Salam sumee..jom kite mkn siput sedut pedas ni..lg pedas pg sedap tau..jom mkn dulu..
Bhn2..
1 kilo siput sedut
1 btg serai - dhiris
3 ulas bwg putih*
1 cm halia * - *dtumbuk
2 sdb udang kering - rendam air pns - tumbuk
10 btg cili kering - hiris tebal
10 bj cili api - belah dua
2 sdb sos tiram
2 sdb kicap manis
2 sdb cili sos
1 sdk sos ikan
1/2 sdb tepung jagung + 1 cwn air - dgaul sbati
1 mangkuk daun bwg
Cara2nya..
1. Pnskn minyak n tumis serai, bwg putih n halia shingga naik bau.
2. Masukkn udang kering, cili kering n cili api, biar sbntr.
3. Kemudian masukkn pula sos tiram, kicap manis, cili sos, sos ikan, gaul sbati.
4. Masuk pula siput sedut n biar masak sekejap br masukkn tepung jagung yg telah dcmpr dgn air td n daun bwg, gaul bg rata n siap dhdgkn.
Followers
Monday, 30 May 2011
Sunday, 29 May 2011
CHOCOLATE MOIST CUPCAKES
Assalamualaikummm n slmt berhari minggu pd semuaaa..arini pg2 dh buat cupcakes doraemon n upin ipin..siti order sempena ulangtahun anknya arini yg ke 5 thn..n buat lebih cket bg kt kwn2 yg dekat..so jom kite tgk resepinya..
Bhn2..
125 gm butter - suhu bilik
1 1/2 cwn gula castor
2 bj telur A
1/2 cwn serbuk koko
1 sdk serbuk nescafe
1 sdk coklat emulco
1 cwn susu segar
2 cwn tepung gandum*
1 sdk baking powder*
1/2 sdk baking soda* - * satukn n ayak
Cara2nya..
1. Dlm bekas mixer, pukul butter n gula sampai gebu kemudian masuk telur n pukul lg biar sbati.Cara2nya..
2. Dlm bekas lain, gaul bsama hingga sbati serbuk koko, serbuk nescafe, coklat emulco n susu segar.
3. Tuang adunan coklat bselang seli dgn adunan tepung yg telah d ayak, gaul shinnga semua adunan rata.
4. Isikan adunan dlm papercup 1/2 penuh, buat sampai abis n bakar dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 175C selama 25 mnt ato shinnga masak. Kuarkn n sejukkn ats jaringan.
5. Bole dhias bsama buttercream mgikut kreativiti msg2.
Bhn2 buttercream..
125 gm butter
125 gm krimwell
40 gm gula icing - ayak dahulu
100 gm susu pekat
Cara2nya..
1. Satukn sume bhn2 n pukul sampai berkrim, bole dhiaskn pd cupcakes.
Saturday, 28 May 2011
PANDAN LAYERD CAKE
Assalamualaikumm skali lg frennn..td sblm buat talam tokyo nk buat kek ni tp x jd sbb api xde tp kul 4 ptg api dh ade balik yeehhhh..api adee jer trus buat kek ni, arini ari pandan sedunia heheh..buat talam tokyo pn guna pandan..ni buat pandan layer kek pn dh tentu guna pandan kan kan kan hehheh..asalnya i x brape minat sgt dgn perasa pandan tp dsebabkn byk yg mintak i buat termasuk makcik kesayanganku so arini terjadi la hal2 sebegini hehhehe..resepi pn ambil dr cmg..tenkiu skali lg cik mat share resepi..jomm tgk..
Bhn2 kek..
5 bj telur Gred A
15 gm ovallete
150 gm gula
1 sdk perasa pandan
125 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder* - *dsatukn n ayak
2 sdb susu segar
75 gm minyak jagung
Bhn2 kastard..
1050 ml santan
200 gm gula castor
10 gm serbuk jelly
1 sdk perasa pandan
100 gm tepung Hoen Kwee - warna hijau
75 ml jus pandan - kisar 4 helai daun pandan + 75 ml air - tapiskn
Secubit garam
Cara2nya..
Utk kek..
1. Satukn telur, ovalatte, gula n perasa pandan.
2. Pukul hingga kembang n gebu. Perlahankn speed n masukkn tepung sdkt2 hingga habis. Masukkn juga susu. Gaul rata.
3. Masukkn minyak jagung n gaul rata. Tuang dlm tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci yg telah dsapu dgn mentega n alas dasarnya dgn kertas. Sapukn juga pmukaan kertas dgn mentega.
4. Bakar dlm oven yg telah dpnskn pd suhu 175C slama 30 mnt.
5. Bila masak keluarkn kek dr oven n sejukkn. Kecilkn sdkt kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga mjd 7 x 7 inci. Kemudian potong mdatar sbnyk 3 keping.
Utk kastard..
1. Satukn semua bhn2 utk kastard dlm bekas tahan pns.
2. Masak atas air mdidih scara double boiler, gunakan wisk, kacau hingga pekat n berkilat.
3. Matikn api n biar suam sdkt sblm dlapis dgn kek.
Utk mbuat lapis pandan..
1. Gunakan tin berukuran 8 x 8 x 3 inci. Tuang 1/3 adunan kastard n ratakn. Lapiskn dgn sekeping kek, tekan sdkt.
2. Tuang lagi 1/3 kastad n lapiskn dgn sekeping lagi kek. Ratakn biar memenuhi bhgn yg kosong.
3. Lapiskn lg dgn sekeping kek n kemudian kastard n d akhiri dgn kek.
4. Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.
5. Kemudian masukkn dlm peti sejuk skurang2nya 1 jam.
6. Keluarkn kek dr acuan n salut dgn kelapa kering.
7. Bahagian yg berkastard d atas n kek dbwh. Ini bmakna kek dmulai dgn bhgn kastard n akhir dgn kek.
TALAM TOKYO
Assalamualaikumm..sume sht yerr..aminnn alhmdlhh..ni nk citer..kuih ni mmg dh lameeee nk buat x buat buat..pastu lak pas tghr td nk ler buat kek..dh terbantuutt..sbb ape?? sbb api xde..tnb dh bg memo arini xde api dr kul 10 pagi sampai 5 ptg..jd planning nk buat kek terus x jd..ape yg jd..i buat ler talam tokyo ni haa..sedappp laa uuu, suami pn ckp sedappp, lg2 suami x suke kuih2 n manis2, ni kuih pertama kali suami ckp sedap alhmdlhhh..kuih ni kan, bile mkn jeww mcm ilang mkn aje mcm ilang aikkk, ilang masuk perut leee hehehe..mula2 rse cm kureng tp dh mkn 2 ketul rse sedappppp..gmbr yg ni x sabar nk tgu sejuk dh potong sbb tu rupenya jd cmne hahhahaha..jom la kite tgk resepi yg i cedok dr cmg..tqvm cmg yaa..
Bhn2 lapisan bwh..
30 gm soo hoon - potong pendek n rendam 25 mnt - toskn
125 gm bj sago rumbia - cuci n rendam 30 mnt - toskn
50 gm kelapa parut putih
3/4 sdk garam
200 ml santan
Bhn2 lapisan atas..
130 gm gula pasir
50 gm tepung kastard
400 ml santan*
5 helai daun pandan - cuci n potong kecil* - *dkisar n tapis
1 bj telur
1/4 sdk garam
Beberapa titik pewarna hijau
Cara2nya..
Utk lapisan bwh..
1. Pnskn kukusan, alas tin kek berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dgn plastik bersih.
2. Gaul semua bhn2 utk lapisan bwh bsama santan.
3. Masukkn dlm tin kek td, ratakn n kukus 15 mnt. Tutup pmukaan tin kek dgn tudung periuk.
4. Bila masak tekan2 sdkt. Ketepikn.
Utk lapisan ats..
1. Satukn semua lapisan atas n kacau dgn whisk hingga semua rata n gula hancur, tapis n masukkn dlm bekas tahan pns.
2. Masak dgn kaedah double boiler sambil dkacau hingga bancuhan sdkt pekat sprti susu pkt manis. Matikn api.
Utk talam tokyo..
1. Tuang lapisan atas td plahan2, guna kaedah dgn meletakkn senduk ats lapisan bwh n tuang lapisan ats d dlm senduk td n biar bancuhan mlimpah scara plahan2.
2. Ratakn n kukus kembali dgn api sdrhna slama 30 mnt. Sejukkn betul2 sblm dpotong.
Bhn2 lapisan bwh..
30 gm soo hoon - potong pendek n rendam 25 mnt - toskn
125 gm bj sago rumbia - cuci n rendam 30 mnt - toskn
50 gm kelapa parut putih
3/4 sdk garam
200 ml santan
Bhn2 lapisan atas..
130 gm gula pasir
50 gm tepung kastard
400 ml santan*
5 helai daun pandan - cuci n potong kecil* - *dkisar n tapis
1 bj telur
1/4 sdk garam
Beberapa titik pewarna hijau
Cara2nya..
Utk lapisan bwh..
1. Pnskn kukusan, alas tin kek berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dgn plastik bersih.
2. Gaul semua bhn2 utk lapisan bwh bsama santan.
3. Masukkn dlm tin kek td, ratakn n kukus 15 mnt. Tutup pmukaan tin kek dgn tudung periuk.
4. Bila masak tekan2 sdkt. Ketepikn.
Utk lapisan ats..
1. Satukn semua lapisan atas n kacau dgn whisk hingga semua rata n gula hancur, tapis n masukkn dlm bekas tahan pns.
2. Masak dgn kaedah double boiler sambil dkacau hingga bancuhan sdkt pekat sprti susu pkt manis. Matikn api.
Utk talam tokyo..
1. Tuang lapisan atas td plahan2, guna kaedah dgn meletakkn senduk ats lapisan bwh n tuang lapisan ats d dlm senduk td n biar bancuhan mlimpah scara plahan2.
2. Ratakn n kukus kembali dgn api sdrhna slama 30 mnt. Sejukkn betul2 sblm dpotong.
Thursday, 26 May 2011
BENJI ROLL
Assalamualaikumm summeee..mlm ni nk update menu yg terakhr 'benji roll'..rsenya same mcm swiss roll jugak..tp sedap laa mmg bole tahan..ni 1st time i buat, buatnya pn xla susah sgt..susah2 manja aje kan..nk roll pn biase aje..tp dlm2 buat tu bole lupe nk isi cream kt dlm benji nih..haaa ape lg nmpk la kelonggaran benji roll ni..huhuhuhu..sedeyy..buat penat2 last2 sume dh ok..cream bole lupe..mamai la tu hahhaha..tgk org lain buat cunnnn ajee..xpe la ape lain kali i cube lg yaa..sumber resepi dr bro rozzan ya..tqvm bro share resepi..
Bhn..
20 bj kuning telur
12 bj putih telur
100 ml air
2 sdb ovalette
120 gm tepung jagung*
200 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder*
300 gm gula aising* - *satukn n ayak
2 sdk coffee emulco
150 gram mentega - cairkn
Cara2..
1. Satukn telur, air, ovalette, tepung jagung, tepung gandum, baking powder n gula aising ke dlm mangkuk mixer n pukul sehingga kembang. Gunakn kelajuan tinggi.
2. Masukkn coffee emulco n mentega cair. Kacau hingga rata.
3. Bahagikn adunan ke dlm dua bahagian. Satu bahagian dbiarkn dlm wrna asal tetapi bahagikn 3 bahagian lg n yg satu bahagian lg dbahagikan tiga bahagian lg kemudian warnakn hijau, merah n biru.
Bhn utk krim colset..
75 gm colset powder
250 gm mentega
100 gm gula kastor
300 ml air
colset powder
Cara2nya..
1. Masak gula n air hingga gula larut. Kemudian sejukkn dlm peti sejuk.
2. Satukn colset powder n mentega, pukul hingga sebati sambil masukkn sirap gula sdkt2 n adun hingga pekat.
Cara menyusun n menggulung kek..
1. Kek yg dwrnkn dsusun berlapis2 dgn mggunakn krim. Potong sdkt keempat-empat tepinya spya rapi.
2. Bahagikn kek yg bwrna n sudah dlapis td kpd tiga bahagian.
3. Ambil satu bahagian kek td n potong mjadi empat bahagian pula.
4. Susun kek yg empat bahagian ini. Gunakn krim untuk melekatkn adunan. Pastikn warna hijau dpt mbentuk ‘+’ slps dsusun. Susun dulu kek utk mdpt bentuk yg dmksdkn, kemudian baru dlekatkn dgn krim.
5. Ambil sekeping kek bwarna plain n sapukn krim pd bahagian belakangnya. Letakkn kek yg sdh dsusun d atas kek plain lalu dgulung.
6. Buangkn baki kek agar rapi. Ulang cara 1 hingga 4 utk kek yg lain.
SNOW ALMOND
Assalamualaikummmmm..salam tghr sumee..arini i buat biskut..biskut rayee..mariii mari mariii..mkn biskut rayeee hehehhe..ok laa..ni i saje2 buat, mana la tau ade tetamu dtg ke bole la i hidangkn biskut ni yer x..dlm masa yg sama bole la i promote utk raya skali, kepada sape2 nk oder bole la pm kt facebook i ya tuan2 n puan2..tp kalu agak2 nk buat sdiri bole lerr tgk resepi kt bwh ni..jom kite tgkk..
Bhn2..
200 gm butter
80 gm gula castor
1 sdb shortening
1 sdk coffee emulco
1 kuning telur
220 gm tepung gandum*
1 sdb coffemate*
70 gm tepung ubi* - *dsatukn n ayak
50 gm nestum - dkisar
40 gm serbuk badam
300 gm coklat masakan
300 gm serbuk roti putih
Cara2nya..
1. Pukul butter,gula, shortening n mixer hingga sbati, masukkn coffee emulco n kuning telur, pukul lg biar rata.
2. Dlm mangkuk lain, satukn tepung gandum, coffemate, tepung ubi, nestum, serbuk badam, gaul bg rata n masukkn sdkt2 dlm mangkuk mixer n gaul sampai sbati.
3. Amek adunan dlm 5 gm setiap satu, bulat2kn n lonjongkn, letak ats dulang pbakar yg telah dtabur sdkt tepung, buat sampai abis.
4. Bakar adunan dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 175C selama 20 mnt ato shingga masak, mgikut kesesuaian oven msg2.
5. Keluarkn n biarkn btol2 sejuk.
6. Cairkn coklat masakan scara double boiler, angkat, ambil biskut td n celupkn dlm coklat kemudian gaulkn bsama serbuk roti, buat sampai abis. Bole dhdgkn.
Bhn2..
200 gm butter
80 gm gula castor
1 sdb shortening
1 sdk coffee emulco
1 kuning telur
220 gm tepung gandum*
1 sdb coffemate*
70 gm tepung ubi* - *dsatukn n ayak
50 gm nestum - dkisar
40 gm serbuk badam
300 gm coklat masakan
300 gm serbuk roti putih
Cara2nya..
1. Pukul butter,gula, shortening n mixer hingga sbati, masukkn coffee emulco n kuning telur, pukul lg biar rata.
2. Dlm mangkuk lain, satukn tepung gandum, coffemate, tepung ubi, nestum, serbuk badam, gaul bg rata n masukkn sdkt2 dlm mangkuk mixer n gaul sampai sbati.
3. Amek adunan dlm 5 gm setiap satu, bulat2kn n lonjongkn, letak ats dulang pbakar yg telah dtabur sdkt tepung, buat sampai abis.
4. Bakar adunan dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 175C selama 20 mnt ato shingga masak, mgikut kesesuaian oven msg2.
5. Keluarkn n biarkn btol2 sejuk.
6. Cairkn coklat masakan scara double boiler, angkat, ambil biskut td n celupkn dlm coklat kemudian gaulkn bsama serbuk roti, buat sampai abis. Bole dhdgkn.
Wednesday, 25 May 2011
DULCE DE LECHE CUPCAKES
Bhn2..
1 1/2 cwn tepung gandum*
1/2 sdk baking powder* - d ayak
1/4 sdk garam halus
3/4 cwn gula perang
1/4 cwn gula castor
1/2 cwn butter - suhu bilik
2 bj telur A
1/2 sdk esen vanilla
3/4 cwn susu segar
Cara2nya..
1. Pnskn oven dgn suhu 160C n sediakn papercup, ketepikn.
2. Satukan tepung gandum, baking powder n garam, satukn n ayakkn kemudian letak tepi.
3. Dlm mangkuk mixer, pukul kedua dua gula n butter shingga berkrim n sbati.
4. Masukkn telur sdkt2 n esen vnla, pukul lg biar sbati.
5. Kemudian masukkn tepung n susu segar scara berselang seli, dmulakn dgn tepung n d akhiri dgn susu, gaul dgn spatula sampai sume rata.
6. Masukkn aduanan dlm papercup 2/3 penuh n bakar slama 20 mnt ato shingga masak. Sejukkn ats jaringan sblm menghias.
7. Buat lubang d tgh2 cupcakes spt gambar dbwh n isikn dulce de leche.
8. Kemudian dgn mgunakn nozel bintang, isikn 'dulce de leche buttercream' dlm piping bag n pipekn ats cupcakes, Buat sampai abis.
9. Masukkn dulce de leche dlm piping bag, gunting hujungnya dgn lubang kecil n zigzag kan ats 'dulce de leche buttercream', buat sampai abis. Siap utk dhdgkn waktu ptg.
Bhn2 dulce de leche buttercream..
125 gm butter
125 gm krimwell
40 gm gula icing - ayak dahulu
100 gm dulce de leche
1/2 sdk esen vanilla
Cara2nya..
1. Satukn sume bhn2 n pukul sampai berkrim, bole dhiaskn pd cupcakes.
Bhn2 dulce de leche..
1 tin susu pekat manis
Air
Periuk kukus
Cara2nya..
1. Bukak pembalut susu, letakkn dlm periuk kukus scara baring, spt gambar d atas.
2. Penuhkn periuk kukusan dgn air yg penuh iaitu menutupi semua tin susu n kukus selama 3 jam.
3. Kalu air dh kurang tmbhkn dgn air pns. Siap.
4. Biarkn dulce de leche btol2 sejuk, br bukak tinnya, jgn bukak ketika panas.
4. Gambar dbwh ade la dulce de leche yg telah siap.
Monday, 23 May 2011
KEK UNTUK SUAMI & PAPA
Assalamualaikummm..esok hari ulangtahun hubby, so arini dh siapkn kek..smlm buat kek n hubby mintak tp x bule mkn lg sbb blom siap sepenuhnya, smlm buat kek bantat hahha padan muke aku hahah..pastu pg td pn hubby mintak kek lg..pn x siap2 keknya sbb i buat indulgance cake..so hubby amek jugak kek yg bantat tu bawak bekal g main golff..alaaa sian hubbyku..so td dh siap la indulgance cake utk hubby kononya..tp bile i rase mak ooiii..mmg hubby x bole mkn sbb manis..walaupun i dh kurangkn sukatan gula..tp i rase hubby tetap x suke..so dgn x membuang masa..i rase kek yg paling sesuai utk hubby ialah cotton japanese cheese cake ni haaa..kurang manis, gebu, lembut, bile mknn mcm kapaaaaaassssss jerrr cewaahhhh hehehhe..harap2 hubby suka laaa dgn kek ni kan..mase tgh menaip ni hubby x balik lg..huhuhu..xpe2 tunggu hubby balik br bole tayang kek ni kt dia kan kan kan..ok la fren2..i nk tdo laaa..time to sleep hhehe..jap lg hubby balik la tu kan..sesape yg nk resepi klik cni ya.. http://juicycafe.blogspot.com/2011/04/cotton-japanese-cheese-cake.html
"semoga abang panjang umur, murah rezki, dberi kesihatan yg baik n trus kekal mjadi suami n papa yg amat bertanggungjawab kepada ayang n ank2 aminnnn"
"semoga abang panjang umur, murah rezki, dberi kesihatan yg baik n trus kekal mjadi suami n papa yg amat bertanggungjawab kepada ayang n ank2 aminnnn"
BIHUN GORENG
Assalamualaikummm..menu utk pg td bihun goreng..asalnya bihun ni baki buat bakso smlm..jd xnk membazir pg td buat bihun gorenggg..jom la kite tgk resepi campak2 i ni haa heheheh.
Bhn2..
1 paket bihun - rendam sampai lembut dgn air suam
1 bj bwg merah besar*
3 ulas bwg putih*
2 sdb udang kering - rendam air pns - *dtumbuk
10 bj cili kering - potong - rendam air pns - kisarkn
3 ekor sotong - potong kecil
3 btg sawi - potong panjang - asingkn btg n daun
Garam n gula
1 sdb sos tiram
2 sdb kicap manis
200 gm taugeh
3 sdb sos cili
Cara2nya..
1. Pnskn minyak, tumis bhn2 tumbuk, biar sampai naik bau.
2. Masukkn cili kering yg dkisar, biar ampai sdkt garing.
3. Kemudian masukkn pula sotong, btg sawi, garam, gula,sos tiram, kicap manis, biar sampai mdidih
4. Masuk pula bihun, gaul sampai sbati.
5. Masukkn taugeh n sos cili, perasakn skali lg n gaul sbati, biar bihun masak n sentiasa dgaul. Siap n bole dhdgkn waktu sarapan.
Bhn2..
1 paket bihun - rendam sampai lembut dgn air suam
1 bj bwg merah besar*
3 ulas bwg putih*
2 sdb udang kering - rendam air pns - *dtumbuk
10 bj cili kering - potong - rendam air pns - kisarkn
3 ekor sotong - potong kecil
3 btg sawi - potong panjang - asingkn btg n daun
Garam n gula
1 sdb sos tiram
2 sdb kicap manis
200 gm taugeh
3 sdb sos cili
Cara2nya..
1. Pnskn minyak, tumis bhn2 tumbuk, biar sampai naik bau.
2. Masukkn cili kering yg dkisar, biar ampai sdkt garing.
3. Kemudian masukkn pula sotong, btg sawi, garam, gula,sos tiram, kicap manis, biar sampai mdidih
4. Masuk pula bihun, gaul sampai sbati.
5. Masukkn taugeh n sos cili, perasakn skali lg n gaul sbati, biar bihun masak n sentiasa dgaul. Siap n bole dhdgkn waktu sarapan.
Sunday, 22 May 2011
RENDANG AYAM KAMPUNG
Assalamualaikummm..jumpe lg kite skali lg yerr..pg td i dh masak bakso..ni tghr suami pulak yg masak..kalu bab2 lauk pauk ni i slalunya serahkn pd suami sbb dia lg terer..i pn blajar dr suami kalu lauk pauk nih hehhehe..dh terbalik dh kan..patutnya isteri yg ajar suami..ni suami yg ajar isteri hehehe..xpe la kann..hidup suami isteri, biasa la ade isteri tau ade suami xtau..same2 saling tunjuk ajar mana yg xtau..btol xx?? btoll hehehhe..suami masak rendang ayam kampungg..errrmmmmmm mmg sedappp seehhhh..x cayaa?? u all cube laa buat..kalu x sedap gak mkn jugak yer hahahha..jom kite skodeng resepi suami i..
Bhn2..
1 ekor ayam kampung - potong kecil - cuci bersih - toskn
4 sdb serbuk kari daging
500 ml santan
3 keping asam gelugor
3 helai daun kunyit - hiris halus
3 sdb kerisik
Bhn2 tumis..
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 bj buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
Bhn2 kisar..
20 tangkai cili kering - potong - rendam air pns - toskn
10 bj cili api
4 bj bwg besar merah
6 ulas bwg putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
4 btg serai
1 sdb belacan
1 cwn air
Cara2nya..
1. Pnskn minyak, tumis bhn2 tumis n bhn2 kisar, biar sampai naik bau.
2. Masukkn serbuk kari, gaul sbati n biar mereneh dlm 10 mnt.
3. Masukkn santan n biar mereneh lg dlm 10 mnt dgn api sdrhana.
4. Masukkn asam gelugor, biar lg dlm 5mnt.
5. Masukkn ayam, gaul bg rata, n biarkn ayam empuk dlm 10 mnt lg.
6. Masukkn daun kunyit, biar lg ats api sdrhana.
7. Tmbhkn garam n gula scukupnya, biarkn lg ats api sdrhana dlm 10 mnt.
8. Masukkn kerisik, gaul rata, biarkn lg ats api kecil n biar shingga sdkt kering selama 20 mnt. Siap dhdgkn bsama nasi panas.
Bhn2..
1 ekor ayam kampung - potong kecil - cuci bersih - toskn
4 sdb serbuk kari daging
500 ml santan
3 keping asam gelugor
3 helai daun kunyit - hiris halus
3 sdb kerisik
Bhn2 tumis..
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 bj buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
Bhn2 kisar..
20 tangkai cili kering - potong - rendam air pns - toskn
10 bj cili api
4 bj bwg besar merah
6 ulas bwg putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
4 btg serai
1 sdb belacan
1 cwn air
Cara2nya..
1. Pnskn minyak, tumis bhn2 tumis n bhn2 kisar, biar sampai naik bau.
2. Masukkn serbuk kari, gaul sbati n biar mereneh dlm 10 mnt.
3. Masukkn santan n biar mereneh lg dlm 10 mnt dgn api sdrhana.
4. Masukkn asam gelugor, biar lg dlm 5mnt.
5. Masukkn ayam, gaul bg rata, n biarkn ayam empuk dlm 10 mnt lg.
6. Masukkn daun kunyit, biar lg ats api sdrhana.
7. Tmbhkn garam n gula scukupnya, biarkn lg ats api sdrhana dlm 10 mnt.
8. Masukkn kerisik, gaul rata, biarkn lg ats api kecil n biar shingga sdkt kering selama 20 mnt. Siap dhdgkn bsama nasi panas.
BAKSO
Assalamualaikumm n slmt pg ahad sumeee...u all sarapan ape..i buat bakso pg ni..ank2 n suami masih tdo waktu i menaip karangan ni ha hehehe..jap lg dorg bangun mesti nk mkn kan..1st time mencuba resepi 'bakso' ni n 1st time mkn, sblm ni lgsg x pernah mkn, ingtkn susah..rupenya alaa senang ajee..u all lg bole buat..jom kite tgk jom..
Bhn2..
700 gm bebola daging lembu
1 btg kulit kayu manis
2 bj bunga lawang
5 bj buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 btg serai - dtitik
1 liter air
2 kuib pati lembu
1 sdb serbuk lada hitam
1/2 sdk serbuk lada salah
Bhn2 kisar..
6 bj bwg merah
4 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 btg serai
Bhn2 celur..
1 bungkus bihun
1 btg lobak merah - dhiris
1 bungkus sawi - potong panjang
300 gm kobis - dhiris
300 gm tauge
Cara2nya..
1. Pnskn minyak, tumiskn kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, serai yg dtitik n bhn2 kisar, biar hingga naik bau.
2. Masukkn air, kiub lembu n biarkn mdidih sbntr.
3. Masukkn pula bebola daging lembu n biar shingga masak.
4. Taburkn serbuk lada hitam, serbuk lada putih n garam scukupnya, biar mereneh ats api kecil slama 10 mnt, tutup api n bole dhdgkn bsama bakso.
Bhn2 sambal..
30 bj cili api
5 ulas bwg putih
1 sdb kicap manis
1/2 sdk kicap pekat
Sdkt garam n gula
1/2 cwn air pns
Cara2nya..
1. Masukkn semua bhn2 sambal dlm pengisar n kisar shingga lumat. Siap.
Penyediaan bakso..
1. Ambil bihun n isikn dlm mangkuk, ambil sdkt2 bhn2 yg dcelur, kemudian tuangkn kuah bakso bsama bebola daging dlm bihun.
2. Isikn sesudu sambal n taburkn bwg goreng d atsnya, siap dmkn.
Bhn2..
700 gm bebola daging lembu
1 btg kulit kayu manis
2 bj bunga lawang
5 bj buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 btg serai - dtitik
1 liter air
2 kuib pati lembu
1 sdb serbuk lada hitam
1/2 sdk serbuk lada salah
Bhn2 kisar..
6 bj bwg merah
4 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 btg serai
Bhn2 celur..
1 bungkus bihun
1 btg lobak merah - dhiris
1 bungkus sawi - potong panjang
300 gm kobis - dhiris
300 gm tauge
Cara2nya..
1. Pnskn minyak, tumiskn kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, serai yg dtitik n bhn2 kisar, biar hingga naik bau.
2. Masukkn air, kiub lembu n biarkn mdidih sbntr.
3. Masukkn pula bebola daging lembu n biar shingga masak.
4. Taburkn serbuk lada hitam, serbuk lada putih n garam scukupnya, biar mereneh ats api kecil slama 10 mnt, tutup api n bole dhdgkn bsama bakso.
Bhn2 sambal..
30 bj cili api
5 ulas bwg putih
1 sdb kicap manis
1/2 sdk kicap pekat
Sdkt garam n gula
1/2 cwn air pns
Cara2nya..
1. Masukkn semua bhn2 sambal dlm pengisar n kisar shingga lumat. Siap.
Penyediaan bakso..
1. Ambil bihun n isikn dlm mangkuk, ambil sdkt2 bhn2 yg dcelur, kemudian tuangkn kuah bakso bsama bebola daging dlm bihun.
2. Isikn sesudu sambal n taburkn bwg goreng d atsnya, siap dmkn.
Saturday, 21 May 2011
MASAK LEMAK SIPUT SEDUT
Assalamualaikumm skali lg pd ari yg same tp masa jer yg berlainan heheh..arini x masak tengahari lg..mkn nasi goreng pg td jerr..lgpn ank2 sume kenyang lg..asben pn xde..so skrg ni dh dkt kul 5 ptg brrrr leerr masakk..masak apee?? haaa arini masak lauk kegemaran ank bujangku..MASAK LEMAK SIPUT SEDUT..nyooott nyooott nyoottt..jgn tersedak udahh yer nakkk..heheh..jom mkn..
Bhn2..
500 gm siput sedut - potong hujungnya - cuci bersih - toskn
1 bj peria - potong serong
1 helai daun kunyit - hiris halus
2 keping asam gelugor
Garam n gula scukupnya
Bhn2 kisar..
3 bj bwg merah
2 ulas bwg putih
15 bj cili api
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
1 cm cekur
5 helai daun pudina
1 btg serai
250 ml kotak santan
250 ml air
Cara2nya..
1. Masukkn bhn2 kisar dlm periuk, biarkn mdidih sbntr.
2. Masukkn siput sedut, peria, daun kunyit, asam gelugur, garam n gula scukupnya, kacau sbati n biarkn mereneh ats api selama 15 mnt.
3. Bole dhdgkn bsama nasi pns.
DARK CHOCOLATE CUPCAKES
Assalamualaikummm...arini buat cupcakes coklat, sedappp sgtt..antara kek coklat yg sedapp laa..kalu x cube mmg rugi, ank2 pn suke, mak budaj pn suke hahahaha, resepinya biase la i skodeng kt gugel minah saleh mana ntah heheheh..jom kite tgk..
Bhn2..
8 sdb butter
55 gm coklat masakan - cincang halus
1/2 cwn serbuk koko
3/4 cwn tepung gandum*
1/2 sdk baking soda*
3/4 sdk baking powder* - *dsatukn n ayak - letak tepi
2 bj telur
3/4 cwn gula castor
1 sdk esen vnla
1/2 sdk garam halus
1/2 cwn sour cream
Cara2nya..
1. Satukn butter, coklat masakan n serbuk koko dlm bekas aluminium, panaskn scara 'double boiler' shingga cair n sbati, angkat n ketepikn, biarkn sejuk.
2. Dlm bekas mixer pukul telur, kemudian masukkn gula sdkt2, esen vnla n garam, trus pukul shingga sbati.
3. Masukkn adunan coklat td, pukul lg shingga sbati.
4. Masukkn 1/2 adunan tepung yg telah d ayak td, kemudian gaul biar rata.
5. Masukkn pula sour cream, gaul biar sbati.
6. Masukkn baki adunan tepung td n gaul lg shingga semua adunan rata n sbati.
7. Tuang 2/3 adunan dlm papercup n buat sampai selesai. Adunan ini mhasilkn 14 bj kek.
8. Bakar dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 180C selama 20 mnt ato shingga masak, mgikut oven msg2.
9. Sejukkn kek ats jaringan selama 30 mnt br bole dhias dgn buttercream.
Bhn2 buttercream..
125 gm mentega
125 gm creamwell
100 gm susu pekat manis
40 gm gula aising - ayak
1 sdk esen vnla
Cara2nya..
1. Pukul sume bhn2 shingga kembang n putih, gunakn kelajuan sdrhna utk mdpt hasil yg halus n cantik.
2. Kemudian bole la hias ats cupcake yg telah sejuk td mgikut kreativiti msg2.
Bhn2..
8 sdb butter
55 gm coklat masakan - cincang halus
1/2 cwn serbuk koko
3/4 cwn tepung gandum*
1/2 sdk baking soda*
3/4 sdk baking powder* - *dsatukn n ayak - letak tepi
2 bj telur
3/4 cwn gula castor
1 sdk esen vnla
1/2 sdk garam halus
1/2 cwn sour cream
Cara2nya..
1. Satukn butter, coklat masakan n serbuk koko dlm bekas aluminium, panaskn scara 'double boiler' shingga cair n sbati, angkat n ketepikn, biarkn sejuk.
2. Dlm bekas mixer pukul telur, kemudian masukkn gula sdkt2, esen vnla n garam, trus pukul shingga sbati.
3. Masukkn adunan coklat td, pukul lg shingga sbati.
4. Masukkn 1/2 adunan tepung yg telah d ayak td, kemudian gaul biar rata.
5. Masukkn pula sour cream, gaul biar sbati.
6. Masukkn baki adunan tepung td n gaul lg shingga semua adunan rata n sbati.
7. Tuang 2/3 adunan dlm papercup n buat sampai selesai. Adunan ini mhasilkn 14 bj kek.
8. Bakar dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 180C selama 20 mnt ato shingga masak, mgikut oven msg2.
9. Sejukkn kek ats jaringan selama 30 mnt br bole dhias dgn buttercream.
Bhn2 buttercream..
125 gm mentega
125 gm creamwell
100 gm susu pekat manis
40 gm gula aising - ayak
1 sdk esen vnla
Cara2nya..
1. Pukul sume bhn2 shingga kembang n putih, gunakn kelajuan sdrhna utk mdpt hasil yg halus n cantik.
2. Kemudian bole la hias ats cupcake yg telah sejuk td mgikut kreativiti msg2.
Friday, 20 May 2011
MAGGIE SUP
Assalamualaikumm sumeee skali lgggg..ada tetamu dtg umah..ieda hijau n anknya jasmine..td jemput ida mkn masak lemak senangin..x sempat ida dtg lauk dh abesss hehhehe..so masak laa 'maggie sup' aje..anknya jasmine nk mee rebus..asal dtg umah mesti nk mkn mee..suke tgk ank ida suka mkn..xtau nk buat ape so ini laa jdnya utk jasmine n mamanya..resepi main campak2 aje hehhehe..
Bhn2..
1 liter air
200 gm ayam - potong kecil
3 bj bwg merah*
2 ulas bwg putih* - *dtumbuk kasar
1 kiub sup maggie
Garam scukupnya
2 btg sawi - potong panjang
1 sdk serbuk kurma
10 bj bebola ikan - belah dua
6 keping maggie kering
6 bj taupok - belah dua
4 bj telur
Segenggam daun sup
Cara2nya..
1. Rebus air bsama ayam.
2. Masukkn bwg merah n bwg putih, biar mgelegak, masukkn pula kiub sup, garam, sawi, serbuk kurma n bebola ikan kacau biar masak sbntr.
3. Masukkn maggie kering n biar separuh lembut br masukkn taupok, daun sup n telur. Biar shingga sume bhn2 masak, angkat n hdgkn ketika pns.
Bhn2..
1 liter air
200 gm ayam - potong kecil
3 bj bwg merah*
2 ulas bwg putih* - *dtumbuk kasar
1 kiub sup maggie
Garam scukupnya
2 btg sawi - potong panjang
1 sdk serbuk kurma
10 bj bebola ikan - belah dua
6 keping maggie kering
6 bj taupok - belah dua
4 bj telur
Segenggam daun sup
Cara2nya..
1. Rebus air bsama ayam.
2. Masukkn bwg merah n bwg putih, biar mgelegak, masukkn pula kiub sup, garam, sawi, serbuk kurma n bebola ikan kacau biar masak sbntr.
3. Masukkn maggie kering n biar separuh lembut br masukkn taupok, daun sup n telur. Biar shingga sume bhn2 masak, angkat n hdgkn ketika pns.
MASAK LEMAK SENANGIN
Assalamualaikummm n salam jumaat teman2 sumeee..u all tengahari ni masak ape?? i dh siap masak lemak cili api ikan senangin n dh siap mkn..aminn..syukur ats rezki yg dikurniakn..ni dok la rehat2kn badan..jap lg nk baking pulak..jom la kite tgk..
Bhn2..
1 ekor ikan senangin - potong beberapa keping - rendam air asam - cuci - toskn
1 btg serai - dketuk
Garam n gula
1 bj tomato - belah empat
2 kuntum bunga kantan - belah dua
Segenggam daun kesom
3 keping asam gelugor
Bhn2 kisar..
200 ml santan
200 ml air
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
1 btg serai
Sedikit daun kesom
Sedikit daun bunga kantan
Sedikit daun pudina
Cara2nya..
1. Masukkn bhn2 yg telah dkisar n serai ketuk ke dlm periuk sdrhna besar, biarkn mereneh shingga menggelegak.
2. Masukkn garam n gula secukup rase n biarkn lg mereneh dlm 5 mnt.
3. Masukkn ikan, tomato, bunga kantan, daun kesom n asam keping, gaul sbati n biarkn masak dgn api kecil slama 10 mnt.
4. Perasakn kalu x mcukupi n tutup api, bole dhdgkn bsama nasi.
Bhn2..
1 ekor ikan senangin - potong beberapa keping - rendam air asam - cuci - toskn
1 btg serai - dketuk
Garam n gula
1 bj tomato - belah empat
2 kuntum bunga kantan - belah dua
Segenggam daun kesom
3 keping asam gelugor
Bhn2 kisar..
200 ml santan
200 ml air
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
1 btg serai
Sedikit daun kesom
Sedikit daun bunga kantan
Sedikit daun pudina
Cara2nya..
1. Masukkn bhn2 yg telah dkisar n serai ketuk ke dlm periuk sdrhna besar, biarkn mereneh shingga menggelegak.
2. Masukkn garam n gula secukup rase n biarkn lg mereneh dlm 5 mnt.
3. Masukkn ikan, tomato, bunga kantan, daun kesom n asam keping, gaul sbati n biarkn masak dgn api kecil slama 10 mnt.
4. Perasakn kalu x mcukupi n tutup api, bole dhdgkn bsama nasi.
Thursday, 19 May 2011
APAM PUTERI AYU
Assalamualaikummmm..haaaa arini buat kuih traditional lg..sedappppp..dulu mkn makcik buat..skrg makcik kesayangan dh duduk jauhh dr i so buat sdiri ajeee laa..resepi pn dr makcik kesayanganku jugak..yg mana dia la yg mengajar i mase kecik2 dulu..antaranya kelim karipap, karipap pusing..kuih sampan..yg lain2 tu x ingat dhh..i luv u mak teh (PUAN HASNIAH MOHD) dunia akhirat muuaaahhhh..soo pren jom kite tgk resepinya yaa..
Bhn2nya..
2 bj telur A
150 gm gula castor
1 sdk ovallete
130 ml santan*
4 helai daun pandan* - *dsatukan n kisar - tapis - ambil santannya
125 gm tepung gandum**
1/2 sdk baking powder** - **dsatukn n ayak
1 sdk perasa pandan
1/2 sdk pwarna hijau
1 bj kelapa putih***
1 sdk garam***
2 sdb tepung gandum*** - ***dsatukn n gaul sbati
Cara2nya..
1. Pnskn periuk kukusan.
2. Sapukn acuan dgn sdkt minyak, ambil sdkt adunan kelapa, masukkn dlm acuan n tekan2 biar padat, buat sampai lebih kurang 35 acuan n letak tepi.
3. Pukul telur, gula n ovallete shingga kembang n gebu.
4. Masukkn santan, tepung gandum, baking pwdr, perasa pandan n pwrna, pukul lg shingga sbati dgn kelajuan sdrhana.
5. Masukkn adunan dlm piping bag n pipekn dlm acuan berisi kelapa td, buat sampai abis.
6. Kukus adunan selama 10 mnt, siap dhidangkn.
Bhn2nya..
2 bj telur A
150 gm gula castor
1 sdk ovallete
130 ml santan*
4 helai daun pandan* - *dsatukan n kisar - tapis - ambil santannya
125 gm tepung gandum**
1/2 sdk baking powder** - **dsatukn n ayak
1 sdk perasa pandan
1/2 sdk pwarna hijau
1 bj kelapa putih***
1 sdk garam***
2 sdb tepung gandum*** - ***dsatukn n gaul sbati
Cara2nya..
1. Pnskn periuk kukusan.
2. Sapukn acuan dgn sdkt minyak, ambil sdkt adunan kelapa, masukkn dlm acuan n tekan2 biar padat, buat sampai lebih kurang 35 acuan n letak tepi.
3. Pukul telur, gula n ovallete shingga kembang n gebu.
4. Masukkn santan, tepung gandum, baking pwdr, perasa pandan n pwrna, pukul lg shingga sbati dgn kelajuan sdrhana.
5. Masukkn adunan dlm piping bag n pipekn dlm acuan berisi kelapa td, buat sampai abis.
6. Kukus adunan selama 10 mnt, siap dhidangkn.
BLENDED ORANGE CAKE
Assalamualaikummm teman2 sumeee..
Errrmmm dh 3 ari x update blog ni, internet problem sbb modem kena petir, ni td abg TM dh dtg tukar modem yg br, rindu banget..katanya warranty sampai kiamat koo hahhahah, sabor jer la kan..ape2 pn tm kasih la kt abg TM tu yaa..so bole laa i update resepi ni haa..kek ni buat 2 ari lepas, masa bakar 1 rumah bau harummmmm n wangiiii jer..resepi tgk kt blog cmg..tenkiu cmg..jom kite tgk yaa..
Bhn2..
1 bj buah orange sunkist
1 cwn gula perang
3 bj telur B
1/2 cwn butter - cairkn
1/2 cwn minyak jagung
Secubit garam
Sedikit pwrna oren
2 cwn tepung gandum*
1 sdk baking pwdr* - *ayak bsama
Cara2nya..
1. Orange dcuci bersih n lap shingga kering, sagat kulit oren, jgn sampai yg putih nti pahit, letak tepi. Potong kecil2 buah isi buah oren n buang urat2 n putih2 buah oren.
2. Pnskn oven pd suhu 175C, siapkn papercup ats dulang, letak tepi.
3. Dlm mesin pengisar, masukkn kulit oren, buah oren, gula, butter cair, minyak jagung n telur, kisar shingga sume sbati n halus, kemudian tuang adunan dlm bekas.
4. Masukkn tepung yg telah d ayak td sdkt2 dlm adunan oren n gaul rata dgn spatula.
5. Masukkn adunan dlm piping bag n pipekn dlm papercup 3/4 penuh.
6. Bakar selama 1 jam ato mgikut oven msg2. Sejukkn ats 'wire rack'.
Errrmmm dh 3 ari x update blog ni, internet problem sbb modem kena petir, ni td abg TM dh dtg tukar modem yg br, rindu banget..katanya warranty sampai kiamat koo hahhahah, sabor jer la kan..ape2 pn tm kasih la kt abg TM tu yaa..so bole laa i update resepi ni haa..kek ni buat 2 ari lepas, masa bakar 1 rumah bau harummmmm n wangiiii jer..resepi tgk kt blog cmg..tenkiu cmg..jom kite tgk yaa..
Bhn2..
1 bj buah orange sunkist
1 cwn gula perang
3 bj telur B
1/2 cwn butter - cairkn
1/2 cwn minyak jagung
Secubit garam
Sedikit pwrna oren
2 cwn tepung gandum*
1 sdk baking pwdr* - *ayak bsama
Cara2nya..
1. Orange dcuci bersih n lap shingga kering, sagat kulit oren, jgn sampai yg putih nti pahit, letak tepi. Potong kecil2 buah isi buah oren n buang urat2 n putih2 buah oren.
2. Pnskn oven pd suhu 175C, siapkn papercup ats dulang, letak tepi.
3. Dlm mesin pengisar, masukkn kulit oren, buah oren, gula, butter cair, minyak jagung n telur, kisar shingga sume sbati n halus, kemudian tuang adunan dlm bekas.
4. Masukkn tepung yg telah d ayak td sdkt2 dlm adunan oren n gaul rata dgn spatula.
5. Masukkn adunan dlm piping bag n pipekn dlm papercup 3/4 penuh.
6. Bakar selama 1 jam ato mgikut oven msg2. Sejukkn ats 'wire rack'.
Sunday, 15 May 2011
MACARONS
Assalamualaikumm sumeee..arini x terpikir pn nk buat macarons ni..tghr td 'ieda hijau' (nama panggilan manja dia la ni heheh..kan daaa) koll..dia suh buat macarons ni tuk kwn dia yg tgh peknen..teringin nk mkn 'mak aron' ni haa hehehhe..so i pn buat laaa..dulu dh pernah dh buat skali tp x berkaki pastu bertangguh2 nk buat..sampai la arini br buattt..itu pn kan nk tau x..2 3 ari lps ade buat butter prawn so telur putih utk macarons ni guna la belen2 baki butter prawn tu, utk macarons guna 2 biji putih aje dlm simpanan ade 3 biji..so timbang punyer timbang sblh gelas telur putih, gelas air sarsi..nahh koo tertuang la air sarsi dlm telur putih yg nk dtimbang tu..sbb ingtkn gelas telur putih..rupe2nya gelas air sarsi!! dua2 gelas sama..cepat2 la i kuarkn sisa2 air sarsi tu..nasib baikkkk laaa jadiii kooo..alhmdlhh..kalu x nayaa jerr kan..bole la ya prenn..so malas nk study2 i ikut resepi puan azlita aziz..alaa yg gambar moeowww tuu i likee hehehhe..tenkiu puan azlita ya kongsi resepi ni..jom kite tgk apakah bahan2nya hehhehe..
Bhn2..
80 gm serbuk almond - bakar dlm 5 mnt
140 gm gula aising
Serbuk pewarna yg dsukai
2 putih telur - dperap semalaman
60 gm gula castor
Cara2nya..
1. Sediakn dulang pembakar, alskn dgn kertas minyak, letak duit syiling 20 sen, lukis ats kertas minyak n jarakkn setiap satu selang slm 3 cm, kemudian terbalikkn kertas minyak n lapik semula ats dulang pembakar.
2. Satukn serbuk almond n gula aising, ayak sbyk 2 kali n ketepikn.
3. Dlm bekas lain, pukul telur putih shingga berbuih, kemudian masukkn gula castor sdkt2 n pukul lg shingga bertanduk, kiranya jika dterbalikkn bekas, adunan x jatuh, itu tandanya dh bertanduk.
4. Masukkn 1/2 adunan almond td dlm adunan putih telur n kaupbalikkn dgn mgunakan spatula, gaul sampai rata, kemudian br masukkn baki adunan almond n gaul lg biar rata spenuhnya.
5. Kemudian bole la dbahagikn adunan kpd dua bahagian n warnakn dgn pwrna yg dsukai n gaul sebati.
6. Masukkn setiap adunan dlm piping bag n pipekn ke ats kertas minyak yg telah dlukis dgn syiling td, buat sampai selesai.
7. Rehatkn adunan selama 45 mnt ato shingga kering, kalu dsentuh adunan tdk melekat dtgn.
8.Pnskn oven dgn suhu 150C kemudian bole la bakar adunan td selama 15 mnt.
9. Setelah siap masak, letak macarons bsama kertas mintak d ats 'wire rack', kemudian semburkn air dbelakang kertas minyak, ini utk memudahkn macarons dkeluarkn dr kertas minyak, kemudian perlahan2 keluarkn macarons dr kertas minyak.
10. Kemudian bole isikn ape2 inti yg anda sukai.
Bhn2..
80 gm serbuk almond - bakar dlm 5 mnt
140 gm gula aising
Serbuk pewarna yg dsukai
2 putih telur - dperap semalaman
60 gm gula castor
Cara2nya..
1. Sediakn dulang pembakar, alskn dgn kertas minyak, letak duit syiling 20 sen, lukis ats kertas minyak n jarakkn setiap satu selang slm 3 cm, kemudian terbalikkn kertas minyak n lapik semula ats dulang pembakar.
2. Satukn serbuk almond n gula aising, ayak sbyk 2 kali n ketepikn.
3. Dlm bekas lain, pukul telur putih shingga berbuih, kemudian masukkn gula castor sdkt2 n pukul lg shingga bertanduk, kiranya jika dterbalikkn bekas, adunan x jatuh, itu tandanya dh bertanduk.
4. Masukkn 1/2 adunan almond td dlm adunan putih telur n kaupbalikkn dgn mgunakan spatula, gaul sampai rata, kemudian br masukkn baki adunan almond n gaul lg biar rata spenuhnya.
5. Kemudian bole la dbahagikn adunan kpd dua bahagian n warnakn dgn pwrna yg dsukai n gaul sebati.
6. Masukkn setiap adunan dlm piping bag n pipekn ke ats kertas minyak yg telah dlukis dgn syiling td, buat sampai selesai.
7. Rehatkn adunan selama 45 mnt ato shingga kering, kalu dsentuh adunan tdk melekat dtgn.
8.Pnskn oven dgn suhu 150C kemudian bole la bakar adunan td selama 15 mnt.
9. Setelah siap masak, letak macarons bsama kertas mintak d ats 'wire rack', kemudian semburkn air dbelakang kertas minyak, ini utk memudahkn macarons dkeluarkn dr kertas minyak, kemudian perlahan2 keluarkn macarons dr kertas minyak.
10. Kemudian bole isikn ape2 inti yg anda sukai.
Subscribe to:
Posts (Atom)