Followers

Monday, 2 April 2012

DULCE DE LECHE CAKE

Assalamualaikum wbt..
Hari ini hari paling senang sekali buat i..tiada order dan tiada makan..bila tiada order tak perlu terkejar kejar..bile tiada makan tak perlu masakkk..sebab ape tiada order..sebab takde orang order la kan hehehhe..sebab apa tiada makan sebab i puasaaaaaa heheheheh..tapi tangan nih memang gatallll nak buat macam macam..dok fikir punya fikir..tetiba handphone munyi munyii..krringgggg krrinnggggg..i pun jawab..di pendekkan cerita..ada tetamuu nak datanggg..ok ok mai laa..umah sentiasa terbukaa untuk tetamu..i pun apa lagi cepat2 fikir nak buat apee..kebetulan speghetti memang dah siapp..kek nih pun hampir siappp..alhamdulillah..nasi putih siap..masak lemak labu siap..kerutub ayam siap..buah2an siapp..alhamdulillah..hidangan buat tetamu..jom tengok resepinya..untuk resepi kek, i ikut DI SINI (tq sis wendy 4 sharing d recipe) tapi cara caranya i ubah sedikit mengikut kesenangan i hehehe.., dulce de leche memang dah lama i buat tapi dok simpannn aje dalam almari, hari ini baru teringat nak buat dan untuk resepi dulce de leche buttercream i olah ikut citarasa i sendiri..jom tengok..


boleehh laaa kan...


kan dah terpotonggg..


yang nih macam plain aja..

Bahan2 kek..
6 biji telur A
150 gm gula perang
1 sdk esen vanilla
45 gm butter - dicairkan
170 gm tepung superfine*
1 sdk serbuk kulit kayu manis* - *satukan dan ayak

Bahan2 cream..(pukul sebati)
250 gm krimwell
100 gm shortening
150 gm dulce de leche
1 sdk esen vanilla

Cara2nya..
1. Dengan menggunakan mixer, pukul telur dan gula perang atas air panas (double boiler) sehingga gebu dan bertukar menjadi pucat selama lebih kurang 12 minit.
2. Angkat, tambahkan esen vanilla dan butter cair, pukul sehingga sebati.
3. Masukkan adunan tepung sedikit2 n gaul sebati dengan kaedah kaupbalik.
4. Tuang dalam 2 loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapik dengan kertas minyak sebanyak 340 gm setiap satunya.
5. Bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 160C selama 35 minit.
6. Keluarkan dan sejukkan atas redai.
7. Potong kek kepada 2 lapisan pada setiap biji kek.
8. Letak kek lapisan pertama atas papan kek, sapu cream kemudian letak pula kek lapisan kedua dan di ikuti kek lapisan ketiga dan keempat.
9. Sapu cream keseluruhan badan kek dan sejukkan sebentar.
10. Hias ikut kreativiti masing2.

Bahan2 ganache..
100 gm uht whipping cream
150 gm coklat compound

Cara2nya..
1. Dengan api kecil, panaskan whipping cream sehingga berbuih di tepi2 ditepi periuk.
2. Tutup api, tuang dalam bekas coklat dan gaul sehingga coklat larut.
3. Masukkan dalam piping bag, sejukkan dalampeti sejuk 10 minit, baru pipekan atas kek.


dah jadi dulce de leche..
rebus susu pekat selama 3 jam..



rebus macam nih tauuu..


cara2 nombor 1..


cara2 nombor 7..


cara2 nombor 9..


dah siappp..

20 comments:

  1. Cantiknya kek ni. Paling suka yang decoration kat tepi tu.
    Wendy nampak DDL tu macam lutsinar skit, pakai krimer manis ke?
    Kalo jumpe susu pekai isian manis kat supermarket, cuba buat lagi, mesti lagi sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis wendyy..alaaa u punya lagi cantik tauuuu..susu tu i guna susu pekat sis..tapi i dah buat lama huhuhu..arini baru teringat balik hehehe..btq tqvvm sis 4 sharing d recipe..

      Delete
    2. Sama-sama.
      hmmm... pelik eh. Sebab ada blogger lain yang bagi feedback dengan foto, kalo pakai krimer manis, lutsinar la jadinya. Kalo susu pekat betul, ianya akan nampak lebih solid. Mungkin mata saya dah rabun, nampak tak jelas, huhuhuhu.
      Tapi saya memang pernah nampak ada jenama yang tulis dalam BM susu pekat, tapi kandungannya, memang krimer sahaja.
      Dalam Malaysia, 3 jenama yang membawa susu isian pekat manis, F&N, Marigold and Teapot sahaja.

      Delete
    3. ooo sis wendy mungkin sbb jenama la..kalu tak silap i gunakan jenama 1 malaysia, ada promotion dulu i beli byk, bila bukak susunya nampak cair la sis..
      u x rabun la siss..muda lagi hehhehe..

      Delete
    4. Oh 1M tu confem krimer manis.
      Kalo beli 3 jenama tu pun, kena tengok label betul betul, Ketiga-tiga jenama tu pun ada krimer manis jugak.
      Susu isian pekat manis harganya lebih kurang RM3.20-3.50 setin. Jenama Milkmaid yang dulu dulu heboh sedap dan diminum sejak kecik tu pun, dah jadi krimer manis, tapi krimer manis yang mahal.
      Kalo ada member balik dari Singapore, mintak dia belikan susu pekat dari sana, susu pekat tulen, bukan isian, bukan krimer, memang label tulis 'FULL CREAM". Cuba buat DDL lagi, I garantee, rasanya jauh lagi best.

      Delete
    5. oooooooooooo hehehe ok ok sis..idea yg bagus..i memang selalu g seberang..nanti bole cari..nanti kalu i dah buat menggunakan full cream i beritahu u n resultnya..mesti jauh beza kan..tq sis atas infonya..

      Delete
    6. Kalo ada member balik dari south america, DDL siap dalam botol lagi best.
      Rasanya lemak, enak dan tak semanis yang buat sendiri pakai susu tin. Bubuh banyak pun tak pe. kuakakakaka

      Delete
    7. wakakakkaka..bubuh byk pun x potong kaki kan..

      Delete
  2. Maaf mencelah nak tnya skit blh....maklumlah saya budak baru belajar...susu pkat manis lpas di rebus 3 jam kalau xhabis blh simpan lg ke?lama mane blh thn?Tq harap2 Juicy Cafe sudi membantu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. no prblm sis tulip..dulce de leche tu kalu x abis bule simpan dlm fridge..bule sapu dgn roti..buh inti dlm apam dot2 pun ok..macaron pun ok, buat ciskek pun bule..aiiii mcm2 bule sis heheheh..kalu simpan dlm fridge bule tahan lama jugak sis..dulu i pernah buat n bule simpan sampai lebih 2 minggu..

      Delete
  3. bestnyer kek !!! cantik plak hiasanyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah ok sis cendana..makasih yaa..

      Delete
  4. waahh menariknya kak...memang sedap kek letak ddl ni..tapi nak membuat dia tu leceh skit...hehhehe...lama sangat prosesnya...kekeke..cantikk kek akak deco..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. q..arini buat DDL..esok br buat kek hehhehe..

      Delete
  5. masuk list la ne nak wat hahhaha semua nk wat satu persatu la nampaknyer hehhehe...

    ReplyDelete
  6. Tgh imagine mcm mana la rasa ddl tu... nak buat tp takut meletop pulak ..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn takut sis ddl bukan bom hehhehe..

      Delete
  7. Salam..Sy nak tanya..manis sgt tak kek ni? Mencari idea nak buat birthday cake utk suami hari had ni...Tapi dia tak suka kek2 yg manis sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      kalu ikut sukatan ini. kemanisannya tdk keterlaluan..

      Delete