Donut..donut..donutt..
Adalah kuih kegemaran anak-anak, semuanya suka donut..mak pak nih pun suka donut..
Memang kalau buat mesti i buat lebih dan buat sekalian untuk 'frozen'. Jadi nanti bila-bila anak-anak nak makan i tinggal gorengkan sahaja. Senang kerja kan kan..
Bahan-bahan..
280 gm susu segar1/2 sdk garam
40 gm gula kastor
1 biji telur A
500 gm tepung protien tinggi
11 gm yis kering
40 gm shortening
Cara-caranya..
1. Mengikut kaedah 'breadmaker' - satukan bahan-bahan mengikut turutan dari atas ke bawah.
2. Tekan setting 'bread dough' dan biarkan mesin bergerak dengan 'setting' selama 1 jam 30 minit.
3. Keluarkan doh dari mesin, tabur sedikit tepung diatas meja dan uli-ulikan doh untuk mengeluarkan angin.
4. Canaikan doh, terap dengan acuan donut.
5. Susun atas loyang, buat sehingga habis dan biarkan donut naik sekali ganda.
7. Salutkan donut dengan gula atau perasa pilihan anda.
Nota :
- Goreng donut separuh masak jika mahu sejukbekukan donut.
- Toskan- Biarkan sejuk diluar
- Susun dan simpan dalam bekas kedap udara
- Sejukkan didalam peti sejuk
Yummm nk 2 ketui ye hee
ReplyDeleteSis..2 ketoi mana cukup hihi..
Deletesedapnya ye donat dpt seketoiii mmg kenyang ni..
ReplyDeleteAlhmdlhh..mmg sedap nak noor..
DeleteK.gee baru plan petang ni nk mendonut... aduhai... sedapnyaaa
ReplyDeleteaduhh kak gee, buat laa..kita pun nk buat lagi nih..
Delete