Sekarang nih kan..i suka mencuba kuih muih kampung macam talam nih kan..sebabnya tempoh hari i berjaya la juga buat talam seri muka..faham-faham jerla kan..bila sudah menjadi satu..mula la nak mencuba yang lain-lain juga. Minngu lepas ada cuba talam ubi kayu tapi tak jadi uu..nyampah tau..tapi takpe..esok lusa tulat i cuba lagi kay. Tak mahu putus asa. Sabarr..kan kan..
Ok..
Talam jagung nih i nak buat dari semalam lagi tapi pagi nih baru siap. Rasanya ermm boleh laa..setiap talam kan punya rasa berbeza..dan setiap deria rasa seseorang juga berbeza kan..tapi i suka buat sebab jadi jugak laa..bolehlah kann..
Resepi pula i ambil dari Google dan rata-rata juga kata resepi dari Chef Asma. Terima kasih pada Chef Asma dan sahabat-sahabat yang sudi berkongsi. Cumanya untuk bahagian lapisan atas i menggunakan daun pandan yang dikisar. Jom tengok.
Bahan-bahan lapisan bawah..
350 gm tepung beras*60 gm tepung gandum*
1 sdb tepung ubi* - *satukan dan ayak
350 gm santan pekat
700 gm air
120 gm gula kastor
300 gm jagung manis (dalam tin)
1/2 sdk garam
1 sdk pewarna kuning
Bahan-bahan lapisan atas..
150 gm tepung gandum - ayakkan
150 gm gula kastor
250 gm santan pekat
450 gm air masak*
20 gm daun pandan* - *kisar halus dan tapiskan
2 biji telur
1 sdk perasa pandan
Cara-caranya..
1. Sediakan loyang bersaiz 10x10x3 inci. Lapik plastik melebihi dari loyang. Ketepikan.
2. Panaskan periuk kukusan.
3. Dalam mangkok besar, satukan 3 jenis tepung yang telah diayak bersama santan pekat dan air. Kacau sebati sehingga tidak berbintil.
4. Tapiskan adunan kedalam periuk.
5. Masuk pula gula kastor, jagung manis, garam dan pewarna, gaul sebati.
6. Panaskan atas api, kacau sentiasa dan biarkan sehingga naik wap.
7. Tuang adunan dalam loyang yang telah tersedia dan ratakan.
8. Kukus selama 25 minit.
9. Sediakan lapisan atas pula.
10. Dalam mangkok besar, satukan kesemua bahan-bahan lapisan atas, kacau sebati dan tapiskan dalam periuk.
11. Masak atas api sambil dikacau sentiasa sehingga naik wap.
12. Setelah lapisan bawah masak, lorekkan dengan garfu.
13. Perlahan-lahan, tuang adunan atas sehingga rata dan kukus lagi selama 25 minit.
14. Tutup api pengukus, angkat dan sejukkan atas redai.
15. Biarkan talam jagung benar-benar sejuk baru dipotong.