Followers

Monday, 3 October 2011

PUDING TEMBIKAI


Assalamualaikumm sahabat2 sumee n selamat petang..petang nih u all buat ape?? i buat puding tembikai..lame dh nk buat tp x terbuat pun, arini x brape nk sihat sgt sbb tu sempat buat puding nih aje..tengahari td i kol kawan i kt utara sana..namanya PUAN NOORAZNIAH MAMAT i cilok resepi nih dr dia laaa tima kasih yaa noii..pd tuan empunya asal resepi pun i ucapkan tima kasih yaa..jom tgk bwh..


ade lebih i letak dlm bekas bulat nih..

Bhn2..
15 gm serbuk agar2
6 cwn air
1/2 cwn gula castor
2 sdb butter
1 cwn susu pekat
2 keping roti putih - koyak2kan
1 paket cincau - potong kecil
Pewarna merah
Pewarna hijau

Cara2nya..
1. Rebus serbuk agar2 n air sehingga larut.
2. Masukkn gula castor n kacau sampai mendidih.
3. Masukkn butter n susu pekat, kacau lg shingga cair.
4. Masukkn roti ke dalam mesin pengisar, tuang 3 senduk adunan agar2 n kisarkan shingga lumat.
5. Tuang adunan roti kisar ke dalam adunan agar2 n kacau sebati. Tutup api.
6. Bahagikan adunan agar2 kepada 2 bahagian, warnakan 1 bahagian dgn warna merah n gaul rata.
7. Ambil 2 senduk dr baki 1 bahagian td utk djadikan kulit tembikai yg berwarna putih.
8. Bakinya warnakan dgn pewarna hijau utk djadikan kulit tembikai. 
9. Tuang adunan merah dgn menggunakan loyang 'puding tembikai' segitiga (gambar seperti dbawah), taburkan cincau n sejukkn sebentar.
10. Kemudian tuangkan pula aduanan warna putih di atas adunan warna merah, Biarkan keras sebentar.
11. Akhir skali tuang adunan warna hijau di atas adunan warna putih n sejukkn dlm peti sejuk selama 3 jam.
12. Keluarkan n siap dmakan ketika sejuk.


acuan utk puding tembikai..i beli kt bake with yen dgn harga rm19.80..haa siap bgtau lg..


dah tuang adunan warna merah, letakkn cincau yaa..biar keras cket..agak2 kalu u all sentuh dgn jari dia x melekat maknanya ok la tu..


pastu sudukan warna putih pulak n ratakan, biar keras jap..


akhir skali warna hijau pulak..warna hijau nih anak gadis i dh tertonggengkn banyak warnanya..dh jadik birat lebam..sabor jer laa..


jeng jeng jengg..dhh siapppp..


bole la mkn waktu sejukk..sedapp kan..


cuba la u all buat..


6 comments:

  1. Salam kenal...acuan dh beli..tapi tak tau la bila nk buat..

    ReplyDelete
  2. tak tau pulak shuhairi (boleh ke panggil ni?) ada blog...

    saya Ita Yuzie yg dekat FB tu, sudi2kanlah jalan2 kat blog kita pulak ya...

    http://ibugebu81080.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. salam kenal jugak sis Noorsafone..buat lee sis, nti acuang majuk nti hehhehe..

    ReplyDelete
  4. ibu gebu..bule panggi shu pun ok aje sis..ok pasni i jenjalan ur blog yaa..

    ReplyDelete
  5. alahaiii bila nk ada acuan ni lama dah ngidam :) agaknya bila org dh guna pesen yg latest baru ai ada acuan ni kan kan kan! :)

    ReplyDelete
  6. laaa puan xde lg yaa..xpe2 nti kalu i p kl i beli aek..

    ReplyDelete