Followers

Wednesday 9 November 2011

CHOCOLATE BLUEBERRY TRIFLE

Assalamualaikumm sumee..rinduu sgt dgn blog n sahabat2, lame x updated, ada la 9 hari kan..yerla dgn cuti2 adiladha lg kan, msg2 sibuk dgn hal msg2 termasukkkk ii..arini baru berkesempatan meluangkan hobi mem'baking' nih..dr pagi td kan dok pikirr ape lg nk buat dgn blueberry yg ade dlm simpanan tu..so akhirnya dpt 1 resepi n idea dr satu blog minah salleh nih..tp maaf sgt, bile print resepi td x sempat nk tulis nama blognya..kena cari balik nti..tp mcm biasa la i dh tuka2 kan hehehhe..nasib baik jadi kalu x sayang aja kan..jom kite tgk..


dapat 14 bekas kecil2 mcm nih..


sedap ke?? kalu nk tau kena la cuba..


makan masa sejuk2 mmg sedapp..


Bhn2 kek..
250 gm tepung sponge chocolate
4 biji telur
50 ml susu segar
80 gm butter - cairkan

Cara2nya..
1. Pukul tepung n telur shingga sebati dgn kelajuan tinggi selama 8 mnt.
2. Tambahkan susu segar n trus pukul lg dlm 5 mnt.
3. Tuang butter cair kemudian kaupbalikkn shingga sebati.
4. Bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 180C selama 40 mnt ato shingga masak.
5. Keluarkan kek dr oven terbalikkn atas redai selama 10 mnt.
6. Kikis tepi2 kek baru kuarkan kek dr loyang n biarkan sejuk sebentar.
7. Potong kek pd 3 lapis dgn setiap lapis berukuran 2cm.
8. Terapkan kek dgn mgunakan acuan seperti gambar dbawah atau mengikut saiz bekas msg2.


acuan yg i gunakan utk terap kek..


9. kek utk lapisan bawah i gunakan acuan seperti di atas tp kek utk lapisan atas i terapkan mengikut bekas2 kecil..


10. kek lapisan atas i terap aje ikut saiz bekas nih ato ikut bekas msg2..acuan nih i beli rm12.50 dlmnya ade 20 pcs..


11. pastu u all susun la kek yg dh di terap td dlm bekas kecil2 mcm nih..


12. pastu u all letak atas lapisan kek td 1 sudu besar blueberry filling n ratakan..i guna yg ada biji..kalu nk guna yg biasa aja pun bule ya..

13. Baru pipekan cream cheese frosting n ratakan, yg nih gambar lupe nk amek, resepi di bawah.
14. Lapiskan lg kek utk lapisan atas mgikut saiz bekas msg2.
15. Ulangi dgn blueberry filling, di ikuti dgn cream cheese frosting paling atas.
16. Hias ikut kreativiti msg2.

Bhn2 cream cheese frosting..
200 gm cream cheese
100 gm mascarpone
3 sdb gula castor
250 ml rich whipping cream
1 sdk esen vanilla

Cara2nya..
1. Satukan sume bhn2 frosting n pukul shingga pekat.
2. Masukkn dlm piping bag beserta nozel pilihan.

Bhn2 lain..
200 gm blueberry filling
200 gm blueberry segar - hiasan
Beberapa keping coklat compound - hiasan


dah siappp..n sejukkn dulu dlm peti sejuk dlm 1 jam yaa..


dua utk adikk..

6 comments:

  1. salam kak,nmpak sedap,nnt2 boleh cuba.cantikla bekas tue..suka...

    ReplyDelete
  2. nonierahman..wslm wbt sis..mmg sedap lg2 mkn masa sejuk..nk ke bekas tu?? nti akak bole poskan..

    ReplyDelete
  3. trifle ..mousse mmg my fav ler sis...nak cuba gak..bekas2 yg u guna mmg i dh nmpk kt kedai bakery berdekatan cuma mkn niih mmg le tk bole selalu sbb mmg mngemukkn dgn cream cheese n whip creamnyer...there goes my diet...hehehe

    ReplyDelete
  4. sis Rashidah..btol sis..kalu mkn x ingat dunia kejap jer abis 2 belas hehehhe..camno den nk diet huhuhuhu..

    ReplyDelete
  5. sis... bekas tu beli kat mana.. dessert sedap.. bekas cantik.. memang tertawan habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. i beli dekat2 kedai bakery dekat kulai nih sis..trimas..

      Delete