Followers

Tuesday, 23 September 2014

CHEESY BAKED RICE WITH SALMON

Assalamualaikum..
Hidangan malam kami adalah dari nasi yang tidak habis semalam hari. Kebetulan resepi ini memang sudah lama ada dalam 'wish list' untuk keluarga. I tahu menu ini sejak i berkunjung ke restoran VIVO berdekatan rumah dan sejak itu kami sering ke restoran tersebut untuk menikmati pelbagai menu.

Dann..
Kebetulan juga, bahan-bahan mentah juga ada dalam simpanan, jadi kita gunakan dan habiskan mana yang ada. Resepi ini juga i rujuk dari SINI dan kemudian i buat pertukaran mengikut kesesuaian.







Bahan-bahan..
1/2 kiub stok ayam*
70 gm air panas*
2 sdb uht whipping cream* - *satukan dalam periuk kecil
1 sdk tepung jagung + 2 sdb air - bancuh
1 sdb mentega
3 ulas bawang putih - dicincang halus
2 keping ikan salmon - buang tulang - potong dadu
1 genggam brokoli - potong kasar
1 sdk serbuk paprika
1 sdk lada hitam kasar
500 gm nasi putih sejuk
Mozarella dan cheddar secukupnya

Cara-caranya..
1. Panaskan adunan kiub ayam atas api kecil sehingga sedikit mendidih.
2. Masukkan tepung jagung, gaul rata dan terus padamkan api dan ketepikan sebentar.
3. Dalam kuali, panaskan mentega, tumis bawang putih sehingga naik bau.
4. Tambahkan ikan salmon, gaul sehingga ikan masak.
5. Tambah pula brokoli, serbuk paprika, lada hitam dan gaul biar sebati.
6. Masukkan nasi sejuk, gaul rata, jangan sampai nasi ada yang berketul-ketul. Jangan tambah garam!!
7. Masukkan nasi dalam bekas casserrol yang sesuai.
8. Tuang adunan krim tadi diatas nasi dan ratakan sehingga penuh mozarella dan cheddar.
9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 200C selama 20 minit atau sehingga cheese keperang-perangan.
10. Keluarkan dari oven dan hidangkan ketika panas.




2 comments:

  1. assalam sis..
    wah..baked rice in ramekin...
    memang seduai for snacking..
    kalau tak nak snacking..main dish pun boleh..cuma.makan 2~3 ramekins lah..baru kenyang..hehe itu kalau kita lah..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm wbt sis..
      Betul sis..memang sengaja buat dalam remekin senang sorg mkn satu..kalau dlm casserol nti ade yg cedok pak salamon tu lebih2 pulak kan hahah..kita kasik sama rata kann..

      Delete