ASSALAMUALAIKUM..
Wahhh!! mood membuat muffin pulak sekarang kan, yerla..sejak i dah tahu punca utama untuk menjadikan muffin yang montok dan membukit, i rasa tak mahu melepaskan "saspek utama" nih, mungkin ramai dah sahabat-sahabat yang sudah tahu sebelum nih..cuma setakat nih belum lagi ada yang sudi berkongsi secara mendalam.
Walau macamana pun bersyukur kerana dengan secara tidak sengaja dan secara membuta tuli telah terkeluar teknik membuat muffin yang montok begini. Alhamdulillah.
Malam ini walaupun sebenarnya penat dengan tempahan, i merajinkan diri untuk buat satu lagi jenis muffin untuk dibawa ke Kuala Lumpur esok sebagai bekalan kami sekeluarga.
Untuk yang ingin mencuba, dapatkan "saspek utama" dulu ya sis semua, jom cuba, resepi asal
DISINI..
yang nih i koyakkan kemontokkan..
Bahan-bahan..
250 gm susu segar
90 gm butter cair @ minyak jagung
1 biji telur A
1 sdk esen vanilla
250 gm tepung gandum*
2 sdk serbuk penaik*
1/2 sdk serbuk soda*
2 sdb serbuk koko* - satukan dan ayak
150 gm gula kastor
150 gm coklat chip
50 gm coklat chip - tabur
Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk besar, satukan susu segar, butter cair, telur dan esen vanilla, pukul sehingga sebati.
2. Gaul bahan-bahan kering yang telah diayak bersama gula kastor dan coklat chip.
3. Tuang adunan basah kedalam adunan kering dan gaul rata, JANGAN TERLEBIH GAUL.
4. Sediakan loyang muffin bersama papercup dan tuang adunan dengan isian yang sangat penuh.
5. Taburkan coklat chip sebagai hiasan.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 190C selama 20 minit atau sehingga muffin masak.
7. Kelurkan dari oven dan sejukkan atas redai.
loyang muffin yg i gunakan..
papercup saiz M dan menghasilakn 18 biji muffins..