Followers

Sunday, 30 September 2012

4 TIERS HOCKEY WEDDING CAKE

ASSALAMUALAIKUM SEMUA SAHABAT-SAHABATKU..

Semuanya sihat ke?? harap-harap sihat la yaa, kalau ada yang tak berapa nak sihat tu, makan leerr ubat..kann..i kat sini macam kek nih jugak laa..terlebih suda sihatnya hihi..

Sebelum i berceloteh panjang lebar lagi, i dengan rasa sedihnya, ingin memohon maaf kepada semua sahabat-sahabat yang sememangnya sudah lama menunggu 'entry' untuk fondant nih, maafkan i ya sis-sis, takde niat nak lambat-lambatkan, tak mahu berkongsi itu jauh sekali di sudut hati i, semuanya kerana nak kejar masa, terlalu fokus sehingga terlupa (al-maklum laa i tak makan kismis sebab tu selalu lupe hehe), anak-anak pun sekolah jadi tiada tukang ambil gambar (paling penting), kadang tu memang teringat tapi disebabkan masa sangat terhad semuanya terpaksa ditunda..sekali lagi mohon dimaafkan ya sis sis..

Disini juga ingin i jelaskan, i tidaklah pandai sangat dalam pembuatan kek-kek ini, cukuplah semua pemberian dariNya buat i kongsikan bersama sahabat-sahabat yang sangat i sayang..sayang sangat, tak tahu nak jelaskan macam mana. Kepada yang sudi, silakan ya, kepada yang tidak yakin tepuk dada tanya selera. Semoga segala yang i kongsikan tidak disalahertikan.


Bercerita tentang kek ini, telah di tempah dari PUAN SREE DURANNI yang juga wakil dari pihak pengantin lelaki, pengantin lelaki adalah pemain hoki, jadi tema keknya juga berkonsepkan ala-ala hoki gituu..Terima kasih sudi menempah kek berkali-kali, mohon maaf jika ada yang terkurang.

Kek paling bawah dihiasi dengan bulat-bulat melambangkan bola hoki..kek yang kedua melambangkan bentuk kayu hoki dan paling atas sekali adalah kayu hoki bersama sebiji bola hoki..

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar mengikut kehendak pelanggan. Bersyukur kepadaNya mempermudahkan segala pekerjaan untuk minggu ini, AMIN..


majlis berlangsung di dewan perling..


1. Setelah kek semua siap, buang kulit kek dibahagian atas sekali, ini supaya, apabila kek dipotong, kesan kulit kek tidak kelihatan. Boleh gunakan apa-apa kek yang sis-sis suka. Pastikan kek sama tinggi pada setiap tingkat kecuali kek ini.
2. Untuk kek paling bawah gunakan papan lebih besar dari kek.


3. Untuk kek tingkat kedua, ketiga dan keempat, gunakan papan kek yang sama saiz dengan kek. Jika papan kek dari kayu, boleh gunakan 'board' yang keras..potong dan gunting ikut saiz.
4. Buat lubang ditengah-tengah pada papan kek tingkat 2, 3 dan 4. Buat lubang lebih besar dari ini, supaya kayu yang terakhir senang dipacakkan dari kek tingkat ketiga terus kebawah dasar.


5. Sapu sedikit krim pada papan kek kemudian letakkan kek pada papan kek, gambar diatas i terbalikkan kek untuk beri contoh pada sis-sis semua.


6. Sapu buttercream pada setiap lapisan kek dan semua bahagian kek dengan rata dan ketepikan.
7. Kek sebelah kanan atas adalah kek paling bawah, kek sebelah kiri atas adalah kek tingkat kedua, papan-papan untuk kek tingkat kedua, ketiga dan keempat itu adalah papan sementara, dibawah kek itu ada papan yang sama saiz dengan kek, ini untuk memudahkan ketika kita melepa buttercream dan memudahkan kita bila hendak naikkan kek diatas kek yang pertama.


8. Buat fondant (resepi dibawah), boleh juga gunakan fondant yang telah siap, nasihat i, kalau kek 1 tingkat lebih baik beli fondant yang telah siap, jika kek yang bertingkat, buat fondant sendiri lebih menjimatkan.


9. Semasa dalam mixer, gunakan kepala mixer ini, kepala lain tak boleh yaaa..nanti bergegar-gegar pulakk..


10. Bila fondant dah siap, uli dan canaikan fondant dengan tambahan tepung jagung.


11. Sukat pada setiap kek dibahagian tepi kek dikiri dan kanan serta sukat dibahagian atas kek.
12. Tambahkan jumlah sukatan yang disukat tadi, ukur pada fondant yang telah dicanai tadi.


13. Jika cukup sukatannya, gulungkan fondant yg dicanai tadi pada kayu penguli.






14. Angkat kayu pengguli, selimutkan pada setiap kek.





15. Ratakan fondant pada setiap kek dengan menggunakan peralatan dibawah. Sifu i ajar, nak ratakan fondant tepi-tepi tu senang aje..katanya.."kangkangkan fondant ratakan..kangkangkan ratakan".., hahhaha..korang jangan kuning ehhh..


perata fondant, nama lain tak tahu hehehe..


16. Setelah rata, potong fondant bahagian tepi-tepi kek dengan pisau pemotong pizza ini.


17. Sukat dan ukur saiz kek untuk tingkat kedua pada kek paling bawah, cucukkan kayu 'chopstik' paling besar dan panjang ditengah2 kek paling bawah kemudian keluarkan. Kemudian pacak juga kayu 'chopstik' yang telah dipotong sama tinggi dengan ketinggian kek pada keliling kek paling bawah mengikut saiz kek tingkat kedua, kayu chopstiknya mesti ada 8 batang dikeliling dan 1 batang ditengah-tengah.
18. Ketinggian 8 batang 'chopstik' mestilah sama dengan ketinggian setiap kek, chopstik yang ditengah-tengah tak perlu dipotong, ini kerana perlu dipacak sehingga kek paling atas.


contoh 'chopstik' yang i gunakan, i beli di kedai bahan bakeri..


19. Ketiga-tiga kek telah dipacakkan 'chopstik' sebanyak 8 batang pada setiap biji kek kecuali kek tingkat ketiga hanya 4 batang sudah memadai, perhatikan betul-betul ya, kek paling atas sekali tak perlu dipacakkan.


20. Naikkan kesemua kek dengan penuh hati-hati, pastikan papan kek tingkat kedua, ketiga dan keempat yang sama saiz dengan kek tersebut terletak pada kayu 'chopstik' yang dipacak pada kek tadi, kalau papan kek tidak terkena pada kayu 'chopstik', kek akan senget dan bakal runtuh..mesti hati-hati yaa..
21. Sesudah kek ketiga dinaikkan, pacakkan kayu 'chopstik' paling panjang sekali dari atas kek tingkat ketiga sehingga ke kek paling bawah. Kalau terpendek tambahkan kayu lagi dengan sukatan sehingga separuh bahagian untuk kek yang keempat.
22. Akhir sekali, naikkan kek paling atas.


21. Hiaslah kek mengikut kehendak anda semua yaa.


alhamdulillahhh siappp..


caaakkkkkkkkkkkk!!!
kek dah masuk kotak..


orang kuat dalam membantu i dalam pembuatan kek dan penghantaran kek..
terima kasih anak bujangku..


pegang kek tu sayangggg..hehhe..

Bahan2 fondant..
50 gm air masak*
5 sdk halagel gelatin* - *satukan - gaul rata - biar sehingga kembang
170 gm liquid glucose
1 sdb gliserin
1 kg gula aising - ayakkan
1 sdb perasa strawberry tanpa pewarna

Cara2nya..
1. Sediakan gula aising didalam mixer.
2. Panaskan campuran gelatin dan air yang telah kembang secara 'double boiler' sehingga adunan cair.
3. Campurkan liquid glucose, kacau sehingga adunan cair.
4. Tambahkan gliserin dan gaul sehingga sebati dan sehingga cair. Tutup api dan angkat.
5. Tuang adunan kedalam gula aising bersama perasa dan pukul dengan kelajuan perlahan sehingga adunan sebati dan putih.
6. Adunan memang sedikit lembut, keluarkan dari mixer, gaul rata bersama sedikit tepung jagung dan canaikan mengikut keperluan.

NOTA PENTING
1. Tambahkan pewarna gel jika perlu, antara pewarna yang i gunakan adalah wilton, chefmaster atau americolour.
2. Jika anda ada pilihan lain, gunakan resepi fondant yang lain, i tidak menggalakkan sis-sis menggunakan resepi diaatas, ini kerana adunan cepat kering, tapi i memang menggunakan resepi ini pada kebiasaannya, ini kerana fondant lembut, sedap cuma cepat kering.
3. Jika mahu gunakan resepi ini juga, setelah dikeluarkan dari mixer, cepat-cepat uli dan cepat-cepat canaikan dan terus selimut pada kek.

Sunday, 16 September 2012

4 TIERS WEDDING CAKE


As-salam sahabat-sahabat semua..
Dalam masa beberapa hari lagi bulan Syawal hampir tamat dan masih ramai lagi yang mengadakan jamuan rumah terbuka, ada juga yang mengadakan Cukur Jambul dan termasuklah yang mengadakan hari bersejarah Hari Perkahwinan.

Alhamdulillah rezeki dariNya buat kami sekeluarga dengan tempahan kek ini, atas dasar kepercayaan yang telah diberikan dari pihak pengantin perempuan dan diatas permintaan mereka, saya dengan sepenuh jiwa raga dan kasih terhadap dunia pembuatan kek telah mencuba merealisasikan permintaan mereka, Alhamdulillah saya telah melaksanakan dengan sebaik mungkin walaupun tidak sempurna sepenuhnya..InsyaAllah..

Terima kasih yang tidak terhingga buat PUAN SREE DURANNI yang telah memberi kepercayaan kepada saya dalam membuat kek perkahwinan adik beliau.

Terima kasih yang amat sangat juga dari saya buat anak-anak kesayanganku AWIN & AMAN yang telah membantu saya dalam pembuatan kek ini dari mula sehingga akhir, terima kasih sayanggg dan tak lupa juga buat PUAN IEDA HIJAU yang secara tidak langsung membantu dan meng'kepoh'kan keadaan semasa proses pembuatan kek ini sedang dijalankan, sesekali kepoh meriah juga..kan kan kan..

Setelah selesai menyiapkan kesemua kek, badan baru terasa sakit, sakit sendi-sendi, urat-urat..rasa macam nak demam pun ada dah nihh..tapi biasalah..itukan lumrah dalam setiap pekerjaan yang dilakukan.
Walaupun penat, hati berasa amat lega bila melihat kek sudah terlaksana bagai yang diminta, syukur Alhamdulillah dan dalam masa yang sama juga semacam terasa sedih untuk melepaskan kek ini, mungkin kerana dalam pembikinan kek yang penuh kasih sayang bersama anak-anak tersayang, walaupun begitu terpaksa melepaskan kek ini.

Penghantaran juga membuatkan saya risau dengan keadaan jalan raya, memandu hanya dengan kelajuan 60 km membuatkan ramai pemandu yang memotong kereta saya, ini menjadikan saya lebih berhati-hati kerana risau dengan keadaan kek.

Akhirnya kek selamat sampai ke tempat yang dituju dan juga diserahkan dalam keadaan yang baik, syukur Alhamdulillah sekali lagi kepadaNya kerana memudahkan urusan duniawi. Syukur.

Semoga pihak pengantin kesemuanya berpuashati dengan kek ini. Dengan rasa rendah dirinya, saya memohon maaf jika ada yang terkurang atau ada yang tidak berpuashati. Terima kasih semuanya. AMIN.


kek telah dimasukkan dalam kereta..


orang kuat dalam penghantaran kek..


setelah sampai, pihak pengurusan hotel membantu mengangkat kek..
mula-mula 2 orang..


kemudian 3 orang..


tambah lagi seorang..jadi empat orang..hehhe..
berat wooo kek nih, hampir 25kg..


kek dibawa masuk ke dalam dewan majlis..


kek menunggu giliran untuk naik ke pentas..


keluarga pengantin berbincang sesuatu mengenai kek..


keseluruhan kek ini hampir 25kg..
kek paling bawah adalah WALNUT CARROT CAKE 16"..
kek tingkat kedua CHOCOLATE MOIST CAKE 12"..
kek tingkat ketiga adalah MARBLE CAKE 9"
dann
kek paling atas sekali 'butter orange cake' 7", 
resepi belum update lagi, insyaallah jika i buat akan datang i akan kongsikan disini.

Monday, 10 September 2012

HAPPY 45TH WEDDING ANNIVERSARY

AS-SALAM semuaaa..
Wahh..ramai ya sahabat-sahabat mengadakan jamuan hari raya, rasanya sehingga akhir Syawal jamuan masih ada lagi..kalau ikut dari tahun-tahun sebelumnya ada yang sampai habis raya pun ramai yang mengadakan jamuan..apa-apa pun yang penting niat kita ingin mengeratkan silaturrahim..betul tak??

Berbalik pada kek dibawah, kek ulangtahun perkahwinan untuk mak & bapak, sebenarnya majlis berlangsung pada pagi semalam tapi i terlewat dan sampai petang..apa-apa pun mak dapat jugak potong kek ini, semoga mak dan bapak berbahagia sehingga ke akhir nyawa. Terima kasih juga pada my sis..muuuaahhh..


untuk kek dalamnya i gunakan resepi KEK COKLAT MOIST versi ini..


tahniah kepada mak & bapak..


Tuesday, 4 September 2012

CHEDDAR CHEESE CUPCAKE

As-salam sahabat..
Maaf lama sangat updated pelbagai resepi, maaf juga kepada yang tertunggu2, kepada yang whatsapp, sms dan pm i kat FB..memang sibuk sikit..hari ini Alhamdulillah i dapat updated entry-entry yang tertunggak..hehehe..bukan bil api air saja yang tertunggak tau hehehe..


Sabtu lepas, i ada buat sedikit makan-makan dirumah, ada 2 3 menu yang i hidangkan buat tetamu-tetamu, cuma cupcake ini anak bujang i yang buat (itupun kena suruh dengan mama)..tapi ok la jugak kan..sekurang-kurangnya ada pembantu yang tolong buatkan..


Bahan2..
3 biji telur A
130 gm gula kastor
1/2 sdk esen vanilla
150 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder* - *satukan dan ayak
150 gm butter - cairkan - sejukkan
50 gm cheddar - sagat kasar

Bahan2 hiasan..
150 gm cheddar - sagat kasar
10 gm serbuk kulit kayu manis

Cara2nya..
1. Buat ganache terdahulu, boleh juga guna buttercream.
2. Dalam mangkuk, pukul telur, gula dan esen vanilla dengan whisk sehingga gula larut.
3. Masukkan adunan tepung sedikit-sedikit dan kaupbalikkan sehingga sebati.
4. Tuangkan butter yang telah dicairkan dan adun sebati, jika berbintil gunakan mixer dengan kelajuan paling rendah selama 10 saat.


5. Tambahkan cheddar sagat dan kaupbalikkan.

6. Tuang 3/4 penuh adunan dalam papercup bersaiz M, bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan atas redai.
7. Sapukan ganache atau buttercream diatas cupcake, taburkan cheddar dan ayak sedikit serbuk kulit kayu manis ditengah-tengahnya. Siap dihidangkan.

Bahan2 ganache..
300 gm dark chocolate compound - sagat halus
200 gm UHT whipping cream
50 gm butter

Cara2nya..
1. Panaskan whipping cream dalam periuk sehingga panas dan berbuih ditepi2 periuk.
2. Tuang dalam coklat yang disagat bersama butter dan gaul sehingga adunan larut.
3. Sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit atau sehingga sedikit keras.

Bahan2 buttercream..
200 gm krimwell
100 gm shortening
50 gm butter
200 gm susu pekat

Cara2nya..
1. Pukul krimwell, shortening dan butter sehingga sebati.
2. Tuang susu pekat dan pukul lagi dengan kelajuan paling tinggi selama 8 minit.
3. Siap digunakan.


cheddar yang i gunakan..


resepi asal dari buku terbaru CHEF ALEX GOH..


antara tetamu2 yang hadir..
staff2 dari TA-Q-BIN JB branch..

NUTTY CHOCOLATE CUPCAKES

Assalamualaikum semuaa..
Haaaaachhhuuummmmmm..adooiiii..berhabuk dah rumah i..lama sungguh tak masuk, berdebu2..berhabuk siap ada spiderman lagi, tu yang sampai terbersin tu kehkehkeh..

Sahabat2 semua apa khabar? sihat ke? Harap2 semuanya sihat walafiat ya, i macam biasalah terlebih sihat, gebu, lagi2 raya nih kan penuh ketul-ketul rendang kikiki, walau bagaimanapun Alhamdulillah syukur atas rizkiNya..

Setelah habis bulan Ramadhan dan setelah beraya bersama keluarga..sekarang musim orang buat 'open house'..banyak sungguh jemputannya kan, ada yang sampai tak terpergi..al-maklumlah banyak sangat jemputannya.

Dalam pada sibuk, sempat juga i dengan adik sepupu i yang bertandang tidur bermalam dirumah i membuat cupcake nih..resepinya i ambil dalam buku terbaru CHEF ALEX GOH..jom kita semak..




Bahan2 ganache..
300 gm dark compound chocolate - sagat halus
200 gm UHT whipping cream
50 gm butter

Cara2nya..
1. Dalam periuk kecil, panaskan uht whipping cream sehingga panas dan berbuih ditepi2 periuk.
2. Tuang whipping cream dalam mangkuk berisi coklat bersama butter dan gaul sehingga adunan larut.
3. Sejukkan ganache dalam peti sejuk selama 30 minit sehingga coklat pekat.

Bahan2 cupcake..
200 gm air panas
35 gm serbuk koko - ayak
250 gm gula kastor
1/2 sdk garam
3 biji telur A
120 gm minyak jagung
200 gm tepung gandum*
1 1/2 sdk baking powder*
1/2 sdk baking soda* - *satukan dan ayak
80 gm kekacang campuran (walnut & almond) - cincang kasar - bakar


Cara2nya..
1. Sediakan ganache terdahulu.
2. Dalam mangkuk, satukan air panas bersama serbuk koko, pukul dengan whisk sehingga sebati.


3. Tambahkan gula dan garam, gaul lagi sehingga gula larut. Sejukkan sebentar.


4. Masukkan telur dan minyak jagung, pukul sebati dengan mixer dengan kelajuan perlahan.


5. Akhir sekali masukkan sedikit-sedikit adunan yang diayak, gaul dengan spatula sehingga sebati keseluruhannya, jika nampak berbintil guna mixer dengan kelajuan paling perlahan selama 10 saat.


6. Tuang 3/4 penuh adunan dalam papercup bersaiz M dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan atas redai
.
7. Sapukan ganache dengan spatula kecil pada atas cupcakes dan taburkan kekacang yang telah dibakar.
8. 1 adunan mendapat lebih kurang 16 biji.




sebahagian dari cupcake nih i letakkan rasberry..


resepi asal dari buku ini..