Followers

Monday, 23 April 2012

CREAM PUFF

Assalamualaikumm semuaaa..
Ingatkan hari ini tak nak mem'baking' apa2..akhirnya buat jugakk laa..memang dah lama sangat i tak buat cream puff nih..memandangkan ramai yang tanya tentang resepi nih tak jadi bila sahabat2 buat (resepi lama - jangan ikut tau!!), so i pun cuba buat semula ikut resepi yang lama juga..memang i buat pun tak jadi, cair, resepi tu memang gebuu, i rasa i tertinggal sukatan cawan tu laa uurrmmm, memang i pasti ada salah ketika i updated resepi tu dulu, i rasa bersalah sangat kepada telah membuat dan tak jadi..di sini dengan rasa rendah dirinya i pada sahabat2 yang telah mencuba, i memohon maaf di atas kesilapan yang telah i lakukan..dengan itu i telah mencuba resepi baru dari chef alex goh dan alhamdulillah menjadi dan gebu..boleh cuba yaa..


nih macam anak ayam pun adooo..


yang nih memang bagus adunannya..

Bahan2..
100 gm butter
250 gm air
1/2 sdk gula castor
Secubit garam
150 gm tepung gandum - ayakkan
3 biji telur
300 gm non-dairy whipping cream - pukul sehingga bertanduk - filling
1 sdb gula aising - hiasan - ayak

Cara2nya..
1. Dalam periuk, masak butter, air, gula castor, garam sehingga mendidih.
2. Masukkan tepung gandum dan gaul sehingga licin. Tutup api.
3. Tuang adunan dalam mixer dan pukul sehingga suam.
4. Tambahkan telur sedikit2 dan terus pukul sehingga sebati dan rata.
5. Masukkan adunan dalam 'piping bag' dengan nozel bintang besar, pipe kan atas dulang yang telah di gris.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 200C selama 30-40 minit.
7. Keluarkan dari oven dan sejukkan.
8. Buatkan sedikit lubang di bawah 'puff', masukkan filling ke dalam piping bag bersama nozel bulat, pipekan filling ke dalam puff.
9. Sejukkan dan siap di hidangkan.

Note : Boleh juga menggunakan filling lain seperti custard, blueberry, coklat dan lain2 lagi.


ikuti cara2 nombor 1..


nombor 2..


nombor 3 & 4..


nombor 5 & 6..
nih pipe orang nak cepat huhuhu..u all pipe lawo2 lagi yaa..


simple dan sedapp..


resepi asal di sini..

16 comments:

  1. Assalamualaikum

    Salam kenal dari k.ct baru dapat follow juga. Banyak resipi yang menarik disini yang boleh dicuba. terima kasih diatas perkongsian resipi2 yang menari pasti akan dicuba juga nanti.

    Cream puff ni pun lama juga dah tak buat, memang sedap tabah lagi kalau dihidang semasa hangat lagilah sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis CT..
      salam perkenalan juga buat sis yaa, terima kasih juga sudi zirah blog yg x seberape nih huhuhu..

      Delete
  2. Assallamualaikum Sis..

    Kita semua manusia biasa kan sis.. Ada aje melakukan kesilapan. Tp dari kesilapan kita pelajari utk memperbetulkan keadaan.. Yg penting ikhlas dan jujur..

    Sis, Naz tak pernah lg buat cream puff ni tau..Terima kasih kerana berkongsi resepi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis naz..
      betol sis..rasa sedih sgt..yerla kawan2 lain buat x jadi, dgn modal lagi kan..i rase x seronok..i wajib mengaku kesilapan i andai i silap..insyaallah kalu sis cuba yg nih akan jadi..nih pun 1st time i buat ikut resepi chef alex..

      Delete
  3. Akak, air tu klu tukar ke liter sama ke?? 250ml la eh?? Xreti plak nk timbang air, ke cmne? Huhu lg 1 nk tanye, sblm2 ni sy pernah bt cream puff, kt dlm mcm berlubang n puff dia mcm xde isi, sbb lubang bsr kt dlm, so kne taruk filing byk2, yg ni ok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis..gm sama dgn ml bukan liter yaa..mau banjir nti hehhe..cream puff mmg dlmnya lopong n berlubang..mmg kena buh filling..yg nih alhmdlhh ok..

      Delete
  4. Salam Sis.sedapnya cream puff....dah lama tak buat cream puff...asyik bertangguh.ttg resepi tak menjadi sabar ya sis, kita belajar dr kesilapan dan yg penting sis dah kongsikan resepi lain sbg ganti....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis mamasya..dlm hati mmg ralat sgt2..terfikir gak sejak 1-2 minggu nih ramai yg tanya psl cream puff..tu yg cuba lg..kalu btol mmg salah i, i kena la bertnaggungjawab..tm ksh ya sis atas atas nasihatnyaa aminnn..

      Delete
  5. Selamat pagi sis..sedapnya cream puff ituu..bagi gue 5 ketul ye..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat pagi juga rahell..10 ketul pun bule ya hehheeh..

      Delete
  6. Replies
    1. buat jgn x buat ya sis faa hehhe..

      Delete
  7. sissss best ni ai pernah buat bukan rcp u tapi tak jadi yg ni ada hollow ke kat dalam nya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlmnya mmg berlubang2 sis sbb tu kite kena isikan filling..

      Delete
  8. yuhu..ku jalan2 disini..hehe.. nak try buat CP akak pulak la.. nmpk gebu gebas lain macam sgt.. geram plak nengok nyer.. bila? tunggu hb bawak balik telor.. 3 ari da pesan soh bli tak bli2.. ada jugak ku jd ayam ni kang..hahaha..tq sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha tergelak akak bace komen ell..hari2 hb balik x bwk telor ke?? kompiuusss arrkakk dikk hahha..

      Delete