Followers

Tuesday, 21 April 2015

LEPAT PISANG

Assalamualaikum dan Selamat Pagi..
Kalian sudah sarapan..? I sarapan awal pagi nih sebabnya Lepat Pisang nih sudah dibuat dari malam tadi. Tempoh hari masa balik kampung, dapatlah bawa balik daun pisang dan kebetulan dirumah ada pula pisang tandung..maka jadilah lepat pisang. Pertama kali tau i buat. Penghuni rumah semua suka. Alhamdulillah..





LEPAT PISANG
Sumber : MAT GEBU

Bahan-bahan..
700 gm pisang - lecekkan
70 gm gula merah
100 gm kelapa parut putih
Secubit garam*
3/4 sdk serbuk penaik*
150 gm tepung gandum* - *satukan dan ayak
17 keping daun pisang berukuran 15 x 15 cm
*100 gm kelapa putih + secubit garam - gaulkan - inti

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk sederhana besar, satukan pisang yang telah dilecek hancur bersama gula merah dan gaul sebati.
2. Tambah kelapa putih dan gaul rata lagi.
3. Masukkan adunan yang diayak sedikit demi sedikit dan gaul sebati.
4. Sediakan sekeping daun pisang, letak 2-3 sudu besar, tambah inti kelapa dan bungkuskan dengan menggulung daun pisang tersebut. Lipat pada kiri kanan daun pisang. Ketepikan dan ulang untuk yang lainnya.
5. Kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 20 minit.
6. Angkat dan sejukkan sebentar dan hidangkan.


yang ini ada ada tambah cheddar..

No comments:

Post a Comment