Followers

Sunday 8 June 2014

IKAN PEKASAM

Assalamualaikum..

Abah memang pandai pilih pekasam, sama ada sedap atau sebaliknya..segar atau tidak..baru atau lama. Dulu masa i kecil-kecil, abah selalu goreng pekasam nih tapi bila abah goreng, mencicit i lari masuk bilik, tekup muka dengan bantal..giler nkoo busuk..nak uweekk pun adooo..hahahha..

Tapi kini..

Setelah usiaku hampir mencecah '4 series'.., oohhh!! Pekasam..

Ikan Pekasam telah menjadi kegemaranku..keistimewaanku..kesedapanku..keunggullanku..hahaha lain mcm pulek kan..

Dannn..
Pekasam nih dibeli di Batu Kurau (korang jangan tanya batu kurau celah mana eyh)..aritu sepupu i balik kampung dan abah kirimkan, sebenarnya kampung ttoookkkkk i belah pak i kt sana laaa..alaa chek habaq jeewww..so nih baru sampai laa..nampak pekasam nih mcm sedap..besaq2 ikannya habaq hanggg..nih silap-silap tak sampai nak buat stok puasa nih..kikiki..


nih yang sudah digorenggg..

Bahan-bahan..
1 ekor besar ikan pekasam
1 biji bawang merah besar*
7 biji cili api hijau*
5 biji cili api merah* - *hiris kasar

Cara-caranya..
1. Panaskan minyak dalam kuali, goreng ikan pekasam sehingga garing. Angkat dan toskan minyak.
2. Tumis bawang dan cili api sehingga naik bau dan garing, angkat dan toskan minyak dan tabur diatas ikan pekasam. HIdangkan bersama nasi panas.


inilah pekasam dari abah i..

No comments:

Post a Comment