Sejak minggu lepas hari2 terasa penat sangat..errmm tak tahu la kenapa yaa..harini macam kurang penat sikit, dapatlah i buat hidangan petang..kuih nih selalu nampak orang jual masa kat bazar ramadhan, kalau hari2 biasa nih kurang orang yang menjual, cara2nya pun lebih kurang dengan pulut panggang cuma kita tidak panggang aje..dan banyak juga cara2 orang membuatnya..ada yang perap kelapa bersama bahan kisar, ada yang tambah serai..ada yang tidak letak udang keringg..macam2 laa, semuanya ikut selera masing2 ya..jom tengok cara i pulak..simple aje..
Bahan2..
300 gm beras pulut - rendam 4 jam - cuci bersih - toskan150 gm santak kotak KARA*
50 gm air masak*
1/2 sdk garam* - *satukan dan gaul
Cara2nya..
1. Panaskan periuk kukusan, lapik daun pisang, kukus beras pulut sehingga lembut.
2. Keluarkan pulut, gaul sebati bersama adunan santan.
3. Masukkan pulut ke dalam periuk kukusan semula dan masak lagi selama 10 minit. Siap.
1 biji bawang merah besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
1 sdk lada hitam*
1 sdk ketumbar*
5 tangkai cili kering*
2 sdb udang kering - rendam air panas - toskan* - *kisar halus
200 gm kelapa putih
Garam dan perasa secukupnya
Cara2nya..
1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan2 kisar sehingga naik bau.
2. Tambahkan kelapa, garam dan perasa, gaul sebati.
3. Masak sehingga kelapa kering dengan api yang kecil selama 20 minit.
4. Kepal2kan pulut sebanyak 40 gram kemudian leperkan.
5. Salutkan pulut dengan serunding, buat sehingga selesai, adunan dapat lebih kurang 10-13 biji.
Sedap!!! lama tak makan.:)
ReplyDeletealhmdlh..sedapp sis..
DeleteWaaaa...peberet nie...nak cuba la nanti....
ReplyDeletecuba sis..sedapp jugakk..
Delete