Pagi subuh tadi dah siapkan awal-awal Apam Puteri Ayu nih..lama sangat tak buat..ada 4 tahun..lama kan. Kebetulan pagi nih Ustazah datang sebab tu i buat untuk hidangan. Alhamdulillah semua suka.
Resepi pula kita ambil dari entry yang lepas..sama aja..tapi takpe..i bubuh sekali lagi ya..
APAM PUTERI AYU
Bahan-bahan..
1 biji kelapa putih*1 sdk garam*
2 sdb tepung gandum* - *satukan dan gaul sebati
2 biji telur
150 gm gula kastor
1 sdk ovallate
130 gm santan
1 sdk perasa pandan
1/2 sdk pewarna hijau
130 gm tepung gandum*
1/2 sdk serbuk penaik* - *satukan dan ayak
Cara-caranya..
1. Panaskan periuk kukusan.
2. Sediakan acuan, sapu minyak didalam acuan atau sembur 'spray cooking'.
3. Ambil sedikit adunan kelapa, masukkan separuh dalam acuan dan padatkan. Buat sehingga selesai dan ketepikan sebentar.
4. Dalam mangkuk mixer, satukan telur, gula kastor dan ovallete, pukul sehingga gebu dan naik sekali ganda.
5. Masukkan santan, perasa pandan, pewarna hijau dan adunan tepung, pukul sehingga adunan sebati.
6. Masukkan adunan dalam piping bag dan isi penuh dalam acuan yang berisi kelapa tadi.
7. Masukkan dalam periuk kukusan dan kukus selama 10 minit.
8. Angkat dan sejukkan atas redai dan sedia dihidangkan.
yang ini untuk adik lelaki i yang tak suka kelapa..
No comments:
Post a Comment