Followers

Wednesday, 25 April 2012

CHOCOLATE ORANGE ROULADE TORTE

ASSALAMUALAIKUMM..
Salam sejahtera kepada semuaa..i tahu kek nih dari seorang kawan, kawan i pun tahu dari kawan dia hehehe, tapi tak dapat resepi, kiranya kek nih pun kontroversi jugakk laa, lama dah kami nak buat, masa tu walaupun takde resepi tapi kami orang dah boleh agak macamana nak buat, i pulak tak boleh buat selagi kawan i tak buat..nanti kang dia kata i potong jalan pulak kann hahhaha, jangan marah yaa siss..muuaaahhh..so bila dia dah buat baru i boleh buatt..kemudian i ada bercerita tentang kek nih pada kawan i 1 lagi, rupa2nya resepi kek nih ada dalam buku chef alex goh, so kawan i pun hadiahkan i buku tuu, alaaaa kawan i tu dia suka beli buku ajee tapi tak buat punn hehehhe..ok lah ok lahh, kepada yang berkaitan dengan cerita di atas jangan marahhh tauuu, gurau2 manjee jeee heheheh..resepi nih i memang tak ikut resepi chef alex goh sebab hari ini i "terlebih rajin" nak membancuh dua adunan hehhehe, chef alex goh menggunakan adunan asli kek span, i pulak guna tepung "ready mix" hehhehe..jom kita tengokk..


akhirnyaaaaaa..


jeng jengggg..lub lubb uuu..


amaciammm ok x??


buatttt ajeee makannya tidakkk..nih nak kasik jiran jauh laa..

Bahan2..
750 gm tepung optima
12 biji telur A
150 gm susu segar
240 gm butter - cairkan
1/2 sdb coklat emulco
1 1/2 sdb orange emulco

Cara2nya..


1. Dalam mixer, pukul tepung optima, telur dan susu segar dengan kelajuan yang tinggi selama 10 minit.
2. Perlahankan mixer dan tuang butter cair, pukul sehingga sebati sahaja.
3. Ambil 400 gm adunan dan gaulkan dengan coklat emulco sebati, tuang dalam loyang size 9 inci yang telah digris, lapik kertas minyak, ratakan, bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 35 minit. Sejukkan atas redai.


2 loyang 16x12x1 inci & 1 loyang saiz 9 inci..


4. Baki adunan campurkan orange emulco dan gaul rata, bahagikan kepada 2 bahagian dalam 600 gm setiap satu dan tuang dalam 2 loyang saiz 16x12x1 inci, bakar selama 15 minit, jangan terlebih masak nanti jadi keras, sejukkan atas redai.


kek orange nih jangan terlebih masak yaa..


dah sejuk, buang kulitnya yaa..


anak2 i suke makan kulit kek nih hehhe..




5. Potong kek coklat kepada 2 lapisan, letak sekeping kek coklat atas papan kek, sapu 1 cawan buttercream (resepi dibawah), ratakan.


6. Potong kesemua kek orange selebar 5 cm (kalau nak buat 4 cm pun boleh, 6 cm tidak digalakkan sebab nanti kek lebih tinggi).
7. Sapu coklat ganache (resepi dibawah) pada setiap keping kek.


8. Gulungkan kek orange bersambung2 dengan kepingan yang lain sehingga cukup dengan saiz kek coklat. Jangan risau kalu ade pecah2 sedikit, kek tetap jadi.


9. Letakkan kek orange gulung ke atas kek coklat dan sapu buttercream pada keseluruhan kek, kalu gulungan tu ade retak2 cket xpe tampal aja dengan filling, jangan risau kek tetap jadi, tapi kalu sume retakk eerrmmm xyah leerr buatt heheheh..


10. Letak pula sekeping lagi kek coklat diatas kek gulung dan sapu rata keseluruhan kek dengan buttercream.
11. Hias ikut kreativiti masing2 dan sejukkan dulu dalam peti sejuk selama 2 jam baru dipotong dan hidangkan.


occayyy dah siappp sumenyaa..


jom mamamm..


resepi asal dalam buku nih..

Bahan2 buttercream..(pukul semua bahan sebati selama 10 minit)
500 gm krimwell
100 gm shortening
200 gm gula aising - ayakkan

Bahan2 ganache..
100 ml uht whipping cream
300 gm coklat compound - sagat halus

Cara2nya..
1. Panaskan whipping cream sehingga berbuih ditepi2 periuk. Tutup api.
2. Tuang whipping cream dalam coklat dan gaul sehingga coklat larut.
3. Biarkan pekat sebentar.

18 comments:

  1. nice! nani bookmark dulu resepi ni! tenkiu ya!

    ReplyDelete
  2. kaaaaak.. kek ni pun dlm list jugak pas tgk k.ita buat.. nih akak lak buat..sebelum tu kak pu3 buat.. haisshh...stress tau...hehe..masalah problemnya, yg lain da ok.. loyang je tak masuk book lagi.. kalau ada pun sgt terkeluar dr saiz.. nk kena pikir gimana cara nya supaya loyang yg ada tu digunapakai..sabar2.. nt kubuat jugak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhehe ok ok okk..masuk dlm list tauuu..bule gak guna loyang segi4 tp mgkn kena bakar byk kall..

      Delete
  3. Cantiknya....... yang biasa I tengok yang gulung tu je.
    Tapi yang lapisan atas dan bawah memang kali pertama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sis..tapi i kena perbaiki lagi laa huhuhu..

      Delete
  4. Fengsan tgk adunan byk sgt, hahaha tp hasil dia memuaskan! Gud job kak! Sy xde iman yg kuat kot nk buat kek byk step gni, nangis je ar jeles tgk org bt kek power2, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. fengsan jgn x fengsan yggg nanooo heheh..kalu ade kekuatan mesti bule buatt..puh kiri puh kanan dulu sblm buat yaa hehehe..

      Delete
  5. SALAM JU..akan akk cuba juga 1 hari nnt..TQ sudi kongsi resipi siap step by step lg..mencabar ni tp nk cuba juga..insyaAllah..tggu free aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt..cuba kak, insyaallah jadikkk..sama2 ya kak..

      Delete
  6. Wasalam,

    sgt2 cantik...mesti kene buat nie..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih mr,cheff..byk yg perlu dperbaiki..

      Delete
  7. slm kenal...wah pengsan 10x tgk kek yg cantik ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal juga sis qaseh..
      waahhh pengsan jugak kee heheheh..

      Delete
  8. Salam perkenalan. Wow....cantiknya.....terima kasih berkongsi ilmu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan jugak ya sis maizah..makasih yaa..

      Delete
  9. akak ada jual ker buku kat atas sy berminat la

    ReplyDelete
    Replies
    1. bule add FB alex goh..dia ada jual..

      Delete