Assalamualaikum..
Kebetulan memang terlalu banyak putih telur dalam simpanan dan kebetulan pula ada tempahan untuk Mini Pavlova maka inilah kejadiannya. Alhamdulillah ada baki dapat juga merasa.
Sebenarnya lama juga tak buat dan tak merasa Pavlova nih. Dirumah nih kalau Awin takde memanglah takde seorang pun yang akan makan, asyik-ayik mamaaa jer yang makan..sebab tu badan mama pun gebu hahahha. kalau Awin ada baru la syiok sebab ada kawan yang temankan makan bersama.
Bahan-bahan..
150 ml telur putih (4 biji)
200 gm gula kastor
2 sdb tepung jagung - ayakkan
2 sdk cuka epal
1 sdk esen vanila
250 gm non-dairy whipping cream - pukul sehingga bertanduk
Strawberry - belah 2 atau 4
Blueberry
Markisa - ambil isinya
Cara-caranya..
1. Isikan telur putih dalam mangkuk mixer, pukul sehingga berbuih.
2. Masukkan gula secara sedikit-sedikit dan terus memukul sehingga bertanduk.
3. Tambahkan tepung jagung sambil terus dipukul lagi.
4. Akhir sekali masukkan cuka epal dan esen vanila dan pukul lagi sehingga adunan kesemuanya sebati dan rata.
5. Lukis di atas kertas minyak mengikut saiz mini yang dikehendaki, terbalikkan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang, lenserkan sedikit mentega atau 'spray cooking'.
5. Masukkan adunan dalam piping bag bersama nozel pilihan dan paipkan mengikut kreativiti masing-masing.
6. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 130C selama 1 1/2 jam.
7. Tutup suis oven, buka pintu sedikit dan biarkan pavlova di dalam oven selama 1 jam.
8. Biarkan pavlova benar-benar sejuk, baru di letakkan non-dairy whipping cream di atasnya bersama buah-buahan pilihan.
9. Sejukkan dalam peti sejuk dan kemudian hidangkan.
9. Sejukkan dalam peti sejuk dan kemudian hidangkan.
No comments:
Post a Comment