Followers

Sunday, 23 June 2013

RAINBOW IN JAR LAGIIII DAN LAGIII..

ASSALAMUALAIKUM..
Rainbow Cake In Jar.., permintaan yang sentiasa ada pada setiap minggu, untuk 'door gift', untuk birthday party anak-anak pun ada dan macam-macam lagi. Memang kerana faktor warnanya yang membuatkan orang suka untuk menjadikan rainbow in jar ini sebagai salah satu pilihan door gift untuk majlis yang mereka anjurkan.

Kepada pelanggan-pelanggan diluar sana yang masih inginkan rainbow in jar untuk pilihan door gift, bolehlah terus menghubungi saya di talian 016-7614744 untuk tempahan anda.

Terima kasih juga kepada Puan Ily diatas tempahannya, semoga berpushati dan mohon maaf jika ada yang terkurang.








Monday, 17 June 2013

BANANA MUFFIN

Assalamualaikum..
Haaa muffin lagik..sejak sejak dah mengenali "saspek utama" nih..asyik buat muffiiiinnnnn aje kan.., iyaa memang benar, lagi pulak buat muffin nih kan senang aja, tidak memerlukan mixer..guna tangan sahaja uuuu..

Tambahan pula adik minta muffin pisang dan  adik besar i Hney Machal pun suruh i buat untuk rujukan beliau, memang tidak dinafikan muffin pisang ini sangat gebu..
Jom kita lihat resepi asal DISINI tetapi i telah menukarkan dari baking powder ke double acting baking powder.




nampak macam keras tapi rupenya lembutttt..


Bahan-bahan..
280 gm tepung gandum*
1 sdk double action baking powder*
1/2 sdk baking soda*
1/2 sdk garam halus* - *satukan dan ayak
250 gm pisang - lecekkan
120 gm gula kastor
1 biji telur - pukul sedikit
90 gm susu segar
90 gm minyak jagung

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk sederhana, satukan pisang yang telah dilecek bersama gula kastor, telur, susu segar dan minyak, gaul sebati.
2. Masukkan adunan kering yang telah diayak dan gaul rata, JANGAN TERLEBIH GAUL.
3. Sediakan loyang muffin bersama papercup dan tuangkan sepenuhnya adunan dalam papercup.
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 25 minit atau sehingga masak.
5. Keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai. Sedia untuk hidangan petang.




nampak tak dalam lubang muffin tu ada air..
haaa..
itu tips dari SIS AYU..katanya supaya muffin naik lebih gebu..
terima kasih sis atas tips ini..



Thursday, 13 June 2013

OMBRE CAKE & MACADAMIA CREAMLESS CAKE

Assalam semua..
Sihat? Alhamdulillah sihat, i pun sihat juga. Lama bercuti sejak cuti persekolahan yang lepas kini kembali dengan tempahan yang telah ditempah 3 bulan yang lepas.

Alhamdulillah semuanya telah berjalan dengan lancar dan telah di ambil oleh agen penghantaran TA-Q-BIN dan InsyaAllah akan samapi ke pelanggan esok pagi mengikut masa yang telah ditetapkan.

Terima kasih dari Juicy Cafe & Cakes kepada Cik Khairunnisa dari Kg. Melayu Majidee atas kepercayaan beliau terhadap kami, diharapkan berpuashati dan mohon maaf juga jika ada yang terkurang.

Kek yang ditempah adalah 'butter pink ombre cake with fondant' dan 'macadamia orange creamless cake', design untuk ombre cake telah dipilih oleh pelanggan untuk hidangan beliau sekeluarga. Jom lihat..






macadamia orange creamless cake..

Wednesday, 5 June 2013

CHOCOLATE CHIP MUFFINS

ASSALAMUALAIKUM..
Wahhh!! mood membuat muffin pulak sekarang kan, yerla..sejak i dah tahu punca utama untuk menjadikan muffin yang montok dan membukit, i rasa tak mahu melepaskan "saspek utama" nih, mungkin ramai dah sahabat-sahabat yang sudah tahu sebelum nih..cuma setakat nih belum lagi ada yang sudi berkongsi secara mendalam.

Walau macamana pun bersyukur kerana dengan secara tidak sengaja dan secara membuta tuli telah terkeluar teknik membuat muffin yang montok begini. Alhamdulillah.

Malam ini walaupun sebenarnya penat dengan tempahan, i merajinkan diri untuk buat satu lagi jenis muffin untuk dibawa ke Kuala Lumpur esok sebagai bekalan kami sekeluarga.
Untuk yang ingin mencuba, dapatkan "saspek utama" dulu ya sis semua, jom cuba, resepi asal DISINI..




yang nih i koyakkan kemontokkan..



Bahan-bahan..
250 gm susu segar
90 gm butter cair @ minyak jagung
1 biji telur A
1 sdk esen vanilla
250 gm tepung gandum*
2 sdk serbuk penaik*
1/2 sdk serbuk soda*
2 sdb serbuk koko* - satukan dan ayak
150 gm gula kastor
150 gm coklat chip
50 gm coklat chip - tabur

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk besar, satukan susu segar, butter cair, telur dan esen vanilla, pukul sehingga sebati.
2. Gaul bahan-bahan kering yang telah diayak bersama gula kastor dan coklat chip.


3. Tuang adunan basah kedalam adunan kering dan gaul rata, JANGAN TERLEBIH GAUL.

4. Sediakan loyang muffin bersama papercup dan tuang adunan dengan isian yang sangat penuh.
5. Taburkan coklat chip sebagai hiasan.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 190C selama 20 minit atau sehingga muffin masak.
7. Kelurkan dari oven dan sejukkan atas redai.


loyang muffin yg i gunakan..
papercup saiz M dan menghasilakn 18 biji muffins..



Monday, 3 June 2013

VANILLA MUFFIN

Assalamualaikum..
Seperti yang telah i janjikan di Facebook untuk berkongsi resepi yang mudah untuk membuat muffin yang gebu dan montok seperti ini, hari ini..malam ini i amat tidaklah sibuk dan inilah masanya i berkongsi resepi ini.

Sahabat-sahabat yang ingin mencuba dipersilakan ya, cuma mohon maaf i sangat terlupa dimana i cedok resepi ini. Terima kasih pada penyumbang.
Kepada yang ingin mencuba bolehlah buat separuh adunan dan jika ikut pada resepi dibawah, boleh menghasilkan 29 biji muffin montok untuk 'papercup' saiz M.

Muffin ini juga adalah atas permintaan adik untuk kudap-kudapan beliau.






inilah wajah ceria selepas mamanya selesai menyiapkan muffin idaman..
dengan rela hati nak sangat bergambar..


Bahan-bahan..
6 biji telur
100 susu segar
2 sdk esen vanilla
410 gm tepung gandum*
3 sdk baking powder*
1/2 sdk garam* - *satukan dan ayak
250 gm gula kastor
170 gm butter - cairkan

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk besar, satukan telur, susu segar, esen vanilla dan gaul perlahan.
2. Masukkan bahan-bahan kering yang telah di ayak bersama gula dan gaul rata dengan spatula, jangan terlebih pukul.
3. Tuang butter cair dan gaul sehingga sebati.
4. Sediakan loyang muffin yang telah tersedia bersama 'papercup', tuang adunan sehingga penuh dalam 'papercup'.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 20 minit atau sehingga masak mengikut oven masing-masing.




pada pendapat i, dengan menggunakan loyang inilah yang menjadikan muffin anda naik mencanak dengan isian penuh dalam 'papercup'..
i dah cuba beberapa kali dengan resepi yang berlainan..
daannnnnnn..
ini adalah SUSPEK UTAMA..
hahahha..
loyang nih i beli dah lamaaaa sangat kat BAKE WITH YEN dengan harga rm17++..