Followers

Wednesday, 14 May 2014

AISKRIM KACANG HIJAU

Assalamualaikum..
Semalam sahabat-sahabat Awin datang rumah..jadi i buat menu tambahan BUBUR KACANG sebagai juadah manisan. Memang sengaja buat lebih sebab nak buat aiskrim.

Adik pula selalu sangat cakap.. "rugi jer mama beli bekas aiskrim tu tapi tak pernah guna". Nak dijadikan cerita tempoh hari i pergi DAISO dan Adik nampak acuan aiskrim tu kat DAISO, dan dan tu juga sekali lagi Adik perli hahahha..adoooiii..jadinya kena la buat kannn..




Bahan-bahan..
4 genggam kacang hijau - rendam 1 jam
1.5 liter air
1 inci halia - ketuk
200 gm santan kotak KARA
200 gm air
2 sdb gula merah
8 sdb gula kasar
1/4 sdk garam
2 helai daun pandan - diikat

Cara2nya..
1. Rebus kacang hijau bersama air dalam periuk sehingga lembut atau sehingga air sedikit kering bersama halia.
2. Tambahkan santan, air dan gaul sebati, biar mereneh sebentar.
3. Masukkan gula merah, gula kasar, garam, gaul dan rasa, biarkan mereneh dengan api yang kecil sehingga santan masak dan mengelegak.
4. Tutup api dan biarkan sejuk.

5. Tuang bubur kacang dalam acuan aiskrim dan sejukkan semalaman dalam peti sejukbeku.
6. Sedia dinikmati.



4 comments:

  1. cantik tempat buat aiskrim tu..heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makasih sis..murah jer tu sis..i beli di daiso..

      Delete
  2. Replies
    1. daiso ada byk cawangan sis..mid valley ade..the curve ada..jb pun ada..sunway pyramid pun ade..cuba gugel cawangan lain ya..

      Delete