Followers

Thursday 21 February 2013

ASAM REBUS BERAPI

Salam tengahari semua..
Dah masak? Kalau dah masak mesti dah makan kan.., i juga baru selesai makan, hari ini i masak ikut permintaan Awin. Kali ini i buat memang berapi, sangat berasap, kepada yang suka pedas-pedas bolehlahh ikut cara dibawah ya..


Bahan-bahan..
5 ekor ikan selar - cuci bersih
1 biji bawang merah besar*
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 inci kunyit hidup*
15 biji cili api merah*
4 biji cili hijau besar*
2 biji buah keras*
1 sdb belacan - dibakar* - *ditumbuk kasar atau lumat
1 biji bawang merah besar - belah 4
4 cawan air
4 keping asam gelugor
1 biji timun jepun - potong serong dan tebal
Garam, gula dan perasa
3 tangkai daun kesom

Cara-caranya..
1. Masukkan bahan-bahan yang di tumbuk ke dalam periuk bersama bawang merah besar, air dan asam gelugor dan panaskan sehingga mendidih selama 5 minit.
2. Masukkan garam, gula dan perasa, renehkan lagi 5 minit.
3. Masuk pula ikan dan timun dan renehkan sehingga ikan masak.
4. Tambahkan daun kesom dan tutup api.



4 comments:

  1. nampak cili api banyak tu dah tau tahap kepedasan dia..menggoda betul..slluurpppp :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pedas nih sis..kalu mmg kuat pedas bule cuba..kalu slurrpp jgn sampai tersedak tau hihi..

      Delete
  2. sedapnya kak jc.....pekena ngan nasik panas2 xsedar api dah kuat kat telinga hu...hu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wajib mkn dgn nasi panas2 dan kuah banjir melimpah hihi..

      Delete