Followers

Monday 2 June 2014

APAM BERAS

Assalamualaikum..
Hari ini dengan bangganya (cewahhh) i dapat juga buat apam kegemaran i sejak dari keciiiillll lagi. Dulu selalu sangat beli apam nasi nih dengan Cik Bedah.

Sekarang Cik Bedah masih lagi jual kuih muih nih tapi sebenarnya bukan Cik Bedah yang buat tapi orang letak kuih muih di gerai beliau. Cik Bedah hanya menjual nasi lemak yang sememangnya menjadi pujaan hati kami sekeluarga sejak dari kecil hingga sekarang.

Resepi ini kalau tak silap i ambil dari My Resepi tapi i hanya buat separuh adunan dan i telah tukarkan kepada sukatan gram..dan macam biasalah ada terlebih ada terkurang. Apa pun Alhamdulillah menjadiiii..suami kata 'just nice"!!! kembangggg 3 saat tau!! hahahah..






Bahan-bahan..
200 gm nasi
250 gm air
160 gm gula kastor
150 gm tepung gandum*
130 gm tepung beras* - *satukan dan ayak
1 sdk yis kering
1/2 sdk pewarna pink
100 gm kelapa putih + secubit garam dan kukuskan 5 minit

Cara-caranya..
1. Kisar nasi bersama air sedikit demi sedikit diikuti dengan gula kastor sehingga lumat.
2. Dalam mangkuk besar, satukan adunan tepung yang diayak bersama yis kering dan gaul sebati.
3. Tuang nasi kisar dalam adunan kering, gaul sebati dan perapkan selama antara 1-3 jam.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan letak pewarna pink untuk satu bahagian dan biarkan putih untuk satu lagi bahagian.
5. Oles acuan apam dengan sedikit minyak, tuangkan adunan dalam acuan 3/4 penuh.

Note : Jika kalian menggunakan periuk kukusan yang biasa, balut penutup periuk dengan kain, ini supaya air tidak menitis atas apam.


6. Kukus dalam kukusan yang telah dipanaskan selama 15-20 minit.


7. Sejukkan atas redai, keluarkan apam dari acuan dan hidangkan bersama kelapa putih.


memang sedapp..


No comments:

Post a Comment