gaul dgn butter..


lepas dh susun rasberry mcm ni pastu tuangkn jelly mcm nih yaa..tuang cket2 tau..kalu u all xnk letak jelly pun bule gak..bole deco ikut kreativiti masing2 yaa..


nih la terlebih serbuk agar2 dh jd cenggini, tp xpe i dh kurangkan sukatannya ya..


dh potonggg..


blom pun keras btol i dh potong dh..x sabaarrr..

Bhn2..
300 gm digestive biskut - kisar hancur
100 gm butter - cairkn
200 ml whipping cream
250 gm cream cheese
60 gm gula castor
200 gm coklat masakan warna pink - cairkn scara double boiler
2 sdb gelatin*
1/2 cwn air panas* - *satukan dlm 5 mnt kemudian cairkn scara double boiler
200 gm rasberry segar - kisar hancur
1 sdk pewarna merah pekat
150 gm rasberry segar
150 gm rasberry segar - belah dua utk hiasan

Bhn2 jelly..
1 sdk serbuk agar2
2 sdb gula castor
350 ml air

Cara2nya..
1. Satukn biskut digestive yg telah dhancurkan bsama butter yg dcairkn td, gaul sebati, tuang dlm loyang springfoam 8 inci, tekan2kan bagi rata pada seluruh loyang n sejukkn dlm peti sejuk dlm 30 mnt.
2. Pukul whipping cream shingga gebu n ketepikan sebentar.
3. Pukul cream cheese bsama gula shingga berkrim.
4. Tuang coklat pink yg dcairkn td, masukkn juga campuran gelatin bsama air td n pukul lg shingga rata.
5. Tuangkan rasberry kisar n pewarna merah, pukul lg shingga semua adunan sebati br dgaulkn bsama whipping cream yg dpukul td.
6. Keluarkan loyang biskut yg dsejukkn td kemudian tuang adunan dlm loyang n ratakan.
7. Masukkn rasberry segar dlm adunan cheese n sejukkn dlm peti sejuk semalaman.
8. Keluarkan loyang kek, susun rasberry yg dbelah dua td pd seluruh bahagian atas kek.
9. Panaskn bhn2 jelly dlm periuk shingga larut, sejukkn sebentar n tuang dgn sudu perlahan2 shingga kena rata pd semua buah hiasan, biar jelly lebih tinggi sdkt dr buah.
10. Sejukkn semula dlm peti sejuk selama 2 jam, kemudian bole la dhdgkn.