Followers

Wednesday 26 October 2011

TIRAMISU

Assalamualaikum sumeee..arini i ade tetamu datangnya dari jauuuuuuuuuhhhhh..nun dari utara..terima kasih sangat2 PUAN NOORAZNIAH & PUAN MAZNAH sudi ziarah i di selatan nih..alhamdulillahh..so i buatkan tetamu i 2 jenis kek n salah satunya kek tiramisu nih laa..errmmm bole tahan sedap laa..dulu ade buat tp yg tu anak dara yg buat bukan i..so arini 100% i buat okeeyyy hehehhe..jom tgk resepi kt bwh..


siappp dh my tiramisuu..


alamakk comot ckettt..


siapa laa si baju merah belakang tu yaa hehehhe..

Bhn2..
1 bungkus biskut tiramisu
200 ml RICH whipping cream
200 gm cream cheese
100 gm mascarpone
80 gm gula castor
2 sdb expresso coffee*
1 sdk serbuk nescafe*
2 sdb gula castor*
1 cwn air panas* - *satukan n sejukkn
1 sdb serbuk koko - hiasan
100 gm coklat compound - disagat - hiasan

Cara2nya..
1. Pukul whipping cream shingga bertanduk n ketepikan.
2. Dlm bekas lain, pukul cream cheese, mascarpone n gula shingga lembut n sebati.
3. Masukkn whipping cream n kaup balikkn adunan bersama.


4. susun biskut dalam loyang springfoam 8 inci, mcm nih yaa..plastik tu i saje jer bubuh takut bocor..tp rasenya x bubuh pun ok..


5. sudukan bancuhan kopi atas biskut tiramisu..


6. sapukan bahan2 cream cheese..kemudian buat lg 2 layer ikut arahan sama seperti nombor 1..


7. dah siap buat 3 layer, sapu bahan2 cream cheese bagi rata yaa..kemudian sejukkn dlm peti sejuk selama 3 jam yaa puan2..


8. dh sejuk, kuarkan dr peti sejuk, sapu bhn2 creamcheese di tepi2 kek n tepekkan coklat yg telah dsagat n ayakkn serbuk koko di atas kek mcm dlm gambar, pastu sejukkn balik dlm 1 jam..mula2 nk susun tepi2 kek tu dgn biskut tiramisu..x cukup pulak, g kedai bakery tutup pulakkk huhuhu so i sagat aje coklat n tepek2kan aje..dhhhh..


ni beli kt kedai bakery..i dpt lg murah 500 gm rm27 ok kan..


i guna espresso nih..kalu u all xde guna aje nescafe sudahh yaa..


ni lerr biskut tiramisuu..

33 comments:

  1. thnks for d recipes..kebetulan i dpt fridge baru so bole le buat cake niih...mmg i suka sgt cake niih sis
    cuma nk kne carik mascapone cheese jek..tk bakery tmpt i tk de jual..kne carik kt tesco..kalo tk de gak bler g kl kne crik kt cold storage..
    biscut tuuh ade jual..
    espresso tuuh brand nescafe ker sis

    ReplyDelete
  2. sis rashidah zainal..ur most wlcm sis..cuba la buat, tetamu kata sedap..insyaallah..espresso tu bukan brand nescafe sis tp kalu xde pun xpe u guna nescafe aja yaa..

    ReplyDelete
  3. ni resipi utk loyang brape inci ye?

    ReplyDelete
  4. Salam Tuan Tanah, saya salin resepi ni kat buku resepi saya, mintak halal yer... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis Normi..silakan ya halal dunia akhirat..

      Delete
  5. da jumpa da hehehe...tq ya sis..i try kat umah ye...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sis,
      sedapnya tiramisu guna biskut,rupa2nya tiramisu ada mcm2 jenis ye..ada yg guna kek spankan...

      Delete
    2. wslm wbt sis mashitah..
      betul sis, tiramisu ada 2 jenis..bule pilih ikut kesukaan kita ya..

      Delete
  7. salam...biskut tu ktne ade jual....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      biskut nih biasanya dijual di kedai jual bhn bakery..

      Delete
  8. Salam,nk tanya la..apa fungsi mascapone tu? Kalau x buh blh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      mascarpone adalah sejenis adik beradik cheese, lebih sedap dr cheese biasa, x guna pun bule ya sis..

      Delete
  9. Kalau x masukan mascpone maknanya kna lbh kan cheese ye

    ReplyDelete
  10. Anitrahkaneshiro7 December 2012 at 14:53

    Slm sis sedap kek ni sis ,ganti ngan kek span bule jgk kan..tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      bule sis..kek span pun bule ya..

      Delete
  11. As Salam,

    Nak tanya, kalau letak base bawah sekali biskut, mase nak keluarkan kek dari loyang kenape jadi tak cantik ye, biskut dah lembik, nak keluarkan dari loyang pon susah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      utk tiramisu biasanya kita gunakan loyang springfoam..bile nk alihkan ke papan kek mesti guna penyodok br kek nmpk sempurna tp kena berhati2..kalu lembik sis kena sejukkan kek dulu ya biar keras dulu baru bule alihkan ke papan kek..

      Delete
    2. Hai.. tq reply :) ..
      bawah sekali letak biskut tiramisu kan..
      saya simpan sehari semalam tapi biskut bawa sekali masih lembik dan tidak boleh diangkat..

      kalau guna kek boleh angkat tapi kek tak sedap berbanding guna biskut ni

      Delete
    3. ooyekee..sis ikut resepi yg nih ke?? biasanya kalu dh simpan semalaman tu dh x lembik..

      Delete
  12. x, ari tu cube resepi lain. x jmpa lagi resepi ni..
    biskut die x keras2 pon bila nak di angkat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis cuba yg nih dulu ya..ikut cara2nya betul insyaallah x lembik..

      Delete
  13. ok nanti sy nk try yg ni pulak :) .. tq ya

    ReplyDelete
  14. salam sis..nk tanya..loyang springfoam tu yg boley bukak kat tepi tu ya?kalu pkai loose base boley x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis..
      iya betul loyang springfoam yg bule bukak ditepi..guna yg berlubang dibawah juga bule ya..

      Delete