Followers

Tuesday 6 August 2013

ORANGE MASCARPONE CHEESECAKE

Assalamualaikum..
Lama sangat-sangat i tak buat cheese cake. Kebetulan sempena Aidilfitri ini ada pelanggan yang ingin menjadikan cheese cake ini sebagai juadah bersama keluarga tercinta.

Permintaannya kali ini adalah Orange Cheesecake, jadi untuk menjadikan cheese cake ini sebagai cheese cake yang mewah i mencampurkan adunannya bersama mascarpone. Alhamdulillah cium baunya pun dah harum.

Walau bagaimanapun selera masing-masing tidak sama, ada yang sukakan cheese dan ada juga yang kurang gemarkan cheese, tepuk dada tanya selera. Semoga pelanggan setia i berpuas hati dengan tempahan ini. Mohon maaf juga jika ada yang terkurang.








Bahan-bahan..
200 gm biskut Digestive/Oreo/Cream Cracker/Marie - kisar halus
100 gm mentega - cairkan
250 gm cream cheese
130 gm gula kastor
30 gm tepung gandum - ayakkan
250 gm mascarpone
3 biji telur A
1/2 sdk esen vanila
1 biji oren - sagat kulitnya
3 sdb jus oren - dari buah oren
100 gm sour cream/yogurt


Cara-caranya..
1. Satukan biskut yang telah di kisar bersama mentega cair, gaul sebati.
2. Masukkan dalam loyang 'springfoam' bersaiz 8 atau 9 inci, ratakan biskut dan tekan-tekankan biskut supaya rata disekeliling loyang kemudian sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
3. Dalam mangkuk mixer, satukan cream cheese, gula kastor dan tepung, pukul sehingga adunan lembut.
4. Masuk pula mascarpone dan pukul lagi sehingga adunan sebati.


5. Masukkan telur sedikit demi sedikit dan terus pukul sehingga rata.


6. Di ikuti pula dengan esen vanila, kulit oren dan jus oren dan pukul lagi.

7. Akhir sekali masukkan sour cream atau yogurt dan gaul cukup sekadar sebati sahaja.
8. Tuang adunan dalam loyang biskut tadi dan ratakan. Balut bawah loyang dengan aluminium foil bagi mengelakkan air masuk.


9. Bakar secara 'water bath' bersama air panas di dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 160C selama 70 minit.


10. Keluarkan kek, sisip tepi loyang kek dengan spatula supaya renggang dari loyang.

11. Biarkan kek sejuk di luar sebentar, kemudian tutup loyang dengan 'aluminium foil' dan sejukkan dalam peti sejuk semalaman atau sekurang-kurangnya 5 jam.


12. Keluarkan kek dari peti sejuk dan keluarkan dari loyang dan hiaslah mengikut kreativiti masing-masing.


No comments:

Post a Comment