Followers

Sunday, 12 May 2013

TAPAI CRANBERRY CAKE

ASSALAMUALAIKUM SEMUA SAHABAT-SAHABATKU..
Semua sihat ke? Harap semuanya sihat ya, lamanyaaaa i tak ke udara, memang sibuat sangat sejak Awin takde nih, yerla semua kerja i kena buat, dengan tanggungjawab untuk keluarga lagi..dengan tanggungjawab untuk pelanggan lagi, mana tak terkejar-kejar dibuatnya, itupun masih lagi ada yang tertunggak munggak..apa-apa pun sebagai pembantu ketua keluarga kena la buat sebaik mungkin ikut mana yang mampu kan kan kan..hihi..

Ok la..i nak beritahu pasal kek nih..
FUULAAMAAKKKKKK!! nama kek memang 'omputeh' habis..yang nama awal tu jer yang very the kampung hahaha, kampung tak kampung laaa, sekali masuk mulut tak berkelip-kelip mata mengunyahnya..jangan tak percaya, memang wajib mencubanya dan sesuai sangat bagi mereka-mereka yang memang peminat tapai, sekali dah makan memang tak boleh berhenti, lagi-lagi kalau u all makan masa suam-suam atau panas-panas.., pastu masa u all bakar kek nih, satu rumah berbau wanggggiiiiiii jer tau..jiran dua tiga langkah rumah pun boleh hidu tauu..hahahha yeke?? agak-agak la kannn..

Resepi i perolehi dari sahabat FB yang berasal dari Bandar Lampung, Indonesia iaitu mbak WINDA FRAMESWARI dan terima kasih juga kepada PAK SAHAK PRIBADI - "makasih win atas perkongsian resepnya, emang lembut banget win, kelu lidah aq memakannya win xixixi, moga win terus dilimpahi rejeki yah". Kepada sahabat-sahabat jom kita lihat resepinya.






memang gebu dan lembut..


Bahan-bahan..
10 telur kuning
6 putih telur
250 gm gula kastor
1 sdb ovallete
250 gm tepung gandum*
20 gm tepung jagung*
1 sdk serbuk penaik*
1/2 sdk baking soda*
1/2 sdk garam* - *satukan dan ayak
500 gm tapai ubi kayu - buang serat*
4 sdb susu pekat* - satukan dan gaul sebati sehingga tapai hancur
250 gm butter - dicairkan
50 gm minyak jagung
150 gm cranberry - gaul bersama 1 sdb tepung gandum

Cara-caranya..

1. Satukan telur kuning, telur putih dan ovalette dalam mixer, pukul sehingga kembang berganda dan bertukar warna menjadi putih.


2. Masukkan campuran tepung yang telah di ayak sedikit demi sedikit dan pukul dengan kelajuan sederhana selama 5 minit.


3. Masuk pula adunan tapai bersama susu sedikit-sedikit dan pukul lagi sehingga sebati.

4. Masukkan butter yang telah dicairkan bersama minyak jagung dan pukul sehingga rata dan sebati.
5. Akhir sekali masukkan kranberi dan gaul dengan spatula.
6. Tuang dalam 'bundt pan' bersaiz 9 inci yang telah di sapu butter.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40-50 minit.
8. Keluarkan dari oven, sejukkan atas redai.
9. Ayak gula aising diatas kek, siap dihidangkan.

6 comments:

  1. wah manyak syiok wooo,ku lihat ijau hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. uuiit uuiit..sis..u nmpk ijooo jer kan hihi..

      Delete
  2. Wow! sedapnya kek...nmpk gebus jer...nyum2x

    ReplyDelete
  3. salam sis
    soalan yang sama dengan soalan utk kek buah kukus, berapa lama ye tahan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      ok..kek yg ini pula bule tahan 1 minggu tp rasanya dh x berapa sedap..sedap hanya utk 2 hari sahaja..hanya cadangan..

      Delete