Pernah dengar tak bubur kacang bersama durian dan nangka?? iyaaa..adaaa..i pun pertama kali dengarrr..hehhehe..idea i tengok kat mana tau..kat rumah sis ayu singapore.., lama dah i tengok dari tahun lepas lagi, tahun nih baru terjadinya kejadian yang diingini hehehe..terima kasih sis atas resepinya yaa..memang enak banget..tapi i buat sikit aja sebab anak2 kat rumah nih memang tak makan huhu..dan i buat ikut bahan2 yang ada di rumah..
sedappppnyaaa..
hidangan petang ini buat anak2 dan mama..papa xde huhuhu..papa outstation jakarta..huhu..cedeyyy..
Bahan2..
200 gm kacang hijau - rendam 1 jam
1.5 liter air
1 inci halia - ketuk
200 gm santan kotak KARA
200 gm air
2 sdb gula merah
6 sdb gula kasar
1/2 sdk garam
6 ulas durian
2 helai dain pandan - diikat
3 biji nangka - hiris halus
Cara2nya..
1. Rebus kacang hijau bersama air dalam periuk sehingga lembut atau sehingga air sedikit kering bersama halia.
2. Tambahkan santan, air dan gaul sebati, biar mereneh sebentar.
3. Masukkan gula merah, gula kasar, garam, gaul dan rasa.
4. Tambahkan durian dan daun pandan, biar mereneh sehingga santan masak.
5. Masukkan nangka, gaul sebentar dan tutup api.
6. Hidangkan ketika panas bersama roti, pulut atau makan begitu sahaja.
sedapnya durennnnn..makan macam nih lagi sedap kann..tadi macam susah nak lepaskan duren ke bubur kacang hahhaha..
nangka nih semalam en. suami beli..tapi disebabkan suami i outstation so takde siapa2 nak makan, maka terjadilah bubur hari ini hehehe..
aduhhhh sedapnye kak..kecur n tliur dibuatnye...nk smangkuk kak..
ReplyDeletesis qasehh..mai laaa byk lg nihhh..
ReplyDeleteKak Shu,
ReplyDeleteogyep 1st time tengok bubur style ni... ada 3.. 4.. rasa gitu ya..
betol sis ogyep..akak pun 1st time dgt tauu..sedappp, rugi x cuba..
DeleteAssalam shu,
ReplyDeletewah akak masuk sini terkujut badak sekejap..hehe..
rupanya ada bubur kacang nangka dan durian ya..sedapnya akak tengok bubur kacang shu ni..part gulanya tu harap shu adjust ya..sebab pada akak bubur kacang ni kurang manis dan sesuai for my parents yang ada diabetic..kalau siapa2 yang minat manis harus tambah lagi gulalah..
terimaksih pada shu kerana sudi mencuba recipe dari dapur akak tu ya, maklum ler segan i you..sifu buat kek ni!!..terimaksih juga pada kak cek kerana berkongsi recipe ni..
wslm wbt sis ayu..
Deletehehehhe tapi badaknya takde kan sis heheh..(jgn mara sis gurau2)..
dari tahun lepas lagi mmg dah nak cuba, alhmdlh arini dpt jugak, mmg sedap sis, i kurangkan gula merah n lebihkan gula putih tp rasa manisnya mgkn lebih kurang aje kan sis..
sama2 kembali sis, sampaikan terima kasih i pd kak cek ya sis..sedap resepinya..alhmdlhhh..
As salam Shu, nampak sungguh menyelerakan bubur kacang. Saya masa kecil kecil selalu makan pengat nangka kerana ada pokok nangka sendiri yang selalu berbuah.
ReplyDeletewslm wbt sis azie..
Deletealhamdulillah sedap bubur nih..
wahhhh seronokkan sis bila ada pokok nangka sendiri, pengat nangka pun i x pernah makan sis huhu..
Sedapnyer kak... menitik air liur aniey kak hahahah... nak dorian... :P
ReplyDeleteuuiihh sodapppppp..
Delete