Followers

Thursday 10 November 2011

RENDANG KUPANG

Assalamualaikumm sumee..arini lambattt btol masak tengahari, pukul 12.30 tengahari baru i pegi GIANT, gedebak gedebuk beli barang2 dahhhh jam 1.30 tengahari, balik balik umahk aja anak gadis dan anak bujang dah tunggu depan pagar, baru balik sekolah..alolololo cian anak2 mama..tunggu kat luar panas2 tp nasib baik x lama menunggu..dah masuk umah lauk sume x masak..alolololo cian ank2ku skali lg..laparrrr..pastu i pun masak2 sambil bermuka buku heheh sempat lg tu..siap2 masak trus bagi anak2 makan..masak pun simple aja lemak ayam, rendang kupang dahhh siappp..jom tgk rendang kupang yg simple n mudah..


Bhn2..
10 biji bwg merah*
5 ulas bwg putih*
1 inci hali*
1 inci lengkuas
2 btg serai*
10 biji cili api*
20 biji cili kering - potong halus - rendam air panas - toskan*
1 sdk belacan*
2 biji buah keras* - *kisar halus
500 ml santan
1 kilo kupang - rendam dgn air asam - cuci bersih - toskan
2 btg serai - hiris halus
1 keping asam gelugor
3 helai daun kunyit - hiris nipis
Garam, gula n perasa
1 sdb kerisik

Cara2nya..
1. Panaskan minyak, tumis bahan2 * kisar halus shingga naik bau n wangi.
2. Masukkn santan, kacau sebati n masukkan kupang gaul lg.
3. Masukkn serai hiris, asam gelugor n perasakan, biar mereneh dlm 20 mnt.
4. Tambahkan kerisik n daun kunyit, gaul lg, kalu kering tmbhkan sdkt air panas.
5. Biarkan atas api kecil lg 10 mnt, angkat n hidangkan bersama nasi panas.


2 comments: