'Hot cheese chocolate cake' kali ini i gunakan 1 lagi resepi kek coklat pemberian sahabat i yang juga tidak mahu namanya disiarkan..katanya.."takpe la, nak masuk kat blog masuk laa tapi jangan letak nama aku" haaa itu la dialognya heheh..apa2 pun terima kasih beb atas resepi nih..senang pun senang jugak, untuk adunan cheese i tambahkan dengan 'non-dairy whipping cream', untuk filling pula, boleh gantikan dengan sapuan coklat yang telah siap dijual..mari kita tengok resepinya..
Bahan2..
100 gm serbuk koko - ayakkan
250 gm gula castor
400 ml susu cair
250 gm susu pekat
200 gm minyak jagung
150 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder*
1 sdk baking soda* - *satukan dan ayak
4 biji telur - pukul sedikit
Cara2nya..
1. Dalam periuk, satukan serbuk koko, gula, susu cair, susu pekat dan minyak jagung, gaulkan dan masak atas api kecil sehingga mengelegak. Biarkan sejuk.
2. Tambahkan adunan tepung sedikit2, kaupbalikkan.
3. Tuang telur dan gaul dengan 'whisk' sehingga adunan sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan tuang dalam 2 loyang bersaiz 8 atau 9 inci yang telah digris, lapik kertas minyak dan gris sekali lagi.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 45 minit.
6. Sejukkan atas redai kemudian potong setiap kek menjadi 2 lapisan.
7. Letakkan kek lapisan pertama diatas papan kek yang sama saiz dengan kek (ini untuk memudahkan mengangkat kek selepas menuang ganache), masukkan adunan cheese (resepi dibawah) dalam'piping bag' dan 'pipe'kan ditengah2 kek sebesar 50sen seperti gambarajah diatas.
8. Kemudian masukkan adunan coklat (resepi dibawah) dalam 'piping bag' dan 'pipe'kan mengikut keliling adunan cheese tadi, teruskan buat bergilir seperti gambarajah.
9. Letak kek lapisan kedua, dan 'pipe'kan pula adunan coklat diikuti adunan cheese, sama juga untuk lapisan ketiga bermula semula dengan adunan cheese ditengah2 kek.
(Maaf gambar lama, tadi terlupa nak ambil gambar)
10. Dengan menggunakan 'piping bag' bersama nozel kelopak ros yang besar, 'pipe'kan adunan cheese keseluruhan kek dan lepa kek supaya rata, sejukkan dalam peti sejuk sehingga kering.
11. Sediakan ganache (resepi dibawah), keluarkan kek dari peti sejuk, letak kek diatas redai yang berlapikkan dulang dibawah redai.
12. Tuang ganache terus ditengah2 dan dikeliling kek dan biarkan ganache turun dengan sendirinya.
13. Alihkan kek ke papan kek, sejukkan kek dan biarkan ganache kering baru dihias ikut kreativiti masing2. Siap.
Bahan2 'filling' coklat..
150 gm uht whipping cream
300 gm coklat compound - sagat halus
Cara2nya..
1. Panaskan whipping cream sehingga berbuih ditepi2 periuk, tutup api dan tuang kedalam bekas coklat.
2. Gaul sehingga coklat larut, masukkan dalam 'piping bag', sejukkan dalam peti sejuk sehingga mengental.
3. Boleh juga gunakan sapuan coklat jenama SUZY atau NUTELLA jika enggan buat sendiri.
Bahan2 cheese..
500 gm non-dairy whipping cream
250 gm cream cheese
60 gm gula aising*
1 sdk nescafe* - *satukan dan ayak
Cara2nya..
1. Pukul non-dairy whipping cream sehingga bertanduk dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain, pukul cream cheese bersama gula aising dan nescafe, pukul adunan sehingga sebati.
3. Satukan adunan cheese dengan adunan non-dairy whipping cream dan pukul sehingga semua adunan mesra dan sebati.
Bahan2 ganache..
200 gm uht whipping cream
300 gm coklat compound - sagat halus
Cara2nya..
1. Panaskan whipping cream sehingga berbuih ditepi2 periuk, tutup api dan tuang kedalam bekas coklat.
2. Gaul sehingga coklat larut, jika adunan nampak cair, sejukkan 5-8 minit dalam peti sejuk.
3. Keluarkan ganache dan siap dituang keatas kek.
CHOCOLATE CHEESE MARSMALLOW IN JAR
i buat sekali dengan adunan diatas,
menggunakan adunan cheese dan ganache yang sama
cuma ada tambahan marsmallow..
harga promosi sehingga 8hb Julai 2012
RM9.00 setiap satu..