Followers

Sunday, 31 July 2011

FRAMBOZEN CANARY

Assalamualaikumm..wwaaahhhhh nama kemain glemer lgg uuuu..tahun nih 1st time i dgr nama biskut nih hahhaha..sebelum nih mmg x pernah dgr, cari punyer cari resepi ni kt internet so i jumpe 2 resepi kt "resepi.net"..tp masing2 berlainan bahan2nya..aritu i ade buat ikut salah satu resepi yg i dpt tu..tp ade kurengg cket..so kali nih pastry bawahnya i buat ikut resepi marble shortbread, jemnya pulak..i buat sdiri..memandangkan masih ade lagi rasberry frozen dlm peti ais tu..so i buat aje sdiri..tp kan i rase yg nih i masih gagal membuatnya tau huhuhu sedeyyy, antara sebab2 gagal ialah..i rase jem terlalu tebal, "mereng" tu pun tebal kot?? pastu kalu potong guna cutter mcm gambar bwh tu x cun laa..sbbnya bile potong badamnya ternaik2..terjongket2..tp rasenya mmg sedapp x ingatt..ni btol nih..mmg sedap..pd pren2 dluar sana, sape2 yg tau mcmane cara nk potong dgn lebih cantik share la dgn i kalu sudi..nti i nk cuba buat yg lagi bagus aek..belajar dari kesilapan..pren2 kt luar sana sila la komen n kritik..jom tgk mcmane i buat tp JANGAN IKUT RESEPI NIH YA!! SEBAB GAGAL..


Bhn2 doh..
250 gm butter
80 gm gula castor
300 gm tepung gandum*
110 gm susu tepung*
80 gm serbuk badam* - *satukan n ayak
Hirisin badam - utk tabur - bakar

Bhn2 meringue..
90 gm putih telur
100 gm gula castor
1 sdk tepung jagung

Cara2nya..
1. Dgn kelajuan tinggi, pukul telur putih shingga berbuih.
2. Masukkn tepung jagung n gula sdkt2, pukul shingga bertanduk.

Bhn2 jem..
250 gm rasberry frozen
5 sdb gula
5 sdb air

Cara2nya..
1. Satukan rasberry, gula n air, gaul sebati n biar shingga kering dgn api kecil, siap n sejukkn.



rasberry yg telah siap..ni bukan cili kering tau hehehhe..


Cara2 utk doh..
1. Pukul butter n gula shingga berkrim.
2. Masukkn tepung gandum, susu tepung n serbuk badam yg d ayak bersama td sdkt2, gaul shingga mjd doh.
3. Gunakan loyang yg ada "cutter" berukuran 12x12x1 inci, lapik dgn kertas minyak, biar kertas minyak lebih sprti dlm gambar n ratakan doh.


4. Letakkn cutter seperti gambar dbwh n bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 170C selama 30 mnt.


5. Keluarkan dr oven, keluarkan jugak "cutter" n sejukkn doh sebentar.
6. Tuang jem pd keseluruhan adunan yg telah dbakar, ratakan sepenuhnya.


7. Ratakan "meringue" pula pd atas jem, seprti gambar dbawah.


8. Kemudian taburkan badam hiris yg telah dbakar td.


9. Bakar semula dlm oven selama 12 mnt lagi.
10. Keluarkan n potong dgn cutter semasa masih panas, masa nk potong ni la i rasa "failed" sgt2.


mmg sedap x ingat..


siaappppppp..

RASBERRY MILK JUICE

Assalamualaikummm...wwwaahhhhhhhh rasberry lggg, ni kalu beli kt luar brape hengget aek??? mahal kot kan prenn..rasberry ni dh lame i beli yg frozen aritu..ada la dekat2 sebulan lebih kot, nk buat muffin rupe rasberrynya x cun..nk buat decoration pd kek pun x cun..akhirnya i buat lerrr juss..errmmm sedappp n berkrimm uuuu..jom skodeng mcmane i buat..


Bhn2..
20 biji rasberry
1 1/2 cwn susu segar
2 sdb gula castor

Cara2nya..
1. Kisar sume bhn2 shingga lumat, tambahkan sdkt air jika terlalu pekat.
2. Tuang dlm gelas yg sesuai n tambahkan ais, siap dminum.

BIHUN GORENG SEMPOII...

Assalamualaikumm..ni bihun goreng pagi td..pg td x sempat nk updated..ni baru la berkesempatan, pagi td masak pun sempoii aje n simple..xde bende nk borak dh..jom tgk..


Bhn2..
1 paket bihun - rendam dgn air suam - toskan
2 sdb udang kering - rendam air panas - toskan - tumbuk halus
1 biji bwg merah besar*
2 ulas bwg putih*
1 sdk belacan* - *satukan n tumbuk
2 sdb cili kering kisar
1 sdb sos tiram
1 sdb kicap manis
3 sdb sos cili
Garam secukupnya
15 ekor udang - saiz sederhana
100 ml air
1 ikat sawi - potong sederhana
1 mangkuk taugeh

Cara2nya..
1. Pnskan sdkt minyak, tumiskan udang kering shingga naik bau.
2. Tumis pula bhn2 tumbuk shingga garing n masukkn cili kering kisar, biar shingga cili masak.
3. Masukkn sos tiram, kicap manis, sos cili n garam, gaul biar rata n rasa.
4. Masuk pula udang basah, air kemudian biarkan mendidih.
5. Masukkn bihun, sawi n taugeh, gaul shingga sebati n biarkan bihun sdkt kering.
6. Bole dhdgkan ketika sarapan.

Saturday, 30 July 2011

BISKUT SARANG SEMUT

Assalamualaikumm n salam sabtu buat u all semuaaa..arini mmg ingat nk rehat..nk goyang kaki, td pg pulak ieda hijau suh buat biskut nih, katanya kwnnya mengidam nk mkn biskut nih..hehehhe syokkn kalu peknen dpt mkn ape yg d idamkan hehehehe..resepi ni i amek dr chef hanieliza, jom tgk..


Bhn2..
250 gm butter
80 gm gula
1 kuning telur
1 sdk esen vanilla
1/2 sdk warna kuning
350 gm tepung gandum*
100 gm tepung jagung* - *satukan n ayak
100 gm rainbow rice - hiasan

Cara2nya..
1. Pukul butter n gula shingga kembang.
2. Masukkn kuning telur, esen vanilla n pewarna kuning, pukul lg biar sebati.
3. Masukkn tepung gandum n tepung jagung yg telah d ayak, gaul sehingga menjadi doh.
4. Dgn mgunakan acuan muruku pilih acuan lubang besar masukkn adunan, pusingkan acuan supaya adunan keluar cantik seperti gambar dbawah.


senang guna acuan nih..x sampai 5 mnt dh siap..

5. Menggunakan garfu, amek sedikit adunan n tuang dlm papercup, buat sampai abis.
6. Taburkan rainbow rice d atsnya n bakar dlm oven yg telah dpanaskan 180C selama 15 mnt.
7. Sejukkn atas redai n simpan dlm bekas kedap udara.


ROTI JALA 2..

Assalamualaikumm sumeee..ramadhan dh nk dekat kan u all..errmmmm seronoknya, u all bekpes ape pagi td, i buat roti jala, permintaan dr anak teruna ku, cicah dgn kari ayam tp kali nih ade tambahan bahan2 dalam resepi..aritu mak angkat dtg umah n bg tambahan bahan2..errrmmm memang lg lembut n lg gebu, x caya cer u all terai..


Bhn2..
2 1/2 cwn susu segar
2 cwn tepung gandum
1 biji telur
4 sdb santan pekat
2 sdb minyak jagung
1/2 sdk garam
1/2 sdk pewarna kuning

Cara2nya..
1. Satukan semua bhn2 dlm pengisar n kisarkan shingga semua bahan sebati.
2. Tuang adunan dlm botol muncung tiga n rehatkan adunan selama 20 mnt.
3. Panaskan "frying pan", gris dgn sdkt minyak n kiraikan adunan berbentuk segiempat, bole tgk contoh video dbawah, angkat n bole dgulung atau dlipat, buat shingga abis.
4. Bole dhdgkan bsama kari ayam ato serawa durian.

Friday, 29 July 2011

RASBERRY LEMON MUFFIN


Assalamualaikumm n selamat petang sumee..ni kan lg brape ari jer nk puasa kan..mmg x sabar rasenya nk tunggu bulan ramadhan..so sebelum puasa ni i cuba buat muffin baru..semalam my sis datang umah, macam2 dia bagi kt i kan..antaranya buah rasberry..so i pun buat la muffin..buahnya pulak segar2 uu.., mmg sedap muffin nih, ade macem2 buah rasberry tu..tu yg syiok hehehhe..jom2 tgk resepi yg i amek kt intenet omputeh..


Bhn2..
1 biji lemon - sagat kulitnya
1/2 cwn gula castor
1 cwn buttermilk
1/3 cwn butter - cairkan n biar sejuk
1 biji telur A
1 sdk esen vanilla
1 sdk jus lemon
2 cwn tepung gandum*
2 sdk baking powder*
1 sdk baking soda*
Secubit garam* - *satukan n ayak
1 1/2 cwn rasberry segar

segarkan rasberrynya..

Cara2nya..
1. Satukan kulit lemon n gula dlm pengisar n kisarkan shingga lumat.
2. Masukkn buttermilk, butter yg telah dcairkan, telur, esen vanilla n jus lemon, kemudian kisar lg shingga btol2 sebati, seperti gambar dbwh.


3. Tuang adunan yg dkisar td ke dalam adunan tepung yg telah dsatukan n d ayak td, gaul shingga sebati dgn menggunakan spatula.


4. Masukkn rasberry segar ke dlm adunan n gaul perlahan n rata.


5. Sudukan adunan dlm papercup yg sesuai n bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 180C selama 30 mnt, bole dhidangkan utk minum petang.

Thursday, 28 July 2011

KEK KARAMEL LAGIIII..

Assalamualaikumm..hahhahaha tu diaaa gelak dhh, skali dh buat kek karamel mcm nk slalu buat ajee..ni kek karamel yg kali ke tiga i buat, kali ke dua i buat malam td, warna oren n purple, pagi td i buat warna kuning n biru..ade jer alasan i nk buat kek nih kan..yg nih i buat sebab my sis dtg umah, mmg buat khas tuk my sis..jom tgk gambar hehehhe..


tu apsal ntah berlobang hahhha..


1st time my sis makan kek nih..


ok gak kaler dia kan..td mula2 tgk mcm x ok..


tu tangan anak dara i la tuu..enterprem ajer tau heheh..


mase nih brrr siap..pagi tadi laa..


yg ni kek karamel yg kali ke dua i buat, i buat mlm td tp karamelnya hancur x cun, nyampahh..


Bhn2 A..
2 sdb gula castor

Cara2nya..
1. Tabur n ratakan gula dlm loyang 8 inci.
2. Masak atas api yg kecil shingga gula cair n mjd perang, angkat n ketepikan. Biarkan btol2 sejuk.

Bhn2 B..
1/2 tin susu cair
50 gm gula castor
1/2 sdk esen vanilla
3 kuning telur
1 sdb tepung kastad

Cara2nya..
1. Satukan sume bhn2 B, gaul dgn perlahan2, JANGAN sampai berbuih.
2. Tapiskan adunan n tuang dlm loyang gula yg telah sejukkn td, ketepikan.

Bhn2 C..
140 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder* - *satukan n ayak
50 gm gula castor
3 kuning telur
135 air biasa
50 ml minyak masak

Bhn2 D..
6 putih telur
1 sdk cream og tartar
50 gm gula castor

Bhn2 lain..
1 sdk pewarna biru

1 sdk pewarna oren
1 sdk perasa oren

Cara2 membuat kek karamel..
1. Satukan semua bhn2 C kecuali minyak, pukul shingga gebu.
2. Tuangkan minyak n pukul lg shingga kembang, letak tepi sbntr.
3. Pukul putih telur n cream of tartar dlm bekas besar shingga berbuih.
4. Masukkn gula n pukul lg shingga bertanduk.
5. Satukan bhn2 C dan bhn2 D, gaul dgn menggunakan spatula.
6. Bahagikan kepada 2 bahagian n tuangkan pewarna n perasa pd setiap bahagian, sebagai contoh warna pink sama dgn perasa strawberry, warna hijau sama dgn perasa pandan, ikur selera msg2.
7. Ambil warna biru 1 senduk n tuang d tengah2 loyang, kemudian ambil warna kuning 1 senduk tuang pula d tengah2 iaitu d atas warna biru, buat bergilir2 warna n buat shingga abis.
8. Bakar secara "waterbath" (air panas) dlm oven yg telah dpanaskn dgn suhu 170C selama 1 jam.
9. Setelah kek masak, biarkan oven terbuka sedikit n biarkan kek dlm oven selama 10 mnt.
10. Keluarkan kek dr oven, kikis dgn perlahan dtepi2 kek n terbalikkn kek d atas papan kek.
11. Sejukkn dlm peti ais, siap utk dmakan.

MY LUVLY SIS..MUUAAAHHH..

Assalamualaikummm..arini macam2 i masak utk tetamu yg dtg umah..sampai sesat2 jalan tetamu nk cari umah i..alhamdulillah akhirnya sampai jugak, really mis u sis..sampai2 aje kitaorg terus peluk2 cium2 bagai nak rak, dah x pandang kiri kanan, dh tu pulak tengah2 jalan pulak tu hahhahaha..nasib baik xde keta yg lalu lalang..dh tu kan my sis bawak macam2 makanan, i pulak masak macam2 utk my sis..apa2 pun terima kasih sis, saadiah, mak, sis zai n baby..sudi datang ziarah i n bawak macam2 menu tuk i..terima kasih byk2, semoga Allah trus memurahkan rizki n memberkati u all aminnn..jom tgk ape yg i masak n apa yg my sis n mak bawakkan tuk i..


cantik gilerrr kan u all agar2 nih..yg ni my sis buatkan tuk i..my sis balik aje i trus bukak agar2 nih, lepas tu nasib baik i x pengsan uu, mmg cantik sseehhhh, x tahan tengoknya..sissssss i nk resepiii..pleezzz...


tgk la alunan2 warna keknya, kombinasi warna yg sesuai..yg ni pun my sis buat pagi td..wpun simple tp mmg sedapp uuu..


u all tgk rasberry nih..segar bangett kan..ni pun sis i bawakkan..geram tgk ade bulu2 tuh hehehe..


blueberry ni pun my sis tapaukan..segarr kan uu, dh tu manis pulak..nih bule buat muffin nih hehehe..


haaaaa..yg ni la yg paling i x tahan skali..kt cni nk dapat yg segar mcm nih..sori laa mmg xde uu hehehe..my sis tau2 aje i nk buah2 nih..


jeng jeng jengg..buah peachh, besar2 uuu..sedappp..walaupun ade calar2 cket my sis tetap bawakkn tuk i..tqvm sisss..


yg nih mak buatkan utk i..makan dgn serawa durian..mmg sedap pulut nih uu..


yg ni pulak nasi jagung..menu utk tetamu i yg datang, semoga my sis, mak, sis zai, saadiah n baby suka dgn menu yg di hidangkan..


acar timun..


nasi jagung makan dgn acar dgn kari ayam...errmmm sedappp..


dsebabkan i dh masak kari ayam so i buat skali roti jala, mmg sesuai sgt kan..abis licinn uuu..alhmdlhh, rugi x buat banyak..


jgn x caye i buat kek karamel lgg...sedappp..hehehhe..


ACAR TIMUN

Assalamualaikumm..td buat nasi jagung..mmg sesuai dmakan dgn acar ato lauk2 pilihan, i mkn dgn kari ayamm..errmmm my peberet segala jenis kari..ank2 pn sukee..jom tgk acar i yg simple..


Bhn2..
1 batang timun jepun - buang kulit n isi dalamnya - hiris panjang
1 batang lobak merah - buang kulit - hiris panjang
1 tin besar nenas - toskan - simpan airnya - potong kecil
2 bj bwg merah besar - hiris halus
2 bj cili merah besar - hiris halus
5 bj cili api - hiris halus
2 sdb cuka
2 sdb air nenas yg dtoskan td
1 sdb gula + 2 sdb air pns - gaul sampai gula hancur

Cara2nya..
1. Satukan kesemua bhn2 acar, gaul shingga rata n bole dihidangkan.



NASI JAGUNG

Assalamualaikummm..arini kan ade tetamu dtg umahh so i mmg plan nk buat nasi jagung, tgh2 posa ni buat menu sedap2, fullamak mmg mencabarr sehhh..masa masak tu, bauuunyaaaaa alamak wangi giler kooo..mmg x tahan dbuatnya, menu ni dh dekat 3 tahun nk cuba buat tp x pernah laaa sampai seru nk buat, arini macamana bole sampai seru nntahh..mmg x menyesal hidangkan tetamu menu nih..mmg sedapp..jom tgk resepi dr cmg..tq cmg share resepi..


Bhn2..
800 gm beras basmathi moghul - cuci bersih - rendam 20 mnt - toskan
4 sdb minyak sapi
1 batang kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
5 bj buah pelaga* - *4 sekawan
2 bj bwg merah besar - potong dadu
4 ulas bwg putih - dketuk
2 inci halia - dhiris
2 helai daun pandan - potong panjang2
1 batang serai - dketuk
1 tin besar jagung - toskan - simpan airnya
1 kiub ayam - hancurkan
1 sdk garam
200 ml susu cair
1400 ml air - campurkan air jagung yg dtos td ke dlm campur air ini
2 helai daun pandan - dsimpul
1 mangkuk hirisin daun sup
1 mangkuk hirisin daun bawang
1 mangkuk bawang goreng


mase tumis nih mmg wangii uuu..

Cara2nya..
1. Cairkan minyak sapi, tumis bhn2 *4 sekawan sbntr, kemudian masukkn bwg merah, bwg putih, halia, daun pandan, n serai shingga btol2 wangi.
2. Masukkn jagung yg telah dtoskan airnya gaul sebentar, kemudian masuk pula nasi yg telah dtoskan airnya juga, kacau biar rata n goreng dlm 2 mnt. Tutup api.
3. Masukkn bhn2 yg dgoreng td ke dalam "rice cooker", masukkn kiub ayam, garam, susu cair, air biasa bsama campuran air jagung td n daun pandan, gaul rata n biar nasi masak seperti biasa.
4. Bila siap masak, bole taburkan daun sup, daun bwg n bwg goreng n hidangkan bsama lauk pilihan.


bukan nk naik lift n tekan sdiri tp mmg sedap uuu..cuba laa..

Wednesday, 27 July 2011

SPEGHETTI BOLOGNESE



Assalamualaikummm..lega rasanya dh berbuka posa nih..alhmdlh..ni menu tghr td, permintaan dr ank bongsu..mmg kegemarannya dr dulu sampai skrg speghetti n bebola daging..ada dua tu dh cukup dh, mmg pagi, petang, siang, malam mkn speghetti pn dh cukup dh..so jom tgk i buat mcmane..


Bhn2..
500 gm spaghetti - rebus + garam skt + minyak zaitun - toskn
3 sdb minyak zaitun
3 sdb butter
2 labu bwg besar holland - hiris halus
2 ulas bwg putih - hiris halus
500 gm daging cincang - dlembutkn
20 bj bebola daging
1 tin besar tomato puri
2 bj tomato - potong kecil
1 botol besar prego + 1 botol air
1 paket maggie speghetti bolognese
200 ml susu segar
2 sdb lada hitam - tumbuk halus
1 kiub stok lembu
2 btg celery - potong kecil kecil
1 tin besar cendawan butang - hiris nipis
1 sdb oregano kering
1 helai basil
3 sdk gula perang
6 keping cheese kraft
Serbuk parmesan - tabur di atas speghetti

Cara2nya..
1. Rebus 2 liter air dlm periuk besar, masukkn sdkt garam. Bila air mdidih br masukkn spaghetti. Kacau n masukkn sdkt minyak zaitun agr pasta x mlekat. Bila pasta dh lembut angkat n toskn.
2. Pnskn minyak zaitun n butter dlm periuk besar, masukkn bwg bsr holland n bwg putih, masak smpai naik bau.
3. Masukkn daging cincang n bebola daging, masak hingga daging keperangan.
4. Masukkn tomato puri, tomato, prego + air, maggie speghetti + air, susu segar, lada hitam, kiub lembu n celery. Biarkn mdidih sbntr.
5. Masukkn cendawan butang, oregano, basil, cheese kraft n gule secukup rasa. Biarkan ats api kecil slama 1 jam.
9. Bole hidang dgn serbuk keju parmesan.





RENDANG KERANG PEDAS.. MEMANG BERASAP...

Assalamualaikummm n slmt petang sumee2 prennn..arini masih meneruskan posa ku yg blom selesai, so smlm ade beli kerang kononnya nk buat kuew tiaw kerang tp arini dh jd rendang kerang pulak..lg ok kan prenn..mmg saje jer i buat kasik pedas, berasap, meletopzzz..terangkat..br uummpphhh..kalu u all x suke pedas kurangkan cili kisar tu dan cili api ya, xmo citer panjang2 jom kite tgk..


Bhn2..
2 kg kerang - cuci bersih - rebus - kopek - ambil isi
1 sdb serbuk kari
200 ml santan pekat
1 sdb kerisik
Garam n gula secukupnya
1 keping asam gelugor
2 helai daun kunyit - dhiris
2 helai daun limau purut - dhiris

Bhn2 kisar..
2 bj bwg merah besar
3 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
3 bj buah keras
10 bj cili api merah
20 bj cili kering - potong - rendam air panas - toskan
3 btg serai
1/2 cwn air

Cara2nya..
1. Panaskan minyak, tumis bhn2 kisar hingga naik bau, biarkan selama 15 mnt.
2. Masukkn serbuk kari n santan, gaul rata n biarkan atas api kecil selama 15 mnt.
3. Perasakan dgn garam, gula n asam gelugor, masukkn kerang yg telah drebus td n gaul rata.
4. Masukkn hirisan daun kunyit n daun limau purut, biar mereneh ats api kecil hingga kering selama 30 mnt.

Monday, 25 July 2011

KEK KARAMEL


Assalamualaikumm n selamat petang sumee..haaaaaaaaaaa hehehhehe..kan dh gelak..u all tau x..ni lerr pestimee i buat kek nih, kwn2 bole dkatakan sumeee dh berlumba2 buat kek nih, berpuluh2 kali buat..i x sampai2 pn seru nk mbuatnya..tpp...haa...kan dh tapi tapi dhh..tapii..arini i dh sampai seruuu uuuu..org lain dh berpuluh kali buat..i br skali ni ha buat, pestime mkn 3 minggu lepas kot, kwn "ieda hijau" buat kan n bagi kt i mkn, bile rase bole tahan sedapp..yg ni pn lg sedappp heheheh..yg ni xde study2 trus belasah aje buat ikut resepi, resepi lak dh byk sgt kt internet so i rembat mane yg sempat aje, sbb nya kalu lame sgt memilih kang trus x jd nk membuat..so yg i dpt bole tgk kt bwh yaa..ape komen kwn2?? ok la ya prenn..tq pd empunya resepi asal..


Bhn2 A..
2 sdb gula castor

Cara2nya..
1. Tabur n ratakan gula dlm loyang 8 inci.
2. Masak atas api yg kecil shingga gula cair n mjd perang, angkat n ketepikan. Biarkan btol2 sejuk.

Bhn2 B..
1/2 tin susu cair
50 gm gula castor
1/2 sdk esen vanilla
3 kuning telur
1 sdb tepung kastad

Cara2nya..
1. Satukan sume bhn2 B, gaul dgn perlahan2, JANGAN sampai berbuih.
2. Tapiskan adunan n tuang dlm loyang gula yg telah sejukkn td, ketepikan.

Bhn2 C..
140 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder* - *satukan n ayak
50 gm gula castor
3 kuning telur
135 air biasa
50 ml minyak masak


Bhn2 D..
6 putih telur
1 sdk cream og tartar
50 gm gula castor

Bhn2 lain..
1 sdk pewarna pink
1 sdk perasa strawberry
1 sdk pewarna hijau
1 sdk perasa pandan

Cara2 membuat kek karamel..
1. Satukan semua bhn2 C kecuali minyak, pukul shingga gebu.
2. Tuangkan minyak n pukul lg shingga kembang, letak tepi sbntr.
3. Pukul putih telur n cream of tartar dlm bekas besar shingga berbuih.
4. Masukkn gula n pukul lg shingga bertanduk.
5. Satukan bhn2 C dan bhn2 D, gaul dgn menggunakan spatula.
6. Bahagikan kepada 2 bahagian n tuangkan pewarna n perasa pd setiap bahagian, sebagai contoh warna pink sama dgn perasa strawberry, warna hijau sama dgn perasa pandan, ikur selera msg2.
7. Ambil warna pink 1 senduk n tuang d tengah2 loyang, kemudian ambil warna hijau 1 senduk tuang pula d tengah2 iaitu d atas warna pink, buat bergilir2 warna n buat shingga abis.
8. Bakar secara "waterbath" (air panas) dlm oven yg telah dpanaskn dgn suhu 170C selama 1 jam.
9. Setelah kek masak, biarkan oven terbuka sedikit n biarkan kek dlm oven selama 10 mnt.
10. Keluarkan kek dr oven, kikis dgn perlahan dtepi2 kek n terbalikkn kek d atas papan kek.
11. Sejukkn dlm peti ais, siap utk dmakan.


sebelum dbakar..


ok la ya prenn..