Bhn2..
1 bungkus meatball
5 biji bwg merah*
3 ulas bwg putih*
2 cm halia* - *dtumbuk
2 sdb lada hitam - dtumbuk kasar
1/3 cwn sos lada hitam
5 sdb kicap masin
1 sdb kicap pekat
1 cwn air
1 sdb tepung jagung - dgaul dgn sedikit air
1 biji bawang merah besar - hiris kasar
1 genggam daun ketumbar
meatball yg biasa i gunakan dlm mcm2 resepi..sedapp..
Cara2nya..
1. Tumiskan bhn2 tumbuk shingga naik bau.
2. Tmbhkan serbuk lada hitam, sos lada hitam, kicap masin n kicap pekat, gaul rata.
3. Masukkn meatball n air, biar mendidih sebentar.
4. Masukkn bwg hiris gaul rata n tuang adunan tepung jagung, gaul lg, biar mereneh dlm 5 mnt.
5. Masukkn daun ketumbar n tutup api, siap dhidangkan bsama nasi.
as-salam shu
ReplyDeletewah sedapnya MEATBALL BLACKPEPPER..kalau meatball tu buat sendiri lagi bagus shu....
wslm bro..bole tahan..ni kes nk menghabiskn stok hehhe..kalu buat sdiri gerenti lg sedap kan bro..
ReplyDeleteas'salam shu..sedapnya nampak meatball tu...akak suka sangat meatball..kalau buat mee sup ke bihun sup ke..maggi ke mesti letak meatball..tapi sama la kita..hubby akak pun x leh makan daging..diabetis..dia x leh makan, kita pun x sampai hati nak makan sorang2..huhu...dulu masa dia x sakit, mesti ada dlm peti ais tu...terliur betul tengok shu masak..boleh la buat nanti..tapi buat sorok2..hehehe
ReplyDeletewslm sis yati..laa yeke kita same laa..hubby i migrane n highblood pr. at d same time i pun x bule mkn daging byk nti sakit kepala huhuhu cian..tp x tahan punya pasalll..buat gak..mmg kita kalu hubby x bule mkn x sampai ati nk masak kan sis..cuba la buat sorok2 ya hehehe..
ReplyDelete