Assalamualaikumm n salam malam minggu sahabat2kuu..aikk u all x tdo lg ke, i mmg dh ngantok dh nih, ni sahabat baikku baru balik n i pun trus updated menu nih, nih jer yg i dpt hidangkan utk PUAN LILIWATI KASDI sekeluarga, sebenarnya lili bawak satee, byk gilerr kooo sampai 100 cucuk haa maekk ko, makan sampai kembong hahahha..ok la resepi nih i main taram aje n senang sgt..jom tgk..
siap dmakan..
Bhn2..
3 biji bwg merah*2 ulas bwg putih*
1 cm halia*
2 sdb udang kering* - *dtumbuk
200 gm daging kisar RAMLY
1 btg lobak merah - dsagat
1/2 cwn jagung
1/2 cwn kacang peas
1/2 cwn daun sup
Garam n perasa
1 paket besar kulit popia
Cara2nya..
1. Tumis bhn2 tumbuk shingga naik bau.
2. Masukkn daging kisar n biar shingga daging masak.
3. Masukkn pula lobak merah, jagung, kacang peas n gaul bg rata n shingga kering.
4. Perasakan inti n masukkn daun sup n kacau lg. Siap.
5. Cara2 balut dgn kulit popia lihat gambar dbawah.
inti yg telah siap..
letak inti atas kulit popia..
gulungkan..
lipatkan..
gulungkan lagi..sapu sdkt air dhujung kulit popia n lekatkan..
lepas dh sapu air gulung mcm nih..
buat sampai habis..
goreng shingga popia bertukar menjadi warna keemasan..
jom makan..
i cicah dgn sos lingam aje..
No comments:
Post a Comment