Followers

Sunday 4 August 2013

CARAMEL CINNAMON SUGAR PULL - APART BREAD

Assalamualaikum..
Dalam kesibukan dalam membuat biskut-biskut raya, masih lagi berkesempatan membuat 'caramel cinnamon sugar pull-apart bread' fuuhh panjangnya namaaaaaa..

Permintaan dari Awin yang nak sangat-sangat makan untuk hari ini. Kita sebagai ibu memang tak sampai hati menolak selera anak-anak. Mulanya i kata kat Awin i penat, terus Awin buat muka 'sekupang' dia, i pulak sangat cair kalau anak-anak buat muka macam tu, nak tak nak walaupun penat buat juga demi anak tersayang. Apa kata ibu-ibu lain diluar sana? Adakah sama macam i??

Resepi untuk roti i dapat dari SINI dan resepi untuk karamel dari SINI, terima kasih kepada kedua-dua sumber yang telah memberi i cahaya dalam menyediakan selera keluarga tercinta.




Awin kata macam sofa pulak hehe..









Bahan-bahan doh..
130 gm susu segar suam
1/2 sdk garam halus
2 biji telur
1 sdk esen vanilla
55 gm gula kastor
440 gm tepung gandum
2 1/4 sdk yis
55 gm mentega

Cara-caranya..
1. Masukkan bahan-bahan ke dalam mangkuk 'bread machine' mengikut urutan.
2. Masukkan mangkuk 'bread machine' dan tekan 'setting on' selama 1 1/2 jam. Tunggu sehingga selesai.


3. Keluarkan doh dan tumbuk-tumbuk doh untuk membuang angin.


4. Canaikan doh menjadi segiempat berukuran 15 x 13 inci, oleskan mentega yang telah dicairkan sehingga rata pada keseluruhannya.


5. Tabur adunan gula bersama rempah pada kesuruhan doh.
(resepi dibawah)


6. Potong 4 bahagian memanjang dimana 1 bahagian bersamaan 3.5 inci.


7. Tindihkan doh yang telah dipotong menjadi satu.


8. Potong lagi menjadi 5 bahagian dimana setiap potongan adalah 3.3 inci.


9. Susun potongan tersebut didalam loyang bersaiz 3 1/2 x 9 inci yang telah dilapik dengan kertas minyak dan telah di gris. Letakkan potongan yang cantik di atas. Taburkan baki adunan gula rempah tadi di atas doh.

10. Rehatkan roti dalam 30 minit atau kembang sekali ganda.
11. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170C selama 25 minit atau sehingga keperang-perangan.


sangat sedap!!

Bahan-bahan filling..
150 gm gula kastor*
2 sdk serbuk kulit kayu manis*
1/2 sdk serbuk nutmeg*
1/2 sdk spekuk* - *satukan dan gaul
30 gm mentega - cairkan

Bahan-bahan karamel..
120 gm gula kastor
30 gm air
80 gm uht whipping krim
35 gm mentega
1/2 sdk esen vanila


caramel i nih terlebih masak, jadi nanti kalau u all buat jangan sampai pekat macam nih ya..

Cara-caranya..


1. Masak gula dan air sehingga gula larut dan mendidih, biarkan gula masak sehingga bertukar warna keperang-perangan.

2. Perlahan-lahan tuangkan uht whipping krim dan gaul sebati.
3. Masukkan mentega dan esen vanila dan gaul lagi sehingga sebati.



2 comments:

  1. Hi there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really
    enjoy reading through your posts. Can you suggest
    any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
    Thanks a lot!

    Here is my blog post ... Dr Dre Beats Studio

    ReplyDelete
  2. Howdy! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd ask.

    Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article
    or vice-versa? My blog discusses a lot of the same topics as
    yours and I believe we could greatly benefit from
    each other. If you're interested feel free to send me an e-mail.
    I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!



    Stop by my homepage :: Christian Louboutin Sale

    ReplyDelete