Assalamualaikum dan selamat pagi sahabat-sahabat.
Bulan 12 nih boleh dikatakan hari-hari hujan kan. Bila dah hujan badan pun menjadi lesu (i laa..nak rehat jer kejenya kiki), dah la lesu kemudian asyik lapar aja..betul tak? tak kira masa laparnya huhu..mana tak gebu..
Bila dah hujan sedap makan pelbagai makanan yang manis, jadinya semalam i buat satu menu yang sudah lama i tak hidangkan, dengan tambahan beri-beri segar, rasanya sungguh sedap di tambah pula dengan sos coklat putih, lagilah bertambah sedap.
Bahan-bahan..
15 keping roti gandum - potong dadu100 gm blueberri
100 gm raspberri
100 gm cranberri
800 gm susu cair IDEAL
4 biji telur A
130 gm gula perang
50 gm mentega - cairkan
1 sdk SPEKUK - boleh diganti dengan serbuk kulit kayu manis @ nutmeg
2 sdk esen vanila
Cara-caranya..
1. Tabur rata roti bersama blueberri, raspberri dan cranberri dalam bekas tahan panggang bersaiz 12x10 inci ataupun loyang yang sesuai yang telah dioles mentega atau 'spray cooking'.
3. Tapis dan terus tuang kedalam bekas berisi roti dan rehatkan selama 20 minit.
5. Biarkan sejuk dari panas kemudian sejukkan dalam peti sejuk semalaman untuk mendapatkan hasil potongan yang cantik.
6. Hidangkan bersama sos yang tersedia. Resepi dibawah.
Bahan-bahan sos..
400 gm uht whipping cream
30 gm gula perang
1 sdk esen vanila
1 sdk SPEKUK
130 gm coklat compound putih - hiris halus
30 gm mentega
1 sdk tepung jagung
Cara-caranya..
1. Panaskan uht whipping cream dalam pan kecil sehingga berbuih ditepi-tepi periuk.
2. Masukkan gula perang, esen vanila, spekuk dan gaul rata.
3. Masukkan coklat compound putih dan mentega, gaul sehingga kesemuanya larut.
4. Tambahkan tepung jagung dan gaul rata, renehkan sehingga sos sedikit pekat.