Followers

Tuesday, 22 November 2011

MINI PAVLOVA

Salamm sumeee..arini kan i teraiii buat pavlova..jadi ke nih yee?? rase macam jadik hehehe..bile di geget aje rangguppp uuuu..i buat mini2 cenggini ikut style omputeh tu..resepi i amek kt cni lerr.. http://simplyrecipes.com/recipes/pavlova/ pastu bile dah sudukan atas kertas minyak mcm x cun pulak..pastu i kut lerr style cni.. http://foodieandthechef.com/2011/01/dragon-fruit-and-lychee-pavlova/ dia buh kt dlm acuan stainless stell..i xde pastu i teringat laa acuan utk goreng telor..ape lg i belasah la guna mende alah tu..tgk gambar bawah hehehe..cun pulakkk hahahha..belasah la beb..so sape2 nk terai jom tgk resepi bawah nih..


mini pavlovaaa..


mmg rangguppp..


yg nih ade blueberry..


jeng jeng jengg...


rangguuuppppp..

Bhn2 meringue..
6 putih telur
1/2 sdk cream of tartar
3/4 cawan gula castor*
1 1/2 sdb tepung jagung* - *satukan n gaul
1 sdk esen vanilla

Bhn2 topping
500 ml RICH whipping cream - pukul shingga bertanduk
6 biji starwberry - hiris tebal
100 gm coklat compound - cairkan secara double boiler

Cara2nya..
1. Dgn kelajuan sederhana, pukul putih telur n cream of tartar shingga berbuih.


2. Masukkn sdkt2 gula castor n tepung jagung yg telah dgaul, kemudian pukul dgn kelajuan tinggi.


3. Tambahkan esen vanilla n trus pukul shingga adunan bertanduk.


4. Lapikkn loyang dgn kertas minyak, gunakan acuan telur goreng n pipekan 'meringue' ke dalam acuan, sapu rata dgn menggunakan spatula n tarik keluar acuan telur.


5. Bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 120C selama 1 jam atau shingga keperang2an.


dalam oven..


6. Keluarkn pavlova, sejukkn atas 'wire rack'.
7. Masukkn whipping cream dlm piping bag, pipekan atas pavlova, nak letak filling lain seperti blueberry pun bule.
8. Susun dua keping strawberry di atas cream n pipekan coklat compound yg telah dcairkan td.
9. Siap utk hidangan petang.

25 comments:

  1. teringin nak rasa pavlova nih...saya selalu gak singgah umah akak ni..cuma tak tinggal jejak je..hehehhe

    ReplyDelete
  2. qqqqq..laaa nape x singgahhh..koling2 akak, len kali kalu lalu singgah yaa..

    ReplyDelete
  3. akak kalau pki sirap coklat tu je buleh ke ? tak ya cair kan coklat.... atau nk pki koko buleh ke ?

    ReplyDelete
  4. insheerah..bole aje ygg, ape2 coklat bule pipekan, kalu koko ayakkn pun cun gak..

    ReplyDelete
  5. oryte, resepi ni akan ke majalah online tu..

    ReplyDelete
  6. Salam Shu..apa khabar?
    sedap dan lemak berkrim nampak pavlova tu...menggiurkan jer...
    Mekasih krn sudi jengah dapur Rahel dan tinggalkan jejak..pasni kena follow balik la ni..

    ReplyDelete
  7. rahel..wslm wbt sis..alhmdlh sht wlft tm ksh..pavlova nih mmg bole tahan sedapnya sis..same2 kasih sis..

    ReplyDelete
  8. Salam kak. Saya dah cuba resepi nie masa lps masak based tu memang rangup but bila saya dah ltkkan whipped cream n biar semalaman based dia jadi lembik lah kak kenapa yea saya guna UHT cream.

    ReplyDelete
  9. wslm wbt sis..pavlova ni bg pendapat i kalu kite makan br letakkn freshcream n fruits, kalu letak siap2 then simpan dlm fridge mmg dia akan jdi lembik, sbb freshcream tu kan basah, so lame2 dia akan meresap sbb tu jd lembik..u guna freshcream atau buttercream i rasa sama aja..aritu i buat yg letak freshcream cket then bakinya i simpan dlm bekas kedap udara tanpa cream n masih ranggup n tahan 2 hari..

    ReplyDelete
  10. assalam...mcm mne nak bg supaya maringue tu xmelekat kat kertas minyak yea?yk kali try asyik melekat jer...kdg tu spi xblh tanggalkan...sedih btl...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      kertas minyak tu u spray dulu ya..insyaallah x lekat, kalu lekat pun masih lg bule dikikis..

      Delete
  11. whipping cream nie ok ke ? sy risau la nak guna sbb keluaran dari negara luar walaupun ada cop halal ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jika sis yakin bule teruskan..jika sis was2 dinasihatkan jgn guna..

      Delete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo itu i guna acuan telur goreng aje sis..

      Delete
    2. oo..untuk satu bancuhan ni..berapa banyak bole dapat ye ikut acuan yg u buat tu?

      Delete
    3. kalu x silap dlm 7 8 biji sis..

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. kalau tk taruk cream of tartar ok tak?menjadi ke idok?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bule juga ya sis, insyaallah jadi..

      Delete
  15. comelnya jadi bulat2 dan sama size

    ReplyDelete
    Replies
    1. malu i..pavlova pertama kali buat sis kalu x silap..

      Delete