Raspberry jem nih i buat malam tadi. Kebetulan Shirley taukeh kedai bahan kek dia jual murah-murah raspberry frozen nih dan kebetulan juga i memang bercadang nak buat sejenis kek yang berasaskan raspberry. Alhamdulillah semuanya ada didepan mata cuma masa saja yang terbatas.
Raspberry jem nih ikut selera suami i katanya sedap. Cukuplah masam dia..manis diaa..lagi-lagi makan dengan roti..fuuhhh puas hatiku hehehe..ok la tak mahu celoteh panjang-panjang, jom kita tengok..
300 gm raspberry segar/frozen - hancurkan
10 gm air putih
250 gm gula kastor
1 sdk jus lemon
Cara-caranya..
1. Masukkan raspberry dalam periuk kecil bersama air dan gula kastor.
2. Panaskan atas api sederhana sehingga mendidih.
3. Tuang jus lemon, gaul rata dan renehkan dengan api kecil sehingga sedikit pekat. Kepekatan mengikut kehendak masing-masing.
4. Tutup api, biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk. Boleh dimakan bersama pelbagai hidangan atau dibuat didalam lapisan kek.
No comments:
Post a Comment