Menu tengah hari buat kami. Sebenarnya seumur hidup baru pertama kali i masak lauk nih. Sebelum-sebelum ini memang kurang makan dengan ikan-ikan masin..cuma sejak kebelakangan ini hati terasa ingin mencuba pelbagai jenis lauk pauk kampung.
Kebetulan hari pergi AEON tempoh hari nampak ikan masin nih..terus terdetik ingin mencuba. Alhamdulillah kemungkinan besar inilah rasanya.
Bahan-bahan..
200 gm ikan masin talang - cuci bersih
1 biji nenas - potong kecil
1 biji bawang merah sederhana besar*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1 batang serai*
7 biji cili api hijau*
5 biji cili api merah*
1 inci belacan - bakar sebentar* - *kisar halus
200 gm santan KARA
150 gm air
2 keping asam gelugor
2 sdb gula
1 sdk perasa
6 biji baby tomato
1 helai daun kunyit - buang urat- simpulkan atau hiris halus
Cara-caranya..
1. Dalam periuk sederhana besar, masukkan ikan masin talang bersama bahan-bahan yagn telah dikisar dengan santan dan air. Gaul dan biarkan mendidih sebentar.
2. Masukkan nenas, asam gelugor, gula dan perasakan. Biarkan mendidih lagi.
3. Akhir sekali masuk tomato dan daun kunyit dan renehkan dalam 5-8 minit. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment